Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA nechaly úroky na minimu, spěchat s jejich zvyšováním nebudou

USA nechaly úroky na minimu, spěchat s jejich zvyšováním nebudou

29.04.2010 8:13
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) nechala včera základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0-0,25 procenta, kam ji srazila na konci roku 2008. Měnový výbor Fedu také stejně jako na předcházejících zasedáních podle očekávání zopakoval, že úvěrové náklady v zájmu podpory ekonomiky nechá zatím na minimu. Naznačil ale, že ekonomická situace a už i trh práce se po odeznění hluboké finanční krize a hospodářské recese zlepšují.

"Ekonomická aktivita nadále sílí a trh práce se začíná zlepšovat," uvedl Fed po dvoudenním zasedání měnového výboru a dodal že na síle nabírají i spotřebitelské a firemní výdaje. Hodnocení trhu práce bylo o něco optimističtější než minulý měsíc, kdy Fed pouze uvedl, že situace na poli zaměstnanosti se stabilizuje. I nyní však zopakoval, že zaměstnavatelé stále nejsou příliš ochotni nabírat nové síly.

Americké akcie po sdělení Fedu zvýšily včerejší mírné zisky a Dow Jonesův index vykazoval růst o 0,7 procenta. Dolar naopak ve vyhlídce na delší setrvání nulových úroků oslabil a euro, které předtím kvůli evropské dluhové krizi spadlo na roční minimum, zpevnilo na 1,3165 USD z úrovně 1,3155 USD před prohlášením Fedu.

Fed srazil sazbu na rekordní minimum v prosinci 2008 a loni v březnu prohlásil, že úroky zůstanou na minimu "delší dobu". Včera toto prohlášení měnový výbor zopakoval, stejně jako to dělá po všech zasedání za poslední rok.

Ani nyní nebylo rozhodnutí měnového výboru jednomyslné a proti zachování sazeb na minimu se opět postavil prezident Federální rezervní banky v Kansas City Thomas Hoenig, stejně jako na dvou předešlých zasedáních v lednu a březnu. Hoenig se obává, že ultranízké úroky by mohly vést k "postupnému vršení budoucích nerovnováh".

Americká ekonomika zahájila oživování v loňském třetím čtvrtletí a z recese se vymaňuje rychleji, než se původně čekalo. Hrubý domácí produkt vzrostl v posledních třech měsících loňského roku o 5,6 procenta a ekonomové předpovídají pro první čtvrtletí růst v průměru o 3,4 procenta.

Situace trhu práce zůstává však nadále špatná. Míra nezaměstnanosti se drží na vysoké úrovni 9,7 procenta a někteří činitelé Fedu mají obavy o udržitelnost celého oživení. "Tempo hospodářského oživení bude pravděpodobně po určitou dobu jen mírné," zopakoval Fed ve sdělení frázi, kterou použil i v lednu a březnu.

Fed by neměl nyní příliš možností zvýšit sazby ani při lepší domácí ekonomice. Obavy ekonomických aktérů se po finanční krizi obrátily k vysokému zadlužení řady evropských zemí a finančními trhy otřásá řecká dluhová krize, která by se mohla přelít i do dalších zemí eurozóny jako Portugalsko.

V úterý se otřesy trhů prohloubily poté, co mezinárodní agentura Standard & Poor's výrazně zhoršila úvěrové ratingy Řecka a Portugalska; včera agentura snížila i rating mnohem většího Španělska. Pod tlakem této krize se v posledních týdnech propadá kurz eura a evropské akcie za necelé dva týdny ztratily přes šest procent.

Fed zatím říká, že potíže Řecka vyhlídky americké ekonomiky zatím nijak nezasahují, situaci však pozorně monitoruje. "Fed by zasáhl, kdyby nákaza na evropských finančních trzích začala dopadat na americké trhy," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom firmy Brusuelas Analytics Joseph Brusuelas.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.