Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý motor zvyšuje otáčky... denní přehled Trhy, data, výsledky

Německý motor zvyšuje otáčky... denní přehled Trhy, data, výsledky

13.08.2010 18:00
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
Český HDP v druhém čtvrtletí vzrostl o 0,8 %, meziročně pak o 2,2 %. Čísla jsou nepatrně nad odhady. Hlavní příspěvek k růstu se dá čekat od zahraničního obchodu, přispěly zřejmě i zásoby. Spotřeba domácností zůstává slabá, avšak za druhý kvartál by mohla rovněž vykázat mírný růst.

Evropa:
HDP Německa překvapil za druhé čtvrtletí růstem vysoko nad konsensem. Mezikvartálně německá ekonomika přidala 2,2 %, meziročně 4,1 procenta. Čekalo se 1,3, respektive 2,4 %. I zde se o růst postaraly hlavně exporty, ale také investice. Mírně překonala očekávání i Francie, jejíž HDP vzrost o 0,6 % ve srovnání s předchozím kvartálem namísto očekávaných 0,5 %. HDP celé eurozóny pak podle předběžných dat vzrostl o 1,0 mezikvartálně a 1,7 % meziročně. Po dílčích datech z hlavních členských zemí už tato čísla těžko mohla překvapit.

V našem regionu dnes zveřejnilo HDP Maďarsko, jehož ekonomika v druhém čtvrtletí stagnovala ve srovnání s předchozím kvartálem, ale rostla o procento meziročně. Slovensko sice zpomalilo, i tak ale jeho HDP vzrostl o 1,2 % mezikvartálně a o 4,6 % oproti stejnému období minulého roku. V případě obou zemí byl růst ekonomiky vyšší, než předpokládaly prognózy.

Německá ocelárna ThyssenKrupp dosáhla ve fiskálním 3Q10 čistého zisku 272 mil. EUR oproti trhem očekávaným 181 mil. EUR. Společnost čelí vyšším cenám základních vstupů, naproti tomu roste poptávka a průměrné prodejní ceny oceli. Ocelárna zároveň uvedla, že letošní EBIT pravděpodobně překročí hranici 1 mld. EUR. Akcie přidávají 2 %.

Britsko-indický těžař Vedanta Resources údajně koupí majoritní podíl v Cairn India za 8-8,5 mld. USD. Vzhledem k již tak značnému dluhu Vedanty vnímá trh tyto zprávy značně negativně, akcie tak po včerejším propadu o 7 % odepisují dalších 6 %.

USA:
Maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 0,4 %, zatímco se čekal růst o 0,5 %. Po očištění o prodeje automobilů dosáhl růst 0,2 %, což je také desetinku pod odhadem. Na druhou stranu index, který sestavuje Michiganská universita, podal příznivější zprávu o spotřebitelské náladě. V srpnu vzrostl na 69,6 bodu z červencových 67,8. Trh čekal mírnější nárůst na 69 bodů rovných.

Růst spotřebitelských cen zrychlil. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,3 %, což je těsně nad konsensem, meziroční inflace mírně narosla na 1,2 %. Jádrová inflace zůstává na 0,9 %.

Obchodní řetězec JC Penney vydělal ve fiskálním 2Q11 14 mil. USD při tržbách na úrovni 3,9 mld. USD. Společnost zároveň zhoršila výhled pro zisk na letošní rok na 1,5 USD na akcii oproti původním 1,64 USD na akcii. Důvodem je nejistý výhled spotřebitelských výdajů. Akcie ztrácejí 2 %.

Bank of America nahradí investice do private-equity fondů, které omezuje nová legislativa, přímými podíly v jednotlivých společnostech.

Společnost Oracle se obrátila na soud se stížností, že software Android od firmy Google využívá řešení, které společnost získala při akvizici Sun Microsystems.


Celý denní přehled doplněný o souhrnný komentář o dění na devizových trzích a přehled očekávaných událostí následujícího dne si mohou klienti Patria Plus stáhnout ve formátu PDF v sekci Ekonomika - Výzkum -> Analýzy. Navíc lze nastavit také automatické zasílání této analýzy e-mailem.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.