Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Slabá koruna nyní pomáhá ekonomice

Analytici: Slabá koruna nyní pomáhá ekonomice

04.02.2009 17:44
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Oslabující koruna podle analytiků oslovených ČTK v současné době pomáhá ekonomice. Jednak snižuje riziko deflace, tedy zabraňuje poklesu cen, jednak pomáhá exportérům, a brání tak ještě hlubšímu propadu výkonu ekonomiky. Na druhou stranu se ale lidé musejí připravit na dražší benzin a dražší dovolenou. Rady ohledně nákupu cizích měn na dovolené jsou ovšem nyní podle analytiků čirou spekulací.

"Volně plovoucí koruna v ekonomice působí jako tlumič nárazů. V létě svým prudkým posílením tlumila přehřívající se ekonomiku a automaticky ji brzdila, nyní naopak oslabením brání ještě hlubší recesi," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Recesi sice podle něj oficiální místa ještě nepotvrdila, ale vše nasvědčuje tomu, že pokud se jí letos Česko vyhne, tak to bude jen o vlásek a nejspíš jen díky volně plovoucí koruně.

Oslabení koruny je velmi vítanou záležitostí i podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa. "Pomůže totiž české ekonomice snížit pravděpodobnost deflace," uvedl. Deflace, tedy pokles cen, může způsobit nárůst reálné úrokové míry v ekonomice, což zbrzďuje její výkon. Ekonomice škodí především tehdy, pokud trvá delší dobu.

Slabá koruna je i podle analytika ČSOB Petra Dufka pro toto období určitě výhodou, která alespoň částečně zmírní už tak značný propad výroby. "Je to vzpruha, která zlepší cenovou konkurenceschopnost a ziskovost exportérů, avšak hlavní problém - slabou poptávku - nevyřeší," upozornil.

I když slábnoucí koruna zvýší konkurenceschopnost exportérů, kteří tento vývoj nyní vítají, nebude to podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška okamžitě. "Řada firem má totiž letošní předpokládané exportní příjmy zajištěné loňským nevýhodným kurzem," upozornil.

Za normálních okolností vede podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka oslabení koruny o jedno procento ke zvýšení cenové hladiny o 0,3 procenta. Nyní je ovšem dopad podle něj zhruba poloviční. "Přesto dopad není nulový, takže se vyplatí koupit třeba dovolenou nyní než za pár týdnů. Od léta koruna oslabila ze svých rekordních hodnot vůči euru o 24 procent a vůči dolaru o 52 procent. Takový výkyv ale postihl měny i dalších zemí zařazených mezi rozvíjející se," dodal.

Podle analytiků se sice prostor pro další oslabení koruny ještě nevyčerpal, ale v odhadech dalšího vývoje se rozcházejí. Zatímco podle Škopa je možné i oslabení koruny nad 29 korun za euro, podle Pikory je to nepřekonatelná psychologická hranice.

Na jaře, popřípadě v druhé polovině roku by ovšem podle odhadů většiny analytiků měl nastat obrat a koruna by mohla postupně posílit i zpět pod 25 koruny za euro na konci roku. Každopádně se shodují, že euro ani dolar již nebudou tak levné jako loni v létě, kdy se koruna obchodovala dokonce za 23 Kč/EUR a 14,50 Kč/USD.

"Nicméně období letních dovolených je ještě za dlouhou dobu a s nákupem se rozhodně nemusí pospíchat. Navíc možné zisky nejsou vzhledem k objemu peněz natolik výrazné, aby lidé museli nutně spekulovat na výhodnější cenu," uvedl Škop. Podle Sobíška je dokonce současná úvaha o nákupu deviz na dovolenou loterií, na které je možné vydělat i prodělat.

Kvůli koruně zřejmě podle Pikory vezmou za své i plány na rychlé zavedení eura. "Jednak se opět zhorší plnění maastrichtských kritérií a jednak bude lépe vidět výhody koruny oproti euru. Euro sice řadu problémů odstraní, ale přinese jiné," dodal.

Podle ankety ČTK oslabování české měny v posledních dnech, kdy ztrácela více k euru než k dolaru, je pro exportně orientované české firmy většinou pozitivní zprávou. Oslovené společnosti se shodly na tom, že důsledkem slabší koruny jsou výrazně vyšší tržby v řádech milionů korun, nebo snížené náklady na mzdy v eurech, které přinášejí úspory ve výdajích.


Váš názor
  • Zlatem se dá taky platit ne?
    05.02.2009 8:55

    Dobrá měna pro časové vzdálené kontrakty.
    HonzaH
  • teorie
    04.02.2009 18:01

    Tytu úsměvné výkřiky nesené na vlně současného trendu budou stejní analytici vykládat pozítří zase jinak. Kdo ví co udělá koruna, když za pár měsíců je vůči € o dvacet procent silnější, pak zase za pár měsíců téměř o 1/4 slabší. Obchod má jistou setrvačnost a zpravidla postup - nabídka. objednávka, realizace a ceny se nesjednávání na dnešek, ale právě o těch pár měsíců napřed nebo na rok. Tak co, co bude, jak bude, kolik bude koruna za pár měsíců. Jak zpracovat nabídku? Jak se jistit. Takže pokud je koruna nyní slabá, může být zítra silná - pro exportéry ruská ruleta. Stejně jako vládní tým analyzuje, promýšlí, přípravuje protikrizová opatření. Ta vstoupí v platnost až bude situace třeba úplně jiná nebo po krizi, pokud se exportérům při slabé koruně podaří zase trochu obnovit vyklizená pole z důvodu loňského vývoje a ztráty zahraničních trhů
    OH
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m