Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: ECM s podporou věřitelů +16 %, NWR s radami koupit +9 %. Tratí Unipetrol a ČEZ

Týden na pražské burze: ECM s podporou věřitelů +16 %, NWR s radami koupit +9 %. Tratí Unipetrol a ČEZ

10.12.2010 17:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

O 1,3 procenta výše se posunul index pražské burzy PX v uplynulém obchodním týdnu. Závěrečnou metou mu je 1181 bodů. Většina titulů se ocitá na rostoucí straně spadového spektra, ztráty výraznější od nuly zaznamenaly pouze akcie Unipetrolu (-4 %), ČEZu (-1,9 %) a PM ČR (-1,5 %). Zajímavější jsou čísla na opačné straně. Až 25 % od počátku týdne přidávaly akcie developera ECM, který získal podporu držitelů eur i czk dluhopisů a warrantů k dopracování plánu restrukturalizace. Poslední dva dny redukce znamenají týdenní zisk bezmála 16 %! O celých 9 % výše se pak dostaly akcie NWR s podporou vývoje na komoditách a nákupními doporučeními. Nad 5% zisk se dostaly akcie KITD a VIG, nad 4% zisk pak akcie AAA a Erste. Ale postupně…

V zelených číslech vstoupila pražská burza do právě uplynulého obchodního týdne zejména díky akciím NWR a také ČEZu, který se držel v kladných číslech již čtvrtým dnem v řadě. Důležitá zpráva přišla od developera ECM, o jehož budoucnosti o víkendu rozhodovali držitelé eurových i korunových dluhopisů i držitelé warrantů. Ti podpořili dopracování detailního plánu restrukturalizace, který má být postupně schválen s jednotlivými skupinami věřitelů během 1Q11. Akcie reagovaly na zprávu skokem až o 18 % výše! Insider prodej 50 tisíc akcií CETV byl nahlášen za dny 1. a 2. 12. šéfem Adrianem Sarbu. S omezenou kapacitou se potýká rafinérie Unipetrolu v Litvínově po požáru v pátek 3. 12. Unipetrol poptávku zatím vykrývá maximálním využitím rafinérie v Kralupech. V celodenní bilanci akcie ECM připsaly 13 % a apetit vydržel NWR s výsledným růstem o 5,3 %.

Úterní úvod dne se nesl v pokračování pondělka, pokud jde o NWR (2,6 %) a ECM (bezmála dalších 10 %). ČEZu se týká zpráva z jeho turecké divize, která podepsala úvěr za 325 milionů dolarů. Erste Bank se zase týká zpráva k její zahraniční – maďarské bance Erste Hungary. Návazně na snížení ratingu země došlo také na snížení ratingu klíčových maďarských bank ze strany Moody’s. Hodnocení vkladů Erste v Maďarsku se tak dostalo o stupeň níže na „Baa3“. Šéf CETV Adrian Sarbu se nechal slyšet, že letos firma vykáže čistý zisk a příští rok přijde oživení reklamních trhů. Zároveň ohlásil, že firma odkoupila zpět dluh v objemu 104 mil. USD. Pozdější regulatorní hlášení následně za Adriana Sarbu ohlásilo, že ve dnech 6. a 7. prosince prodal dalších 50 tisíc akcií a to na vyšší průměrné ceně, než při prodejích 1. a 2. prosince. Celodenní bilance opět s vítězi NWR - +2,8 % a zobchodované dva miliony akcií – a ECM se ziskem dalších 7 %. V samotném závěru dne přišla zpráva, podle které akcionář Levos Limited (kyperská firma, klient J&T) snížil svůj podíl ve firmě z více jak 5 % na 2,23 %. A v úplném závěru dne přišly hlavní kontury restrukturalizace dluhu ECM. Ty počítají s částečnou směnou dluhu na akcii v takovém rozsahu, aby byla zajištěna kladná rozvaha společnosti skrze restrukturalizaci a dále emisí neúročeného obchodovatelného, tedy převoditelného, nástroje Credit Note Loan. Na ten má být převeden zbylý dluh, který nebude směněn na akcie.

Ve středu se ozval druhý developera Orco. Jednak ohlásil prodej tří pražských nemovitostí za 30 mil. eur (dvě budovy a část pozemků v Bubnech Skansce), a dále vybralo generálního dodavatele pro klíčový polský projekt Zlota 44 s obnoveným stavebním povolením a stavba se znovu rozběhne v lednu 2011 se snahou dokončit většinu prací před konáním šampionátu EURO2012. Tisk přinesl zprávu k jaderné elektrárně Temelín a to velmi pravděpodobné očekávání založené na produkci do konce listopadu, že JETE nenaplní plán výroby elektřiny na letošní rok. Ekonom tvrdí, že na tržbách to ČEZ přijde na miliardu korun. Unipetrol má nového jednatele, Tomasze Szymanskiho. Celkově v polovině týdne Praha zamířila níže s částečným výberem zisků na NWR, ale akcie ECM pokračovaly v růstu na zisk 25 % od počátku týdne!

