Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera

Prezident jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera

18.06.2010 13:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (14:36)

Prezident Václav Klaus dnes při slavnostní ceremonii na Pražském hradě jmenoval do funkce guvernéra České národní banky dosavadního viceguvernéra ČNB Miroslava Singera. Nový guvernér nahradí od 1. července ve funkci Zdeňka Tůmu, který v polovině dubna oznámil, že se vzdává svého mandátu. Miroslav Singer bude třetím guvernérem centrální banky od sametové revoluce. Česká koruna nechala změnu ve vrcholném vedení ČNB bez větší reakce.

Miroslav Singer po jmenování uvedl, že mandát guvernéra přijímá v době, kdy ještě neutichly otřesy finančních trhů a chystají se dramatické a Česku ne vždy prospěšné změny finančního systému ve světě i Evropě. "Já jsem odhodlán ze všech sil usilovat o to, aby i během mého působení na pozici guvernéra byla ČNB schopna naplňovat roli garanta pevnosti českého finančního systému a především stability hodnoty úspor českých občanů," řekl.

Prezident Václav Klaus po jmenování před novináři uvedl, že nový šéf centrální banky může vykonávat svou funkci smysluplně jen v případě, že bude nadále platit česká koruna. V souvislosti s tím proto prý doufá, že si centrální banka nebude "pod sebou podřezávat větev". Nový guvernér Singer v reakci dotaz na načasování vstupu  ČR do eurozóny uvedl: "Situace v ČR není taková, aby se o tom dalo přemýšlet. Rozpočtová situace to neumožňuje."

Současný guvernér Tůma měl původně ve funkci skončit po uplynutí jeho druhého šestiletého mandátu 12. února 2011. Důvodem dřívější rezignace je podle dubnového vyjádření Tůmy (čtěte zde) mimo jiné snaha zamezit spekulacím se jmenováním nového guvernéra, které by mohly negativně ovlivnit bankovní radu ČNB. V únoru příštího roku skončí mandát většiny členů bankovní rady. Vedle guvernéra Tůmy měl v bankovní radě skončit také jeho nástupce Miroslav Singer, dále potom Robert Holman a Pavla Řežábek.

Profil Miroslava Singera (42)

Datum a místo narození: 14. května 1968, Praha

Vzdělání: v roce 1991 absolvoval Vysokou školu ekonomickou, obor matematické metody v ekonomii a v roce 1995 doktorandské studium na Pittsburské univerzitě.

Dosavadní funkce: od 13. února 2005 je viceguvernérem ČNB (sekce regulace a analýz finančního trhu, sekce licenčních a sankčních řízení, sekce dohledu nad finančním trhem).

Praxe: Od roku 1993 pracoval jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR a v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI). Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Expandia Finance, v letech 1998 až 1999 zastával funkci ředitele Investiční společnosti Expandia a v období 2000 až 2001 byl ředitelem holdingu Expandia. Od roku 2001 působil jako ředitel skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR. V únoru 2005 se pak stal členem bankovní rady ČNB a zároveň i jejím viceguvernérem.

Ostatní:

- přednáší kurz informační ekonomie na Vysoké škole ekonomické v Praze, v minulosti přednášel i v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK;

- publikoval řadu článků v denním i odborném tisku;

- od dubna 2003 je předsedou správní rady Nadace CERGE-EI;

- byl členem dozorčí rady či představenstva společností Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding a Chemofond a firem Jitona, Vigona a Vlnap;

- byl členem redakční rady časopisů Finance a úvěr a Business Central Europe;

- Singer se stal v pořadí třetím guvernérem ČNB po Josefu Tošovském (1993 až 2000) a Zdeňku Tůmovi (2000 až 2010). V období od 17. prosince 1997 do 21. července 1998, kdy Tošovský stál v čele úřednické vlády, byl pověřen vedením ČNB Pavel Kysilka.


Projev Václava Klause při příležitosti jmenování Miroslava Singera guvernérem České národní banky.

Pane guvernére, respektive pane guvernére od prvního července, dovolte mi, abych Vám poblahopřál k tomuto dnešnímu jmenování a vyjádřil své hluboké přesvědčení o tom, že budete tuto svou velmi náročnou a významnou funkci vykonávat dobře. Nejste v této věci žádným nováčkem, stal jste se před pěti lety viceguvernérem České národní banky. Toto je logické pokračování Vaší životní kariéry. Já znám Vaší práci, znám Vaše texty, znám Vaše postoje. Jsem přesvědčen, že Česká národní banka se dostává do těch nejlepších možných rukou. Budete čtvrtým guvernérem centrální banky v naší novodobé historii po listopadu 1989. Věřím, že jste si tohoto mimořádného postu a jeho vážnosti dostatečně vědom.

Žijeme v turbulentní době, žijeme v době, kdy o banky jde strašně moc. Žijeme v době, kdy Česká národní banka má před sebou veliké úkoly, aby se vyrovnávala s dnešní složitou ekonomickou situací, ale současně i v tom, aby se vyrovnávala s ambicemi dnešní nelehkou ekonomickou situaci v Evropě řešit falešnými cestami na úkor zásadního omezení fungování trhu, včetně fungování bankovního systému. Já věřím, že tomu Vy budete schopen se postavit velmi rezolutně a velmi rasantně jak u nás doma, tak na celé řadě zahraničních fór, na kterých velmi často guvernér ČNB naši zemi reprezentuje.

Takže ještě jednou blahopřeji a přeji úspěch.


(Zdroje: ČNB, čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data