Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Středoevropské měny těžily z dobré nálady na trzích... a další devizové zprávy

Středoevropské měny těžily z dobré nálady na trzích... a další devizové zprávy

05.11.2008 9:44
Autor: 

Optimismus vracející se na světové trhy včera pomohl všem středoevropským měnám včetně koruny. Koruna se po ranních mírných ztrátách vydala po zbytek seance jižním směrem, ale pod technickou bariéru 24,0 EUR/CZK se alespoň prozatím nedostala.
 
Dnes bude zveřejněna obchodní bilance, která by ale podle našeho názoru neměla mít na trhy v podstatě žádný vliv. Koruna je totiž nyní závislá na globální náladě. Včerejší optimismus by sice mohl hrát ve prospěch koruny, ale očekávaná korekce dolaru bude působit opačným směrem. Proti koruně by mělo jít i zítřejší očekávané snižování sazeb ČNB, proto dnes předpokládáme, že koruna své zisky již dál rozšiřovat nebude.

Jako obvykle při růstu akciových trhů dolar včera oslaboval. Optimismus na světové trhy přineslo především přesvědčení investorů, že agresivní politika většiny centrálních bank podpoří ekonomický růst. Ke snižování sazeb by ve čtvrtek měla přistoupit nejen ECB ale i BoE. Vůli vypořádat se radikálně s krizí předvedla i australská centrální banka, která včera nečekaně snížila sazby o 75 bazických bodů. Při takovémto poklesu rizikové averze dolar obyčejně ztrácí, nicméně včerejší ztráty byly dramatičtější než obvykle a dolar se vůči euru z otevíracích hodnot okolo 1,25 EUR/USD dostal až k 1,3 EUR/USD. Takto velký pohyb byl způsoben především volebním dnem a s ním spojenými malými objemy obchodů. Nicméně po vyhlášení předběžných výsledků voleb, podle kterých Barack Obama s převahou vyhrál, dolar část svých ztrát vymazal.

Dnes by měl dolar alespoň z počátku seance pokračovat v korekci včerejších ztrát. Vítězství Obamy totiž dává určitou naději, že bude moci řešit hospodářské problémy pomocí Kongresu, kde mají demokraté většinu. Odpolední ISM ve službách zřejmě velký vliv na obchodování mít nebudou. Pokud ale skončí hůře, než trh očekává, mohlo by to trochu ochladit optimismus ohledně globálního růstu, což by dolar paradoxně ještě podpořilo.

Zlotý včera prakticky stagnoval, po ranních EUR/PLN 3,5275 končil na 3,5295. Polská měna tak nesledovala posílení koruny nebo zlotého. Důvodem přitom mohlo být prohlášení šéfa opozičního klubu strany Právo a spravedlnost v Sejmu, že strana bez referenda nepodpoří snahu vlády o co nejrychlejší přijetí společné měny. Podle něj by se referendum mohlo konat v červnu společně s volbou do evropského parlamentu. Teprve po „ano“ referenda může vláda počítat s podporou opozice.

Dnešek je bez čerstvých domácích dat. Zlotý by ale mohl zpočátku využít včerejších zisků okolních měn a vůči euru posílit. Jeho zisky ale budou celkově před zítřejším zasedáním ECB jistě umírněné. 

Optimismus, který zavládl ve světě, podpořil i maďarský forint. Ten poměrně hladce prorazil bariéru 260 EUR/HUF a seanci ukončoval dokonce na 257,5 EUR/HUF.

I dnes by se měl forint pohybovat spolu s regionem. Vzhledem k tomu, že počítáme s korekcí dolaru vůči euru, což bývá tradičně pro středoevropský region negativní, mohl by i forint své včerejší zisky alespoň částečně vymazat. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data