Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Americké automobilky žádají od státu již 34 miliard dolarů, GM a Chrysleru prý hrozí bankrot

ČTK: Americké automobilky žádají od státu již 34 miliard dolarů, GM a Chrysleru prý hrozí bankrot

03.12.2008 8:15
Autor: ČTK

Detroit (ČTK) - Trojice amerických automobilek, General Motors, Ford (3 USD, 5,88%) a Chrysler (30 USD, 6,07%), přišla v úterý do Kongresu s žádostí o státní úvěrovou pomoc v celkové sumě 34 miliard dolarů (asi 690 miliard Kč). To je mnohem více než 25 miliard dolarů, o něž firmy žádaly ještě v listopadu. Šéfové General Motors a Chrysleru přitom prohlásili, že pokud nedostanou část peněz ještě do konce roku, hrozí jim bankrot.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová vyjádřila po slyšení zástupců automobilek přesvědčení, že pomoc pro automobilový průmysl bude nakonec schválena, protože jiná možnost není. "Domnívám se, že zásah přijde buď ze strany zákonodárců, nebo vlády. Myslím, že je zcela jasné, že bankrot nepřipadá v úvahu," řekla Pelosiová.

Na listopadovém slyšení zákonodárci automobilky vyzvali, aby předložily věrohodné podnikatelské plány, jak si chtějí zajistit dlouhodobější přežití. Také Bílý dům potvrdil svůj postoj, podle kterého musí automobilky před poskytnutím státní pomoci prokázat svou životaschopnost.

Šéfové automobilek vystupovali v Kongresu ve chvíli, kdy údaje z odvětví potvrzovaly pokračující propad automobilového trhu v zemi. Prodej nových vozů GM (5 USD, 5,66%), Fordu a Chrysleru dohromady klesl v listopadu meziročně o zhruba 40 procent. Výzkumná společnosti Global Insight očekává, že prodej automobilů v USA v letošním roce klesne na 13,6 milionu vozů z loňských 16,15 milionu vozů a vyhlídky na příští rok jsou rovněž špatné.

GM požádala o 18 miliard dolarů na úvěrech a úvěrových linkách a upozornila, že čtyři miliardy dolarů potřebuje na zaplacení účtů do konce roku. Chrysler chce sedm miliard dolarů a uvedl, že bez pomoci by mu mohla dojít hotovost počátkem roku 2009. Ford předložil žádost o devět miliard dolarů.

Demokratičtí předáci Kongresu žádají automobilky o závazky k výraznému snižování nákladů a jasný plán opětného získání konkurenceschopnosti. Trojice automobilek z Detroitu ztrácí v posledních letech podíl na trhu ve prospěch zahraničních rivalů. Automobilky z Asie ale i Německa mají v USA také závody rozmístěné vesměs na Jihu a Středozápadě země, jejich náklady na pracovní sílu však jsou téměř poloviční proti Detroitu, který je zatížen nákladnými smlouvami s odbory.

Demokraté si stále představují, že pomoc zajistí vláda tím, že využije peněz ze schváleného programu na stabilizaci finančního sektoru. Bílý dům je však ostře proti tomu a navrhuje využít peněz určených na podporu ekologického vylepšování automobilové produkce.

Poptávka po autech ve Spojených státech nyní prudce oslabuje kvůli recesi a obtížnějšímu přístupu k úvěrům v důsledku finanční krize. V listopadu prodej automobilů včetně vozů zahraničních automobilek klesl meziročně o 36,7 procenta.


Váš názor
  •  
    03.12.2008 8:39

    Docela chápu politiky, že chtějí plnit předvolební sliby, těch 34mld nic neřeší , jen oddálí bankrot. Američani se nenaučí dělat pěkná, úsporná a tím pádem konkurenceschopná auta, ze dne na den. Jejich mentalita a pocit , že jsou pupkem světa to prostě nejde dohromady.
    ViperG
    •  
      03.12.2008 18:48

      chevrolet v evropě neboli deawoo rozhodně nepatri k nejlepsim na svete :d spotreba a vykon... btw. vyvinuly snad nejaky uplne novy typ motoru? ja myslim, ze benzinovy ma proste ucinnost cca 30% a naftovy 40% a nevim o tom ze by treba nekdo vyvinul motor s ucinnosti 60%... tzn. chci-li vyssi vykon musim tam proste pustit vic paliva... to ze 1,2 ma stejny vykon jako stare 2litry je preci uplne o necem jinym
      jeep
    •  
      03.12.2008 10:32

      Myslím, že to tak úplně není. Podívejte se na některé jejich evropské aktivity. Já osobně proti Fordům prodávaným v Evropě nic nemám. Pavel
      Pavel
      • osobne to nechapu, traba GM
        03.12.2008 18:01

        u nas prodava pod znackou chevrolet levne, kvalitni a svete div se usporne vozy. Nove motory ktere ted davaji napr. do Avea (obsah 1,2 a 1,4) jsou uplne nove a patri co se tyka spotreby a vykonu k nejlepsim na svete..... Je to prekvapive ale je to tak. Doporucuji si precist napr. recenzi na auto.cz.
        swen
      •  
        03.12.2008 11:26

        Evropske Fordy jsou vyvijeny evropany a jsou odlisne od tech americkych. Evropska divize Fordu ani takove existencni problemy nema. Americane se proste nemusi naucit delat lepsi auta, protoze US vlada jejich zadluzeni a problemy nekonkurenceschopnosti vyresi dosypanim tech miliard - jak pisou, jina cesta neni. :-) Nerozumim proc by nemohli zkrachovat a jejich zamestnanci by konecne ziskali pracovni mista ve firmach (korejskych, cinskych v USA), ktere maji moderni management a jsou konkurenceschopne. Jestli letos daji 34mld., za pet let budou muset dat 300mld... Jina cesta je. Bankrot. pm
        pmx
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data