Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obavy o osud Řecka stoupají do nových výšin, země možná prodá některé ostrůvky

Obavy o osud Řecka stoupají do nových výšin, země možná prodá některé ostrůvky

25.06.2010 11:48

(Aktualizováno - 14:26)

Pravděpodobnost, že Řecko nebude schopno dostát svým závazkům, se na základě dnešního vývoje na trhu CDS vyhoupla na nová maxima – ze včerejších 58 procent vzrostla již na 63,2 procenta. Obavy dále umocnily zprávy o tom, že Řecko kvůli splácení vládních dluhů zvažuje prodej některých ze svých šesti tisíc ostrovů.

Britský deník The Guardian včera přinesl zprávu o tom, že oblast Mykonos, která se těší čilému zájmu turistů, má být jedním z míst, které se řecká vláda snaží prodat. „Řecko vlastní třetinový podíl v této oblasti a poohlíží se po kupci, který by dodal místu kapitálovou injekci a vystavěl zde luxusní turistický komplex,“ uvedl britský list s odvoláním na zdroje blízké probíhajícím jednáním. Další oblastí, která by mohla být dána k dispozici potenciálním investorům rekrutujících se především z řad bohatých Rusů a Číňanů, jsou podle The Guardian místa na ostrově Rhodos. Konkrétně projevil o pozemek na ostrově Rhodos zájem například ruský miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Nemá jít však pouze o prodej pozemků v již turisty navštěvovaných oblastech řeckého státu, ale na prodej jsou opravdu i celé ostrovy. Podle serveru Private Islands website je aktuálně ke koupi uvolněn například ostrov Nafsika v Iónském moři, který má rozlohu necelých 500 hektarů, s prodejní cenou 15 milionů eur. Najdou se však i ostrůvky za méně než 2 miliony eur, tedy levněji než domy v luxusních londýnských čtvrtích Mayfair nebo Chelsea. Některé z řeckých ostrůvků jsou ale tak malé, že se na nich stěží dá umístit lehátko, upozorňuje případné zájemce Guardian.

Řecku patří sice asi 6 tisíc ostrovů, ale pouze 227 z nich je obydlených a stát nemá na vytvoření potřebné infrastruktury na dalších ostrovech prostředky, což ulehčilo řecké vládě rozhodování o možném prodeji některých z nich ve víře, že tak kromě okamžitého inkasování prodejní ceny zvýší do budoucna také příjmy z daní a vytvoří další pracovní příležitosti.

Nárůst rizikové prémie, kterou si investoři žádají za nákup řeckých dluhopisů po velmi rychlém nárůstu z posledních dní dnes posouvá dosavadní rekordní úrovně ještě výše. Zatímco nálada kolem Španělska se zřejmě uklidnila a výnosy jeho dluhopisů klesaly, výnosy řeckých papírů včera směřovaly dále vzhůru nad 10 %. Credit default swap u 5letého řeckého dluhopisy dnes podle informací CMA Datavison vzrostl na nové historické maximum 1131 bazických bodů poté, co včera v USA zavřel na 1127 bps, ačkoliv v úterý byl ještě pod úrovní 900 bps.

Ekonomové ohledně nutnosti a případného načasování restrukturalizace Řeckého dluhu jednotní nejsou. Carl Weinberg, hlavní ekonom High Frequency Economics, se nedávno nechal slyšet, že očekává, že Řecko nebude schopné plnit své závazky již v srpnu. Šéf výzkumu Credit Suisse Giles Keating si blížící se nevyhnutelností řeckého bankrotu jist není. „Je možné, že Atény budou nuceny přistoupit k restrukturalizaci v průběhu následujících dvou až tří let, ale v průběhu tohoto léta to nebude,“ uvedl pro CNBC a dodal, že Řecko je sice jednorázovým případem, ale jeho default by přesto měl obrovský dopad na celý evropský bankovní sektor, který má vůči Řecku nemalé expozice – detailní přehled expozic zde.

(Zdroj: CNBC, The Guardian, CMA Datavison)


Váš názor
  •  
    25.06.2010 12:06

    Mají co mít chtěli, tak se stanou zkrátka Rusko-Činskou državou a snad i zbytku Evropy dojde, že za každý "výhodný" sociální systém se jednoho krásného dne musí zaplatit více, než by kdo chtěl...
    GodHimself
    •  
      25.06.2010 14:43

      Řekl bych, že začneme osekávat nemocné, matky na matřské atd., abychom mohli dát církvi 250 miliard a také nás čeká zakázka za několik set milionů na likvidaci "ekologických škod", a další "nevyhnutelné" investice. Které zrealizuje ten z bossů, který je patřičně nabarven - třeba i nově, bledě modře...
      sgt.Mike
    • ZDE ROZKRADENO A TAK ZADLUŽENO
      25.06.2010 12:38

      Sám jsi výhodný sociální systém, ten z koláče ubral nepatrně proti rozkrádačkám bývalé řecké vlády. Kámošům se rozdávaly přebušené (rozuměj - penězi nacucané) zakázky a investovalo se do věcí a služeb, které po státu nikdo nepoptával. Samozřejmě na dluh. Však se dočkáme i u nás, protože i tady už není co ukrást, takže se stát zadluží a poté "vznikne" jeho poptávka.
      Pája 2
    •  
      25.06.2010 12:38

      V Africe (nemyslim JAR) se take dostava puda do cinske drzavy. To maji taky za jejich socialni system, ktery chteji.
      Mudrc
Aktuální komentáře
10.05.2024
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university