Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vladimíra Dvořáková: Ve vyspělých demokraciích lidé volí z alternativ. U nás spíše mezi „alternativou a katastrofou“, společnost se pak začne dělit na vítěze a poražené

Vladimíra Dvořáková: Ve vyspělých demokraciích lidé volí z alternativ. U nás spíše mezi „alternativou a katastrofou“, společnost se pak začne dělit na vítěze a poražené

31.05.2010 18:01
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Tuzemské kampani a volebním lídrům chyběla vize, neodehrávaly se diskuse ohledně Evropy, společné měny euro, reakce na opatření, která Evropa v souvislostí krizového vývoje činí. Jednalo se jen o velmi schematické a zjednodušené interpretace Řecka, příliš se neventilovalo, že jedním z jeho hlavních problémů byla korupce a klientelismus, například předražování státních zakázek, poznamenala v povolebním online rozhovoru politoložka a také šéfka Akreditační komise, profesorka Vladimíra Dvořáková. Její poznámka se dotkla také formulací o plánovaných škrtech. „Určitě musejí být, ale nikoli plošné. Nejhorší jsou přístupy jako o 10 % škrtneme, či snížíme úředníky apod. Je nutné stanovit priority, co zastavit, co utlumit a co naopak podpořit,“ uvedla.

Skutečné výsledky voleb dopadly ve viditelném rozporu s předvolebními průzkumy a ODS zaostala za ČSSD rozdílem méně jak dvou procent. Vladimíra Dvořáková nevyloučila jako jeden z důvodů efekt ukolébání vlastních voličů ze strany ČSSD, zmínila však dle jejího soudu jasnou roli Miloše Zemana a také způsob provádění předvolebních průzkumů. „Vedení strany a zejména pan Paroubek dával najevo, že je vlastně rozhodnuto a bude to velké vítězství. To psychologicky může působit kladně na voliče (každý je raději vítězem než poraženým), ale také je to může demobilizovat (je rozhodnuto, tak nebudu ztrácet čas volbami) nebo třeba se pokusit vyvažovat u voličů jiné strany (neměli by tolik vyhrát a tak raději hodím hlas někomu slabšímu),“ říká profesorka Dvořáková. Upozornila také na různé interpretace průzkumů. „Je rozdíl, jestli jde jen o preference, kde se volič vyjadřuje bez ohledu na to, zda k volbám chce jít, či o volební modely, kde se berou v úvahu jen názory voličů, kteří k volbám jít chtějí,“ poznamenala. Jasné vyjádření pak směřovalo ke straně SPOZ v čele s Milošem Zemanem. „Cílem pana Zemana bylo podle mého názoru jen odebrat hlasy sociální demokracii, jiný cíl tam nebyl,“ uvedla profesorka Dvořáková.

Určitým fenoménem letošních voleb byli mladí voliči, čímž se podle profesorky Dvořákové zvyšuje šance, že si do budoucna udrží návyk volit. „Částečně volby ovlivnili, zejména volbou v "módním stylu" TOP 09. To bylo v současnosti "in". Teď zde byl volný prostor, který TOP 09 obsadila,“ uvedla. TOP09, spolu se ze Sněmovny odcházejícími Zelenými, bodovala také u zahraničních voličů. Dvořáková potvrdila u této skupiny voličů snahu o příspěvek ke změně politické kultury v ČR i uplatnění stran, které jsou standardní součástí parlamentů v zahraničí. Vedle toho vysvětlila, že většina zahraničních voličů patří k vyšším středním vrstvám či úspěšnějším skupinám, tíhnoucím spíše doprava. „Politická kultura té či oné země také dává jistý důraz na tzv. "postmateriální hodnoty", to není jen životní prostředí, ale také nediskriminace, tolerance. Proto se orientují na Zelené,“ uvedla.

Volba Věcí veřejných podle Vladimíry Dvořákové souvisela s odmítáním politiky dvou hlavních stran a VV využily prostor pro stranu "proti establišmentu" s jednoznačně populistickým apelem. „Bylo zde několik pokusů, ale chyběl vůdce. Pan Radek John byl schopen jako tento vůdce vystupovat a tento prostor zaplnit. Na rozdíl od mnoha stran tohoto typu v jiných zemích zde není ten populistický apel a odmítání establišmentu spjat s xenofobií a protiimigračními náladami,“ uvedla. Otázkou je podle ní místo VV ve vládě, či podpora z opozice. „Jsou dvě možnosti - účast ve vládě, ale pak ta strana ztratí svůj protestní charakter, nebo podpora vlády z opozice, což by straně asi slušelo více, ale to pokušení bude silné,“ uvedla profesorka Dvořáková s tím, že pokud by VV šla do vlády, tak by pravděpodobně byl pan John místopředsedou vlády.

