Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Warren Buffett a jeho investiční přešlapy

Warren Buffett a jeho investiční přešlapy

24.02.2012 18:33, aktualizováno: 24.2. 18:42

Aktualizováno

„Jeden přítel se mě jednou zeptal: 'Když jsi tak bohatý, proč nejsi taky tak chytrý.' Možná nakonec zjistíte, že na jeho slovech něco bylo.“ To je výrok Warrena Buffetta, který možná nejlépe uvede pár z jeho investičních přehmatů. Ani tento guru totiž není bezchybný investor. Ale na rozdíl od ostatních investičních ikon na to sám „rád“ upozorňuje. Nákup ropných akcií na vrcholu energetického boomu, neochota koupit za 35 milionů dolarů televizní stanici, která od té doby vydělala přes miliardu,... to jsou jen některé ze špatných investičních rozhodnutí, k nimž se veřejně přiznal. Děje se tak v rámci pravidelných dopisů akcionářům jeho investiční společnosti Berkshire Hathaway, kterými Buffett doprovází celoroční výsledky. 

Před třemi roky se Buffett přiznal k nezdařilé investici do ropné společnosti ConocoPhillips v roce 2008. „Bez cizího nátlaku jsem nakoupil velký objem akcií ConocoPhillips, když byly ceny ropy a zemního plynu poblíž svého vrcholu. V žádném případě jsme přitom nečekal dramatický propad cen energií, který přišel v druhé polovině roku,“ doznal se Buffett investorům v roce 2009. „Zatím to vypadá, že jsem se šeredně mýlil. I když ceny musejí jít nahoru, to příšerné načasování mého nákupu stálo Berkshire pár miliard dolarů,“ dodal.

Podle dostupných informací Warren Buffett začala nakupovat akcie ConocoPhillips již v prvním čtvrtletí roku 2006 a v prvním kvartále roku 2008 tak již držel 18 milionů akcií firmy. Svůj podíl následně výrazně (a tajně) navýšil zřejmě někam k 84 milionům akcií s průměrnou cenou odhadovanou někde okolo 80 dolarů za akcii. V polovině roku 2008 se přitom ceny titulu pohybovaly až u 96 dolarů, kde nebyly nikdy před tím ani potom. Dnes se dají akcie ConocoPhillips pořídit za 75,6 USD.

Vývoj ceny akcií ConocoPhillips od roku 2000 do současnosti 

Conoco

K dalšímu veřejně oznámenému přešlapu tohoto médii ostře sledovaného miliardáře došlo již na začátku sedmdesátých let, ale Buffett se k němu přiznal až v roce 2008. Odmítl tehdy vynaložit 35 milionů dolarů na nákup televizní stanice Dallas-Fort Worth NBC, která pak za rok 2006 vydělala 73 milionů dolarů před zdaněním. Nabídku dostal od jeho přítele Toma Murphyho, šéfa společnosti Capital Cities Broadcasting, kterou k divestici donutil regulátor.

„Věděl jsem, že ta stanice je tím typem podniku, který nebude potřebovat téměř žádnou investici, má výborné růstové vyhlídky, navíc se lehko řídí a zasypává své vlastníky hotovostí,“ rekapituloval Buffett před čtyřmi lety s tím, že mu to tehdy Murphy vysvětloval, ale on neposlouchal. „Proč jsem tehdy řekl ne? Jediným vysvětlením je, že se můj mozek tehdy vzal dovolenou a zapomněl se mi o tom zmínit,“ zhodnotil po více než třiceti letech. Od té doby Dallas-Fort Worth NBC již vydělala přes miliardu dolarů.

Rok 1993 ale Buffett ve své čtyři roky staré zpovědi prohlásil za období, kdy se dopustil ještě horší investice, než byla ta poslední zmiňovaná. V tomto roce totiž kývnul na převzetí výrobce bot značky Dexter za 433 milionů dolarů. „To co jsem tehdy (při nákupu) považoval za dlouhodobou komparativní výhodu, se vypařilo během několika let,“ napsal ve výroční zprávě za rok 2007.

Dexter

Buffett navíc tímto obchodem nepřišel jen o peníze odpovídající kupní ceně společnosti Dexter, protože za nákup výrobce obuvi zaplatil v akciích Berkshire Hathaway (25 203 akcií typu A), které od té doby razantně nabyly na ceně. „Tento krok změnil náklady pro akcionáře Berkshire z 400 milionů dolarů rovnou na 3,5 miliardy dolarů,“ sebemrskačsky vypočítal miliardář s tím, že se takto přišel o 1,6% podíl v báječném byznysu - Berkshire byl na začátku roku 2008 trhem ceněném na 220 mld. USD, dnes asi na 198 mld. USD, aby získal jeden „úplně bezcenný“.

„Mučit se v myšlenkách vlastními omyly je chybou, ale přiznat si je a zanalyzovat je může být přínosné, i když se tato praktika v zasedačkách velkých korporací příliš nenosí,“ shrnul svůj postoj ke špatným investicím Buffett v dopise akcionářům před deseti lety. Čtyři roky starý dopis potom sděluje jeho přesvědčení, že v budoucnu takovýchto chyb udělá ještě mnoho (což záhy potvrdila nákupem akcií ConocoPhillips) . Další dopis tento investiční guru „pošle“ akcionářům u příležitosti výsledků Berkshire Hathaway za rok 2011 již zítra. Jaké chyby asi udělal loni...

(Zdroj: výroční zprávy Berkshire Hathaway, Bloomberg, GuruFocus, NBC, Dexter)


Váš názor
  •  
    25.02.2012 9:45

    Original sem teda necetl, ale clanek je fajn, diky za nej.
    Cedr
  • to patria
    25.02.2012 0:29

    to ty články překládáte přes google translator nebo dneska redaktor pospíchal na lyžovačku do Špindlu, fakt hrůza..
    bob
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.