Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fiskální dilema 2010

Fiskální dilema 2010

09.04.2010 18:19

Měly by vlády pokračovat ve fiskální expanzi až do chvíle, kdy bude bezpečně dosaženo oné „únikové rychlosti“, která vyvede ekonomiky až k udržitelnému růstu a mimo jiné zajistí opětovné snížení zadlužení, které expanzi financovalo? Nebo je lepší na tuto strategii nevsázet, konsolidovat co nejrychleji, nechat ekonomiku ať si sama vylíže své rány a neškodit jí vyšším vládním dluhem? V současné době je toto dilema vedle politiky monetární, které jsem se zde věnoval v několika předchozích sloupcích, v centru pozornosti.

Jádrem onoho stimulovat, či nestimulovat je to, zda vůbec fiskálně stimulovat lze a na jak dlouho. Neschopnost jednoznačně na uvedený problém odpovědět dokumentuje následující graf. Jeho zdrojem je studie „Fiscal policies in “normal” and “abnormal” recessions“ (Paul De Grauwe, 2010) a ukazuje růst HDP v USA při permanentním zvýšení vládních výdajů o 1 % HDP.

20100409

Jak vidíme, možnosti jsou tři a dosti se liší (i půl procentní rozdíly jsou velkými čísly pro ekonomiku, akciový trh, atd.). Tzv. Romer/Bernsteinův model ekonomiky USA předpokládá, že zvýšení vládních výdajů má silný multiplikační efekt a zvýšení HDP je tak trvalé. Smets/Woutersův model multiplikátoru tolik nevěří, po 4 letech se úroveň HDP dostává k hodnotám stejným jako bez stimulu (což ale neznamená, že za sledované období bylo vytvořeno stejné bohatství).

První typ modelu je typicky keynesiánský a fiskální stimul zde trvale zvyšuje úroveň výstupu. Druhý extrémní model (který vlastně ukazuje modrá čára v grafu) je modelem reálného hospodářského cyklu, kde si homo economicus uvědomuje, že vyšší schodek rozpočtu povede k větší zdanění v budoucnu. Na vyšší daně bude spořit již dnes a v důsledku toho je fiskální stimul přesně vyvážen dodatečnými úsporami privátního sektoru a celkový čistý efekt je nulový. Třetí model je reprezentován oním Smets/Woutersovým modelem a zpodobňuje jakousi neokeynesiánskou alternativu - předpokládá pouze dočasný efekt fiskálního stimulu. Je to tedy jakýsi hybrid předchozích dvou: nejdříve stimulace a posléze její vyprchání. V současné době bychom v případě USA mohli tento pohled zasadit do Pimcem propagované teorie Nového normálu: po první cyklicko – stimulační růstové vlně přichází delší období nižšího růstu.

Co je relevantní pro současnou situaci? Richardovu ekvivalenci, na které stojí onen modrý „nic se nestane“ scénář, můžeme s klidným svědomím vypustit, stejně jako její základ, homo economicus (ještě jsem žádného nepotkal, i když někteří si na něj hrají). Rozdíl mezi modelem prvním a třetím, respektive tím, jak se v nich ekonomika chová, je ale klíčový (a o to méně predikovatelný). Pan De Grauwe ve výše zmíněné studii rozvíjí myšlenku, že v "normální recesi" je relevantní model postupného vyprchání efektu stimulu. V "abnormální recesi" je ale pro odhad vývoje vhodnější keynesiánský model – tedy model vysokého efektu stimulu. Současná recese pak je (či spíše byla) abnormální a vykazuje silné deflační tlaky – závěr studie je tedy jasný. Pro mne uvedený závěr zdaleka tak jasný není. Minimálně proto, že růst angažovanosti státu v ekonomice sebou nese negativa, která se ve funkčnosti, či nefunkčnosti multiplikátoru, neprojeví, což vidíme nejlépe u nás doma.

Zatímco ekonom může nad uvedeným dlouze hloubat, investor musí tyto úvahy včas odložit, protože pro něho není důležité jak by to mělo být, ale jak to je a bude. A prozatím se zdá, že stimulovat (respektive nekonsolidovat) se ve většině rozvinutých ekonomik bude dál až do bodu kdy (i) vlády budou považovat růst za udržitelný (s tím, že definovat udržitelnost v podstatě nejde), nebo (ii) trhy udělají stimulaci přítrž. Jak říká šéf Pimca – je krásné nyní být aktivním manažerem investic ...

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Neokeynesiánská alternativa:)
    10.04.2010 19:19

    Pane Soustružníku, krmíte nás pěknými výrazy a jste určitě velmi sečtělý, ale pro samé teorie Vám uniklo to hlavní. Ono je totiž rozhodující, za co jsou stimulační peníze utraceny. Pokud je stimul investován produktivně (např. do potřebné infrastruktury), pak nepochybně HDP dlouhodobě zvýší. Pokud jsou stimulační peníze krátkodobě projedeny ve spotřebě, pak musí stimulační efekt rychle odeznít a dlouhodobě HDP snížit, protože bude nutno zvýšit daně a splatit projedené peníze i s úroky. (Zejména pokud jsou peníze utraceny za dovozové zboží a státní dluh financován ze zahraničí, což je případ USA). Potíž je v tom, že příprava užitečné infrastruktury zpravidla dlouho trvá a užitečné utrácení peněz tudíž nejde příliš urychlit, když je to zrovna potřeba. Většina vládních stimulů je tudíž o rychlém projídání peněz a pokud je tato politika prováděna systematicky, nemůže vést jinam než ke státnímu bankrotu - Řecko je názorný případ. Vlády by proto zásadně měly rezignovat na snahy o krátkodobou stimulaci ekonomiky a soustředit se na dlouhodobé infrastrukturní projekty (podporu vzdělání, aplikovaný výzkum) s rozumnou celospolečenskou návratností. Je zřejmé, že je to utopie, ale alespoň lidé, kteří se tváří jako ekonomové, by v tomhle měli mít jasno.
    Skeptik
    • Re: Neokeynesiánská alternativa:)
      12.04.2010 12:23

      SOUHLAS, v analogii ČR : Zemanova vládá ještě zadlužovala tento stát právě způsobem spíše prorůstovým, za to Paroubek to povede prožráním toho co ještě jde, ANO krátkodobě se budeme mít dobře, ale v dlouhodobém hledisku už jsme prožrali peníze na důchodovou i zdravotní reformu. Bohužel ČSSD to hraje na to, že rozpočet je postaven na růstu HDP 0,9% a nejspíše bude 2,1%, což znamená vyšší příjem do státní pokladny. Každý si umí představit ty novinové titulky začátkem ledna 2011 o snížení míry zadlužování !!!
      Démon
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university