Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Unipetrol sílí přes růst cen ropy (+6,2 %), Fortuna chvátá s loterií (3,3 %). NWR na dosah 300 Kč

Týden na pražské burze: Unipetrol sílí přes růst cen ropy (+6,2 %), Fortuna chvátá s loterií (3,3 %). NWR na dosah 300 Kč

08.04.2011 18:03
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

O jedno procento výše nad úrovní 1270 bodů končí týden index pražské burzy PX . S nejvyššími zisky po předchozích ztrátách odchází Unipetrol a to přes prostředí růstu cen ropy, tlačící na marže. Týden končí o 6,15 % výše na úrovni 184,70 . Do těsné blízkosti 300 korun za akcii se posunuly akcie NWR růstem o 4,55 %. Na potíže Sazky se rozhodla uspíšením svých loterijních plánů reagovat Fortuna. Krok jí vynesl o 3,35 % výše na 108 Kč/akcie. Série nákupním doporučení podpořila akcie VIG a ten tak z týdne odchází silnější o 2,5 % na 1016 . Na prodejní straně jsou tentokrát v čele opět akcie KITD. Ztratily přes 5 % a potvrzují svůj volatilní charakter. O 2,4 % níže končí ECM pod tlakem požadavku jednoho z držitelů dluhopisů na jejich předčasné splacení.

Růsty % změna závěr Kč Poklesy % změna závěr Kč
Unipetrol 6,15 184,7 KITD -5,16 202
NWR 4,55 299 ECM -2,38 82
Fortuna 3,35 108 Tel O2 -0,91 404,3
VIG 2,42 1016 Erste -0,24 880
Orco 1,79 233,1  
AAA 1,73 26,46  
ČEZ 1,26 884,9  
PM CR 1,05 10570  
CETV 0,93 369,9  
KB 0,9 4390  
Pegas 0,26 454,8      

Jak šel vývoj tohoto týdne po jednotlivých seancích?

Do právě uplynulého týdne pražská burza vstoupila sice ospalejší seancí, avšak pozitivně naladěna. Dařilo se především akciím tuzemské energetiky ČEZ, které za podpory zvýšeného doporučení a pokračujícího růstu cen elektřiny posílily až k 890 . Analytici UBS na titulu potvrdili doporučení "koupit" a s cílem navíc zamířili ještě o kousek výše, z 1030 na 1050 korun za akcii. Oblast německé energetiky počechral rozhovor jednoho z šéfů ze skupiny RWE, který pro německý Die Welt uvedl, že jihu země reálně hrozí blackout, který je již nyní odvracen pomocí vysokých dovozů elektřiny z ČR a Francie a že Německo musí velmi opatrně vážit ústup od jádra v situaci, kdy nemá zajištěny skladovací kapacity na elektřinu z obnovitelných větrných a solárních zdrojů. Nutno dodat, že šlo právě o šéfa oblasti obnovitelných zdrojů RWE. Cena elektřiny na německé a zprostředkovaně také tuzemské burze nadále rostla. NWR potvrdilo konverzní kurzy pro výplatu dividendy 0,22 EUR/akcie ze zisku druhé poloviny roku 2010 v dalších měnách (Kč, GBP, PLN). Polepšila si Komerční banka, která se dostala na dosah 4 400kč. Titul se bude obchodovat s nárokem na dividendu ve výši 270kč na akcii ještě v pondělí 11. 4. Informačně živo bylo na obou developerech. Orco oznámilo, že polské fondy INF Towarzystwo funds dosáhly 5,08% podílu na hlasovacích právech. Akcie zakončily o více jak dvě a půl procenta výše. Zásadnější dění se odehrává na ECM, kde jeden z držitelů korunových dluhopisů Glancus Investments požádal o předčasné splacení dluhopisů v nominální hodnotě 137 mil. . Na firmu navíc podala žalobu CA IMMO u místního soudu na vynucený prodej projektu City Deco. Ten má tato společnost v zástavě ve druhém pořadí. Akcie po ztrátě přesahující až 7 % končily o dvě procenta níže.

Ani úterý neznamenalo výrazný výkyv indexu PX . Představenstvo ČEZu oznámilo, že v pondělí večer na valné hromadě rozhodlo o výplatě dividendy z loňského zisku ve výši 50 Kč/akcii. To je v souladu s očekáváním Patria Finance (konsensus trhu byl nad 51 Kč/akcie). Menší ztráty utrpěla rakouská Erste, v jejíž neprospěch vyznělo snížení ratingu sedmi maďarským bankám ze strany Moody's, stejně jaké snížení ratingu Portugalska stejnou agenturou, které dopadlo na celý finanční sektor v Evropě. Ve finančním sektoru dnes rozdávala aktualizace cílových cen Komerční banka. Erste Bank obdržela cílovou cenu 32,02 EUR z dosavadních 31,95 EUR, v přepočtu na koruny to ale vlivem posunu kurzu znamená snížení cílové ceny na 783 z 807 při ponechaném doporučení "držet". Na akciích pojišťovací skupiny VIG Komerční banka zvýšila cílovou cenu na 42,05 EUR (1028 Kč) z 39,96 EUR (977 Kč), doporučení zůstalo "koupit". O více jak 3 % si po delší době polepšila Fortuna, která tak reagovala na zprávu o tom, že plánované spuštění loterie proběhne dříve. Stírací losy by se tak měly dostat do prodeje již v květnu. Fortuna tak využívá aktuálního výrazného oslabení na straně největšího konkurenta Sazky. Developer Orco oznámil, že z představenstva odcházejí po prodeji podílů dva zástupci Geofin a Prosperita. Na řádné valné hromadě Orco navrhne do představenstva tři nová

