Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MPO: Přímé zahraniční investice do ČR se do září meziročně více než zdvojnásobily

MPO: Přímé zahraniční investice do ČR se do září meziročně více než zdvojnásobily

29.12.2010 12:37
Autor: ČTK

Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka se za tři čtvrtletí letošního roku meziročně více než zdvojnásobil na 117,4 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Za celý rok 2009 příliv PZI klesl o více než polovinu na 52,2 miliardy korun ze 110,1 miliardy o rok dříve. Loňskou bilanci PZI negativně ovlivnily vysoké splátky půjček, které české pobočky poslaly svým zahraničním mateřským podnikům.

Hlavní část letošních PZI podle MPO tvoří zisky reinvestované v ČR zahraničními investory. Na tuto kategorii PZI připadla letos do září částka 62,5 miliardy . "Druhou pozici obsadily přijaté úvěry či spíše inkasované splátky z dříve poskytnutých úvěrů, označované jako ostatní kapitál (29,4 miliardy Kč). Nepatrně méně finančních prostředků, a to 25,4 miliardy , směřovalo na investice do základního kapitálu," uvedlo MPO.

V letošních statistikách PZI patří zatím první místo Rakousku s 22,3 miliardy korun, za kterým následuje Nizozemsko se zhruba 20 miliardami . "Němečtí investoři nasměrovali do české ekonomiky 19,4 miliardy , britské společnosti 18,2 miliardy a z Kypru přišlo 13,5 miliardy ," stojí ve zprávě MPO.

Nejvíce reinvestovaných zisků od ledna do září připadlo na odvětví finančního zprostředkování, bylo to 25,9 miliardy . Následoval zpracovatelský průmysl s 21,2 miliardy korun. "Necelou polovinu reinvestovaných zisků ve zpracovatelském průmyslu tvořila výroba dvoustopých motorových vozidel, což potvrzuje význam automobilového odvětví pro českou ekonomiku i z hlediska zahraničních investic," uvedlo MPO.

Největší objem zisků letos do září reinvestovaly firmy pocházející z Rakouska, bylo to 20,9 miliardy korun. Významnou část tvoří také společnosti s německým kapitálem se 16 miliardami a francouzským kapitálem s 12 miliardami korun.

Zatímco investice do základního kapitálu činily v první polovině letošního roku pouze necelých sem miliard korun, ve třetím čtvrtletí do ČR podle MPO přitekly tyto investice v hodnotě v 18,5 miliardy . Hodnota investic do základního kapitálu se tak od ledna do září dostala na úroveň loňského roku.

MPO soudí, že rostoucí investice do základního kapitálu souvisejí s postupným odezníváním hospodářské krize. Firmám se díky tomu vrací chuť investovat v zahraničí. "Vzhledem k tomu, že téměř 40 procent prostředků přišlo z Kypru, kde má sídlo mnoho českých firem investujících v tuzemsku, je dalším důvodem vyšších investic do základního kapitálu větší investiční aktivita těchto subjektů na území ČR," upozornilo MPO.

Největší zájem zahraničních investorů zaznamenal v prvních třech letošních čtvrtletích segment nemovitostí a služeb pro podniky, kam směřovalo 64 procent investic do základního kapitálu v sumě 16,4 miliardy korun. Následovalo finanční zprostředkování se 7,4 miliardy a obchod a opravy, kam přišlo 2,9 miliardy korun. Naopak stahování investic ze základního kapitálu vykázal zpracovatelský průmysl, odkud zahraniční vlastníci od ledna do září odčerpali 1,7 miliardy .

V kategorii ostatní kapitál byl od ledna do září zaznamenán příliv finančních prostředků v hodnotě 29,4 miliardy korun. "Převažoval pohyb splátek úvěrů ze zahraničí do ČR. Za tři letošní čtvrtletí plynul největší objem ostatního kapitálu do odvětví doprava a telekomunikace, následoval kovodělný průmysl. Z teritoriálního hlediska se na prvních dvou pozicích umístily Nizozemsko a Velká Británie," podotklo MPO.

Příliv zahraničních investic do Česka bude podle MPO pokračovat. Úmysl investovat v ČR oznámil například jihokorejský výrobce automobilových součástek Deachang Seat, který chce v třinecké průmyslové zóně Baliny postavit nový závod za sedm až osm milionů eur (až 202 milionů Kč). Švýcarská skupina Pressol, která vyrábí mazací a olejovou techniku, převede produkci z Německa do CTParku v Boru u Tachova.

V Liberci chce od dubna příštího roku zpracovávat použité katalyzátory japonská firma Nippon PGM. Zónu ve Šlapanicích u Brna pak rozšíří nizozemský distributor spojovacího materiálu a nářadí Fabory. Nový závod za 200 milionů korun postaví v Ledčicích u Prahy přední evropský výrobce dlažebních produktů, společnost Semmelrock Colorbeton.


Váš názor
  •  
    29.12.2010 12:44

    Zajímalo by mě kdo a odkud investoval do fotovoltaiky.
    Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university