Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Orco (+8 %) navzdory zprvu znepokojivé anabázi v Paříži vítězem, CETV (-2,4 %) poraženým

Týden na pražské burze: Orco (+8 %) navzdory zprvu znepokojivé anabázi v Paříži vítězem, CETV (-2,4 %) poraženým

04.02.2011 18:52

Pražská burza vstoupila do tohoto týdne jako dobře namazaný stroj na zisk. Za první dva dny si navzdory narůstajícím obavám trhů z vývoje v Egyptě připsala - měřeno indexem PX - shodný nárůst o 0,8 procenta. V polovině týdne však Praze došel dech pod tíhou výprodejů na světových trzích a denní zisky nakonec český trh neuchránil. Zcela pod vlivem vývoje v zámoří pražská burza zůstala i ve čtvrtek, kdy závěrem obchodního dne dosáhla denního minima a uzavřela se ztrátou rovného procenta. V pátek však již na trzích opět převládl optimismus a závěrečná seance se po úvodním drobném růstu změnila na 1,7% rally. Celkově tak index PX za tento týden poskočil o 2,3 procenta výše vytyčil závěrečnou metu na úrovni 1254,7 bodů.

Vítězem tohoto týdne jsou akcie Orco Property Group s týdenním ziskem přes 8 procent. Titul na sebe přitáhl pozornost hned v první únorový den, kdy provozovatel pařížské burzy Euronext pozastavil obchodování jak akcií tak dluhopisů developera. Situace, kterou si v úvodu někteří investoři připomněly nedávné obavy o pokračování existence společnosti, se nakonec ukázala být spíše nedorozuměním. Tomu koneckonců již v úterý nasvědčoval fakt, že zatímco v Paříži se Orco neobchodovalo, v Praze titul po úvodním váháním zamířil vzhůru rychlým tempem.

Důvodem pro pozastavení obchodování se všemi instrumenty společnosti Orco v Paříži se stala žádost francouzského regulátora, k níž došlo na základě pozastavení obchodování s emisí českých dluhopisů ORCO VAR/11 provedené pražskou burzou k prvnímu únorovému dni. Původně totiž tento dluhopis měl být splatný k 3. únoru 2011, ale pařížským soudem schválená restrukturalizace dluhu splatnost posunula až na rok 2020, což Burza vzala jako pozměnění původních podmínek emise a pozastavila proto obchodování s dluhopisem na dobu neurčitou.

Orco se bránilo, že rozhodnutí soudu v Paříži o restrukturalizaci dluhu je platné v rámci evropského práva a vztahuje se i na dluhopisy vydané v rámci českého práva. Ještě téhož dne se developerovi s pomocí České národní banky podařilo docílit opětovného spuštění pražského obchodování s emisí „problematických“ dluhopisů. Tím zanikl i důvod pro pozastavení pařížského obchodování a ve středu se tak již Orco obchodovalo i v zemi galského kohouta.

Mimo tuto epizodku proletěla v úterý trhem kurzotvorná zpráva o prodeji realitního projektu v centru Berlína v hodnotě asi 119 mil. EUR a obdržení první splátky 67 mil. EUR. Dále developer Orco v Maďarsku prodal kancelářskou budovu a garáže na náměstí Szervita v Budapešti, kterou zprivatizoval v roce 2007 za 2,19 mld. HUF a chtěl zde postavit nový kancelářský komplex. Úspěšné prodeje aktiv, které posílily hotovostní pozici společnosti se tak nakonec zasloužily o výrazné zisky v úterý na pražské a ve středu na pařížské burze, které spolu s mírnými zisky dalších dnech zajistily titulu zlatou příčku v tomto týdnu.

Druhou příčku mezi vítězi v tomto týdnu obsadila Erste Bank a třetí byly po stagnaci v minulém týdnu akcie NWR, které zakončily nad hladinou 290 korun.

Na druhé straně spektra, akcie CETV v tomto týdnu zaznamenaly velké propady a menší korekce – výsledkem je nechtěný titul propadlíka týdne s celkovou týdenní bilancí mínus 2,4 procenta. Jen za středu a čtvrtek dohromady ztratily přes 6 procent a podívaly se až na cenu 305 korun za kus. Kromě celkové náchylnosti titulu k velké volatilitě, která se projevila i při středečním poklesu Wall Street titulu k růstové korekci nepomohla ve čtvrtek nepomohla analýza americké investiční banky Goldman Sachs, která každou pozitivní změnu v posledním vývoji či výhledu vždy záhy zneutralizovala nějakým negativem. Příkladem budiž popsané silnější oživení trhu reklamy v České republice a podporu tržeb silnějším eurem, které dle GS vyrušil tlak horšího ekonomického prostředí na výkonnost podnikání CETV v menších zemích regionu střední a východní Evropy.

Vítězové
Orco 8,13%
Erste Bank 4,48%
NWR 4,29%
VIG 3,75%
Unipetrol 2,09%
AAA Auto 1,60%
Komerční banka 1,28%
ČEZ 1,16%
Telefónica O2 CR 1,15%
Pegas Nonwovens 1,00%
KIT digital 0,93%
ECM 0,90%

Podobná byla situace i s oznamovanými změnami ve struktuře hlavních akcionářů, když optimismus pramenící z nárůstu podílu společnosti Blackrock v zápětí vymazala zpráva o snížení podílu ze strany kyperské společnosti Testora, která akcie v květnu 2005 převzala od investiční společnosti PPF (Cyprus) vlastněné Petrem Kellnerem. Ten podíl v CETV získal při prodeji TV Nova do rukou CET 21 v roce 2002.

Bez výraznějších ztát dále v tomto celkově prorůstovém týdnu ztratila již jen Fortuna a Philip Morris ČR. Oba tituly odepsaly přes procento.

Poražení
CETV -2,39%
Fortuna -1,94%
PMCR -1,48%





Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data