Ve středu nastala v Praze vzácná situace růstu všech titulů SPADu. Informačně živo bylo na ČEZu, kde šéf Martin Roman potvrdil výrazné navýšení předprodejů elektřiny na příští roky a to zejména v Německu a určitou míru kritiky věnoval u této země zanedbání rozvodné a přenosové infrastruktury, která zaostává za budováním zejména obnovitelných zdrojů. Šéf Erste Bank Treichl pak v chatu s investory uvedl, že očekává návrat rizikových nákladů na předkrizové úrovně do roku 2013 a potvrdil připravenost Erste splatit státní pomoc.

Ani v průběhu čtvrtečního obchodování PX nenachystal žádné nečekané překvapení a osciloval kolem 1270 . Ratingová agentura Standard & Poor’s potvrdila hodnocení závazků dvou tuzemských bank Komerční banky a České spořitelny na stupni „A/A-1“. Komerční bance ponechala pozitivní výhled na jeho udržení, což znamená jeho možné zvýšení. Odráží možné zvýšení ratingu celé České republiky a v případě, že k takovému kroku dojde, dojde k dorovnání hodnocení závazků tuzemské Komerční banky s hodnocením jí mateřské Societe Generale. U České spořitelny je naopak stabilní výhled odrazem souladu hodnocení s mateřskou Erste Group. BoA/ML vydala analýzu, podle které Erste Group bude po splacení státní pomoci pro vyhovění požadavkům Basel III potřebovat navýšit kapitál o 1,26 mld. EUR, pro navýšení Tier 1 z úrovně 8,1 % po splacení státní pomoci na požadovaných 9,0 % ze strany nových basilejských pravidel. Očekávání je v rozporu se slovy šéfa Erste Treichla, který naposledy včera znovu uvedl, že banky je na současných kapitálových úrovních schopna splatit státní pomoc při dostatku kapitálu a pro vyhovění Basel III jí stačí zdroje ze zadrženého zisku bez potřeby navýšení kapitálu emisí nových akcií. Mírně pozitivního impulzu se dnes dostalo akciím CETV, u nich analytici Goldman Sachs oznámili navýšení cílové ceny z 21,6 USD na 22,5 USD (asi 385 Kč). Vedl je k tomu zlepšený výhled pro tržby v návaznosti na oživení trhu s reklamou. Nová prognóza však již nepočítá s dividendou až do roku 2013. Celkově titul dnes od rána ztrácel a ani v závěrečné aukci neobhájil včerejší hladinu 370 a zakončil o procento níže na 367,9 . ČEZ uvedl, že do konce roku 2012 hodlá dokončit výstavbu větrného parku Cogealac v Rumunsku, která byla loni na podzim přerušena kvůli sporům ohledně stavebních povolení s tamními úřady. Po spuštění této 2. fáze větrné farmy Constanta dosáhne celkového instalovaného výkonu 600 MW. Pojišťovací skupina VIG se po výsledcích za rok 2010 stala logickým terčem změn analytických doporučení, které pokračují zvýšením cíle Goldman Sachs na 45 EUR (1097 Kč) z 43 EUR při doporučení „neutral“ a cílem 51,5 EUR (1256 Kč) od KbW při doporučení „koupit“. GS očekává, že se hospodaření a tím i akciím pojišťovny bude v inflačním prostřední díky vývoji dluhopisů dařit (růst výnosů).

Červený ostrůvek v zelené Evropě tvořil index PX na burzovní mapě v pátek. Závěr týdne pro něj celkově ale vyzněl bez výraznějších změn. Na ČEZu se výrazně se tak neprojevilo zvýšené doporučení od analytiků Citigroup, kteří zvýšili doporučení pro tento titul na „koupit“ a cílovou cenu zvýšili na 1030 z 820 . Upgrade Citi staví především na růstu cen elektřiny a dobré pozici, kterou ČEZ nyní má s ohledem na nižší náklady produkce než má německá konkurence. Citi také již nevidí tak vysoké politické riziko jako dříve a čeká, že po roce 2013 nedojde k úplnému zastavení „bezplatné“ distribuce emisních povolenek CO2. Citi v rámci globální akciové strategie však také snížila pohled na tuzemské akcie celkově na "underweight" z dosavadního doporučení "overweight". Dva ze tří trhů v CE3 podle Citi v prvním čtvrtletí čtvrtletí podávaly v rámci širšího regionu CEEMEA nejlepší výkon. České akcie se v průběhu 1Q11 dle Citi posunuly na úrovně, které hodnotí jako nadhodnocené relativně vůči dalším trhům. Za pozitivní ale Citi pokládá vývoj na Komerční bance a již uvedené energetice ČEZ, tažené velkoobchodními cenami elektřiny. Polepšil si výrazněji pouze Unipetrol a to i přes rostoucí cenu ropy, která tlačí na rafinérské marže a pro společnost je tak spíše negativem.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů