Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini soukromým věřitelům Řecka: Nemáte si na co stěžovat, dostali jste „sladší“ nabídku než ostatní

Roubini soukromým věřitelům Řecka: Nemáte si na co stěžovat, dostali jste „sladší“ nabídku než ostatní

09.03.2012 12:51, aktualizováno: 9.3. 15:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Znehodnocení až 74 % hodnoty řeckých dluhopisů držených soukromými věřiteli není až tak hrozné v porovnání s náklady, které ponesou veřejní věřitelé jako je eurozóna a MMF kvůli nevyhnutelné další restrukturalizaci dluhu Řecka. Takto okomentoval Nouriel Roubini výměnu řeckých dluhopisů ve sloupku pro deník Financial Times. „Měli by si uvědomit, že to oni jsou „těmi šťastlivci“ v této ekonomické tragédii,“ apeloval na soukromé věřitele tento ekonom známý svými pesimistickými předpověďmi. Domnívá se totiž, že Řecká zadluženost bude neudržitelná i po úspěšné směně řeckých dluhopisů, která má dluh země snížit o více než 100 miliard eur.

„I po zapojení soukromých věřitelů zůstane veřejný dluh Řecka někde poblíž neudržitelných 140 % HDP: přinejlepším klesne do roku 2020 na 120 %, ale může také vzrůst až na 160 % HDP,“ upozornil Roubini s tím, že seškrtání 110 mld. EUR z dluhu Řecka v rukou soukromých věřitelů přišlo spolu s navýšením půjček od mezinárodních věřitelů o 130 mld. EUR.

Proč si tedy soukromí věřitelé ani po směně dluhu nemohou stěžovat? Zatímco většina současných i budoucích ztrát plynoucích z restrukturalizace řeckého dluhu byla přenesena na veřejné věřitele, soukromým držitelům řeckého dluhu se ve skutečnosti dostalo v procesu směny velmi příznivých podmínek, domnívá se Roubini. Pohledávky soukromých investorů byly sice v nominálním vyjádření pokráceny o 110 miliard eur, velká část nového řeckého dluhu jdoucího za veřejnými věřiteli ale připadne na vyrovnání se soukromým sektorem, upozorňuje ekonom. Podmínkou uskutečnění PSI dohody bylo totiž bezpodmínečné uvolnění 30 miliard eur jako součásti druhého balíku finanční pomoci Řecku z fondu EFSF. Tato část zdrojů z celkových 130 mld. EUR byla vyčleněna, aby sloužila jako kolaterál a pobídky pro soukromé investory za jejich ochotu se do programu zapojit.

To jsou podle Roubiniho dostatečně atraktivní podmínky vzhledem k tomu, že jakékoli další náklady spojené s dosažením udržitelnosti řeckého dluhu ponese v nepoměrně vyšší míře veřejný sektor. Další nesporné pozitivum je podle Roubiniho fakt, že nově vydané dluhopisy budou spadat pod anglický právní systém, zatímco původní dluhopisy byly předmětem řecké legislativy. To znamená pro věřitele záruku pro případ, že by Řecko nakonec opustilo eurozónu. V takovém případě již Atény nebudou moci přijmout legislativu umožňující jim konvertovat v euru denominovaný dluh na drachmy.

Soukromí věřitelé, kteří si nyní stěžují na své ztráty ze znehodnocených řeckých dluhopisů si podle Roubiniho mají uvědomit, že nejsou zdaleka jediní. „Veřejný sektor začal s restrukturalizací svých pohledávek (MMF a další s podobným statusem) mnohem dříve než soukromý sektor. Došlo k prodlužování splatností a k opakovanému snižování úročení,“ připomněl Roubini.

První balík pomoci Řecku v objemu 110 miliard eur byl původně v květnu 2010 poskytnut s průměrným úrokem 5 procent. Loni v březnu však vlády úročení poprvé snižovaly na průměrná 4 procenta, následně se dostalo na dva až tři procentní body nad tržními sazbami, aby v rámci v únoru schváleného dalšího balíku finanční pomoci od EU a MMF došlo k dalšímu snížení až na 1,5 procentního bodu.

Centrální banky eurozóny v čele s ECB také podle Roubiniho nemohou být brány za vítěze posledního vývoje. „Eurozóna sice dostane při výměně dluhopisů nové řecké dluhopisy v nominální hodnotě původních dluhopisů, ale veškeré účetní zisky z tohoto programu (plus kupón z dluhopisů) budou předány vládám, které budou následně mít možnost tyto zisky předat Řecku. Výsledkem je tak asi 30% snížení pohledávek těchto věřitelů z veřejného sektoru,“ uvedl Roubini s tím, že pokud budou nové dluhopisy v portfoliu ECB převedeny beze ztráty na EFSF, bude muset tento záchranný fond pokrýt rozdíl mezi současným nízkým oceněním na trhu a vysokými cenami placenými ECB při jejich nákupech v krizových časech.

Stručně řečeno, není pravda, že restrukturalizace řeckého dluhu dopadá především na soukromé věřitele bez zapojení oficiálních institucí, píše Roubini a označuje tento pohled za mýtus. Veřejní věřitelé byli do věci zapojeni mnohem dříve než ti soukromí, ti navíc dostali nabídku podstatně „sladší“, upozorňuje. Navíc, vzhledem k poměru, v jakém bude dluh Řecka distribuován mezi soukromý a veřejný sektor, bude tento téměř zcela „socializován“. Veřejný sektor ponese valnou většinu dodatečných ztrát – a ty jsou pravděpodobné. „Aténám se nepovede získat zpět přístup na trhy ještě minimálně dalších deset let, dohodnutý druhý záchranný balík tak není v dohledné době tím posledním,“ uzavírá Roubini.

S tímto názorem se do značné míry ztotožnil francouzský ekonom Charles Wyplosz, ředitel ženevského Mezinárodního centra peněz a bankovních studií, podle něhož není v současnosti realizovaná restrukturalizace řeckého dluhu a druhý záchranný balík zemi finálním řešením. „Stále nemáme konečné řešení řeckého problému, neschopnost splácet do budoucna přetrvá v horší podobě. Řecká ekonomika nemůže růst za podmínky takto vysokého zadlužení,“ uvedl Wyplosz.

(Zdroj: Financial Times, Business Insider, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university