Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík: Koruna je slabší, než jsme očekávali. To vzbuzuje otázku, co se sazbami

Tomšík: Koruna je slabší, než jsme očekávali. To vzbuzuje otázku, co se sazbami

11.06.2009 13:40
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Česká národní banka má prostor k dalšímu snižování klíčové úrokové sazby z rekordně nízké hodnoty. Pro zvyšování sazeb naopak mluví kurz koruny, který je nyní slabší, než centrální banka projektovala, což staví centrální bankéře před dilema, jak se rozhodnout ohledně  sazeb na měnovém jednání 25. června. Hlavolam jim v kontrastu s vývojem kurzu přináší propad ekonomiky do hluboké recese, vyjádřeno například propadem průmyslové výroby (více zde).

„Já bych osobně určitý prostor pro snižování sazeb viděl, ale na druhé straně  je inflace v souladu s našimi prognózami,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Vladimír Tomšík. „Existuje tedy vážné dilema, co udělat se sazbami. Negativní vývoj ekonomiky zakládá argument pro další snížení, ale riziko propadu v úsporách hovoří spíše pro jejich zachování na současné úrovni,“ uvedl Tomšík.

Kurz koruny se nyní pohybuje na slabších hodnotách, než s jakými počítala ČNB. Centrální banka uvažovala pro druhé čtvrtletí střed kurzu na 26,6 CZK/EUR, koruna se ale dnes obchoduje kolem 26,75 CZK/EUR. „Opravdu ještě proto nejsem rozhodnut, zda hlasovat pro snížení sazby nebo ne.“

Česká ekonomika v 1Q09 poklesla o rekordní 3,4 %, když ČNB předpokládala pokles o 2,4 %. Tomšík uvedl, že byl velmi překvapen vývojem ve spotřebě jak na straně domácností tak i na straně vlády. Výdaje vzrostly o reálná tři procenta, přestože se dále zvyšuje nezaměstnanost a růst mezd je velmi nízký. „Avšak spotřeba domácností rapidně roste a je otázkou, z čeho je tento nárůst financován,“ upozornil Tomšík s tím, že to je zatím pro ČNB neznámou a nevyhnutelný pokles míry úspor v ekonomice jeho osobně znepokojuje.

I kdyby se ČNB rozhodla k dalšímu snížení sazeb, centrální banka ČR podle něj rozhodně nebude následovat USA, Japonsko či Velkou Británii se snižováním sazeb až do blízkosti nuly. „Odvážím se tvrdit, že česká ekonomika to nepotřebuje,“ uvedl Tomšík. Pozvolnou ekonomickou obnovu lze podle něj očekávat v průběhu příštího roku.

Globální krize podle Tomšíka „kompletně zabila“ debatu o stanovení data vstupu ČR do eurozóny, protože podle něho bude ČR nejméně do roku 2012 překračovat stanovená kritéria. „Je jasné, že debata o euru je v tuto chvíli v pravdě mrtvá.“ Podle Tomšíka nám také globální ekonomická krize uštědřila lekci, jak důležité je nezbytné reformy veřejných financí udělat včas. 

Další z členů bankovní rady ČNB, který se nechal slyšet ohledně názoru na další vývoj českých úrokových sazeb byla Eva Zamrazilová. Vrchní ředitelka a členka bankovní rady ve včerejším rozhovoru pro agenturu Reuters uvedla, že ČNB podle ní nemá mnoho důvodů k dalšímu snižování sazeb.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • kurz
    11.06.2009 17:09

    láďo láďo tys tomu zase dal, slabší koruna než si čekal 26,60 proti 26,75 to je fakt ranec,ČNB je průměrně mimo v řádech korun a to v klidnějších dobách než je tahle sazby zůstanou tentokrát beze změny, to ses mě mohl optat :o)
    siki
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data