Ve čtvrtek Praha zahájila nejsilnějším růstem v týdnu v čele s Erste. Evraz po vyřešení sporů s ArcelorMittal Ostrava najel znovu na plný výkon v ocelárně ve Vítkovicích. Fitch vydala analýzu na vývoj středoevropských energetik v příštím roce. Ty dle ní mají dostatek kapitálu na náročné období vysokých kapitálových investic spojených s náhradou starých zdrojů za nové nízkoemisní (do let 2015 až 2020) a rating včetně ČEZ čeká Fitch stabilní. Na ČEZ vyšlo také doporučení od Credit Suisse, které srazilo cílovou cenu k úrovni letošním minim akcie. Fair Value ale analytici vidí ještě níže kvůli špatnému vývoji trhu (poptávka po elektřině, potažmo cena) a zpoplatnění či zdanění povolenek (roční cíl 745 , FV 644 Kč). V celodenní bilanci tak právě ČEZ zbrzdil pražskou burzu a ztrácelo také CETV a PM ČR. Erste se naopak dostala nejvýše od května.

Závěr týdne na pražské burze proběhl v pozitivním duchu, avšak za nízkých objemů. Index PX zakončil výše o 0,9 procenta na 1180 bodů. Nejlépe si vedla 3 % na 4329 Kč/akcie. Erste stanovila svá denní maxima během dopoledne nad 850 . NWR se dostalo podpory ve formě zvýšeného doporučení ze strany analytiků Bank of America, kteří titul nově doporučují k nákupu. Také Deutsche Bank přes snížení cíle radí titul dále kupovat. Deutsche Bank sice mírně snížila cílovou cenu pro tento titul, ale stále počítá s růstem hodnoty titulu alespoň o pětinu za následujících 12 měsíců. Ještě lépe vyzněl upgrade od Merrill Lynch, investiční divize Bank of America, který pro titul znamená nové nákupní doporučení a cíl nad hranicí 300 korun. Na akciích ČEZ v samotném závěru dne přišlo oficiální potvrzení výsledku nabídky na zpětný odkup dluhopisů proti nově vydávané emisi dluhopisů se splatností 2020. ČEZ vykoupí dluhopisy 2011 v objemu 400 milionů eur, nebude naopak akceptovat žádnou z nabídek na zpětný odkup dluhopisů 2012 a 2013.

CET21 ze skupiny CETV oznámila, že česká televize Nova (na rozdíl od konkurence) sníží ceny reklamy v příštím roce o 10 procent. Jelikož firma oznámila zlevnění ještě před prvním termínem potvrzení závazných objednávek, bude se sleva týkat veškeré reklamy Novy v příštím roce. Navíc dnes došlo i k posunutí termínu podpisu ročních objednávek se 7% slevou z 15. prosince letošního roku až na 20. prosince. Několik významných sdělení přišlo od developera Orco. Šéf skupiny Jean-Francois Ott uvedl, že firma chce během 4 let zdvojnásobit roční výnosy z nájemného na cca 200 mil. eur. Zlota 44, která má restartovat v lednu 2011, má vynést 250 mil. eur při stavebních nákladech cca 100 mil. eur a přijatým bankovních úvěrech na projekt 50 mil. eur. Prodeje aktiv mají Orku v roce 2011 vynést 300 mil. eur, z toho nejvíce (120-140 mil. eur prodej Sky Office v německém Düsseldorfu. Ott také uvedl, že ke snížení dluhu firmy v rámci restrukturalizace vedou tři cesty: prodeje aktiv, navýšení kapitálu a swap dluhu za akcie. Uvedl také, že cokoli významného se v tomto směru stane, bude to v příštím roce. Na akcie Telefóniky O2 doputovalo doporučení v rámci sektorové analýzy telco v Evropě pro rok 2011 od Morgan Stanley. Ta zamířila s cílem níže, ale přesto i 450 korun představuje prostor k růstu zhruba o 17 procent z aktuální obchodní hladiny. Výhled na akcie Tel O2 je od MS "equal-weight" na celý sektor neutrální. Důležité podle MS bude, zda firma udrží dividendu na zajímavé úrovni kolem 10% výnosu, nebo s ní kvůli situaci na trhu půjde níže. Pak by hrozil další pokles cenové hladiny až k 310 .


Růsty Změna v % Závěr SPAD v Poklesy Změna v % Závěr SPAD v
ECM 15,83 101,49 Unipetrol -4 192
NWR 9,03 236,6 ČEZ -1,94 758
KITD 5,56 273,4 PM ČR -1,46 10100
VIG 5,53 992 Tel O2 -0,26 385
AAA 4,46 19,9 KB -0,02 4329
Erste 4,29 841,5      
Pegas 3,64 456      
CETV 2,52 382,4      
Orco 1,49 186,8      


Jednotlivé zprávy k tuzemským akciím naleznete v sekci zpravodajství Akcie - Akcie ČR ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data