Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komise: Vláda by měla posunout těžební limity v dole Bílina

Komise: Vláda by měla posunout těžební limity v dole Bílina

03.07.2008 15:48
Autor: ČTK

Komise pro posouzení energetických potřeb Česka v pracovním textu doporučuje vládě posunout ekologické těžební limity v hnědouhelném lomu Bílina. Severočeským dolům, vlastněným společností ČEZ, by to umožnilo přístup k dalším 120 milionům tun uhlí a prodloužení těžby v lokalitě o 15 let do roku 2050. Vedle možnosti zahájit hodnocení dopadu na životní prostředí u projektu výstavby jaderných bloků jde o další sporný bod, který by měla v pátek představit komise pod vedením předsedy Akademie věd Václava Pačese.

Zpráva dále upozorňuje na rizika v zásobování teplem, pokud nebude otevřena diskuse o limitech na dole ČSA, kde těží Mostecká uhelná. Zatímco rozšíření dolu Bílina by se obešlo bez bourání obydlí, kvůli tříčtvrtěmiliardovým zásobám uhlí za limity dolu ČSA by musely být srovnány se zemí obce Horní Jiřetín a Černice na Mostecku. Proti tomu jsou vedle obyvatel obou obcí, kteří v drtivé většině rozšíření těžby a likvidaci svých domovů v referendu před třemi lety odmítli, i Zelení. Dohady o zrušení či dodržení limitů těžby hnědého uhlí trvají od jejich vyhlášení vládou začátkem 90. let.

Prolomení limitů na dole ČSA by podle zprávy bylo "méně rizikovým řešením". Domácí hnědé uhlí by se totiž mělo stát - vedle dovozů černého uhlí a vyššího využití biomasy - hlavním palivem pro výrobu teplo; současně poklesne jeho využití pro výrobu elektřiny.

Text pracovního desetistránkového dokumentu, který ČTK získala ze zdroje blízkého komisi, obsahuje pět hlavních doporučení pro vládu. Vedle debaty o těžebních limitech by měl kabinet aktivně podporovat prohloubení konkurence na energetických trzích a přehodnotit svůj dosavadní postoj k unbundlingu, tedy oddělení výroby a distribuce u energetických firem.

Vláda by rovněž měla označit jadernou energetiku za jednu z ekonomicky i technologicky přijatelných variant výroby elektřiny a pokud ČEZ zamýšlí zahájit výstavbu dalšího jaderného zdroje, umožnit mu nastartovat příslušné schvalovacích procesy EIA.

K dalším doporučením patří také zavedení systémové podpory energetických úspor, vláda by měla na obnovitelné zdroje pohlížet jako na nezpochybnitelnou součást budoucího palivo-energetického mixu. Tomu by ale měla předcházet podrobnější analýza jejich potenciálu.

Ministr životního prostředí Martin Bursík ve středu kritizoval metodu práce komise. Její předseda ale tvrdí, že jeho tým postupoval standardně. Komise má celkem devět členů, vedle Pačese do něj po dvou členech nominovala každá ze stran v Poslanecké sněmovně. Stranou zůstali jen sociální demokraté, kteří podle svých slov nechtěli asistovat sporům mezi ODS a zelenými.

Analytickou část zprávy, kterou komise představí v pátek, by měli během prázdnin posoudit nezávislí odborníci a orgány OECD. Závěrečná zpráva by se měla k veřejnosti dostat na podzim.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data