Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obamova vláda navrhla cesty k ústupu státu z hypotečního trhu

Obamova vláda navrhla cesty k ústupu státu z hypotečního trhu

11.02.2011 18:09
Autor: ČTK

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy dnes navrhla postupné odstranění nynějšího mohutného systému státní podpory trhu bydlení prostřednictvím polovládních hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae. Předložila tři alternativy řešení a rozhodnutí nechala na Kongresu. Proces rušení obou agentur tak bude zřejmě trvat řadu let a bude politicky citlivý, protože ústup státu z trhu bydlení povede v každém případě ke zvýšení hypotečních úroků a k omezení přístupu k úvěrům.

"Model GSE (vládou podporovaných podniků typu Fannie a Freddie) je mrtev," sdělil novinářům zástupce ministerstva financí, které zveřejnilo dlouho očekávanou zprávu o možných podobách reformy státní finanční podpory bydlení. Přemrštěná podpora bydlení spolu s rostoucí aktivitou obou hypotečních agentur na trzích rizikových podstandardních hypoték byla podle mnoha ekonomů jednou z hlavních příčin finanční krize let 2007 až 2009.

Vzhledem k nynější slabosti realitního trhu a blížícím se prezidentským volbám je však dosažení politického konsenzu v této oblasti v nejbližší době nepravděpodobné. Oba hypoteční giganti tak zřejmě budou fungovat i v dalších letech. Ministr financí Timothy Geithner odhadl, že transformace systému podpory hypoték bude trvat pět až sedm let.

Republikáni, kteří po listopadových volbách ovládli Sněmovnu reprezentantů, požadují úplné zrušení obou agentur. Musejí se však dohodnout s demokraty, kteří mají většinu v Senátu. Demokraté Fannie a Freddie chránili před omezujícími návrhy republikánů i v době, kdy se agentury bezhlavě pouštěly na trh rizikových hypoték, a nyní namítají, že jejich zánik by zdražil úvěry a vytlačil z hypotečního trhu nejen chudé, ale i značnou část středních vrstev.

Původně vládní agentury byly v 70. letech privatizovány, nadále se však řídily pověřením daným Kongresem a těžily z neformální státní podpory. V roce 2008 je kvůli těžkým ztrátám převzala vláda a jejich záchrana už stála 150 miliard dolarů (zhruba 2,7 bilionu Kč). Úloha Fannie Mae a Freddie Mac však v poslední době kvůli odvratu finančních trhů od hypoték roste a obě agentury mají nyní na trhu nových hypoték podíl 85 procent. Vláda přes ně nyní vlastní nebo garantuje přes 90 procent všech hypoték.

Geithner připustil, že vlády v minulosti poskytovaly bydlení až příliš velkou podporu a nezajišťovaly nad tímto trhem dostatečný dohled. Dodal, že zpřísnění podmínek a z toho plynoucí zdražení hypoték je nevyhnutelné.

Ministerstvo navrhuje do budoucna tři alternativy: ukončení vládních garancí pro většinu hypoték, podporu trhu jen v dobách propadu, nebo poskytování vládních garancí na hypoteční investice soukromých společností. Soukromý sektor v každém případě převezme větší roli ve financování bydlení a vláda své aktivity na trhu omezí.

Zánik hypotečních agentur a vládních garancí bude pravděpodobně znamenat i konec populárních třicetiletých hypotečních úvěrů s pevným úrokem, nebo minimálně jejich zdražení. Banky budou dávat přednost hypotékám s plovoucími sazbami, které se budou řídit vývojem na trhu.


Váš názor
  • Konečně jim to docvaklo
    11.02.2011 18:27

    že až budou muset odkrýt čísla, na podzim tak skončí všichni.nebo že by ty biliony za špatné hypotéky fredy a fanni někdo daroval?EQ co do objemu je prd proti tomu co ty fondy skrývají
    prorok
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.