Ohledně skutečného startu klíčových reforem bude podle profesorky Dvořákové záležet hodně na postoji VV. „V mnoha ohledech ten program nebyl shodný. Navíc u těchto reforem by ideální byl ještě hlubší konsensus, každá reforma je velmi finančně náročná a není dobré, pokud se každé čtyři roky mění. Může být také uskutečňována cestou postupných kroků, ale samozřejmě vždy v jistém kontextu,“ poznamenala Dvořáková a na související dotaz týkající se ústavní většiny vyjádřila svůj názor, že není dobře, kdyby jí vláda dosáhla. „Má pak tendenci měnit ústavu a pravidla ve svůj prospěch a to je vždy cesta od demokracie. U nás je sice ještě pojistka v podobě Senátu, ale v zásadě by mělo platit, že ústavní změny se dělají po dosažení hlubokého konsensu napříč politickým spektrem, nikoli na základě momentální většiny,“ konstatovala v obecné rovině platné pro jakoukoli vládu.

K dotazu na možní změny ve státem kontrolovaných společnostech uvedla, že doufá v celkovou změnu systému jmenování, konfliktů zájmů, kontrolních mechanismů a transparentnosti procesů. „Ke státu a státnímu majetku není možné přistupovat jako k dobytému území, které se obsadí na základě politických rozhodnutí. V tomto směru musí začít společnost (média, profesní komory, nevládní sektor) začít skutečně plnit svou kontrolní funkci a především tlačit na přijetí transparentních pravidel,“ uvedla. Jasně formulovaná pravidla jsou také podle ní žádoucí v rámci koaliční dohody a případných řešení neshod. „A zároveň musí být jasné, že ta strana, která pravidla porušuje, vydírá ostatní, není ochotná komunikovat, ve společnosti bude ztrácet. Svým způsobem to máme v rukou všichni. Je nutné dát politikům najevo, jaké chování je přijatelné. Nejde jen o to, co se prosadí, ale i jakým způsobem se to prosadí. U nás jsme si zvykli, že hlavně že "vyhrajeme", ale je jedno, jestli je to podvodem,“ poznamenává k politické kultuře v ČR.

Ohledně načasování odchodu Jiřího Paroubka uvedla v reakci na dotaz, že krok až po volbách byl logický s ohledem na to, že až do posledního týdne většina výzkumů ukazovala větší náskok ČSSD. „Pro stranu se nyní otevírá obrovská šance. Je v opozici a zároveň kontroluje kraje, to je pro hlubší proměnu strany ideální situace, pokud se ovšem vnitřně nerozhádá,“ říká Vladimíra Dvořáková. Předchozí odchod Mirka Topolánka byl podle Dvořákové pro ODS a výsledek voleb pozdní, navíc by bylo potřeba provést hlubší očistu strany, což je ale před volbami hodně riskantní. Přesto říká, že krok a jeho načasování ODS spíše prospělo než uškodilo. „Oba lídři představovali určitý typ politiky, podobně jako předtím Klaus – Zeman. U dvou hlavních stran se lídři vůči sobě dosti vymezují a je zde jistá podobnost. Podíváte-li se na Nečase a Sobotku, tak také najdete dosti podobných rysů komunikace,“ uvádí svůj postřeh Dvořáková.

Zisk 118 z 200 mandátů je pro rýsující se koalici „rozpočtové odpovědnosti“ ve světle minulých voleb výsledek spíše jedinečně silný. Vladimíra Dvořáková přesto oponuje smyslu změny volebního systému na jiný. „ Záleží spíše na politické kultuře a chování politiků i občanů, než na „moci“ samotného volebního systému. Většinový systém často znamená mnohem větší ztrátu hlasů, jednokolový třeba až přes 50 %. Vyhraje-li někdo se 45 %, tak se v tom okrsku 55 % ztrácí,“ poznamenala Dvořáková s tím, že letošní vyšší procento ztracených hlasů v našich volbách bylo to dáno tím, že lidé hledali alternativu v menších stranách či prostě chtěli vyslat signál. „Něco, jako kdyby volili prázdnými lístky,“ poznamenala.

Pět procent pro vstup do PSP ČR považuje za adekvátní, i když i 4 % jsou podle ní také dost častá. U nižších klausulí jde podle ní o země s výraznými menšinami (etnickými, náboženskými, atd.). „Myslím si, že v příštích volbách se to již zase dostane do normálních kolejí,“ uvedla k počtu propadlých hlasů stranám, které se do PSP neprobojovaly.

Jeden z dotazů připomněl originálně vedenou Obamovu prezidentskou kampaň ve Spojených státech. „Byla velmi zajímavá, protože dokázal mobilizovat velké množství lidí a využít nové mediální technologie jak pro získávání finančních prostředků, tak přímo pro kampaň. Podstatný rozdíl proti kampaním u nás je ten, že v USA či v jiných demokratických zemích vidíme politické soutěžící, soupeře, možná protivníky, ale u nás nepřátele. Tam si lidé vybírají mezi alternativami, které všechny mají legitimitu, u nás se hrozí katastrofou a neustále se zdůrazňuje, že alternativa je jen jedna. Společnost se pak nutně začne dělit na vítěze a poražené. A to je to nejhorší, co může nastat,“ uvedla Vladimíra Dvořáková v online rozhovoru pro Patrii.

Přímé odpovědi Vladimíry Dvořákové v online rozhovoru na Patria.cz čtěte ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m