Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč odchází …

Proč odchází …

15.03.2012 11:37
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Přiznám se bez mučení. První polovinu tohoto týdne jsem naprosto bezúspěšně pátral po tématu, které by si zasloužilo krátký komentář. Osud byl ke mně milostivý až ve středu odpoledne – na webu New York Times se v tu chvíli objevil otevřený dopis (nyní již) bývalého zaměstnance investiční banky Goldman Sachs. Kolega Josef Němeček se textu samotnému obšírně věnoval již včera, a pokud náhodou nevíte, o co jde, můžete se podívat ZDE.

Domnívám se, že obsah dopisu by spíše než finanční média měli zkoumat sociologové nebo psychologové. Přesto se tomuto textu dostalo rozsáhlého mediálního pokrytí, zmíněn byl na nominálně seriózních webech a vyjádření k němu vydala i samotná banka Goldman Sachs. V tomto ohledu nepochybně splnil svůj cíl. Mnohem zajímavější jsou však dopady nepřímé, které autor možná ani zdaleka nepředpokládal.

Velmi nepochybně se mu úspěšně podařilo polarizovat čtenářskou obec. Jedna část reagovala slovy „…to se mu to kecá. Dvanáct let to holil na bonusech a teď mu máme zatleskat, že konečně prozřel? Borec určitě nemá hypotéku (leasing, spotřebitelský úvěr, manželku na mateřské, tchýni v baráku…dosaďte si sami), tak si může hrát na hrdinu a chlapácky při odchodu z firmy práskat do stolu“. Druhá skupina jásala nad tím, že alespoň někteří proradní bankéři našli dobře ukryté zbytky svědomí a začali se kát. Třetí skupina – oproti mému očekávání poměrně početná – tento text smázla jako blábol a slátaninu. Každý výše uvedený pohled v sobě nese jisté zrnko pravdy, nedaří se mu však odpovědět na základní otázku – proč to Greg Smith vlastně napsal?

Pokud bylo jeho zájmem očernit svého bývalého zaměstnavatele a nasadit „psí hlavu“ CEO L. Blankfeinovi, jeho střela nepochybně minula cíl. Po událostech let 2008-2009 je pověst bankéřů, makléřů, finančních poradců a portfolio-manažerů tak jako tak na úrovni taxikářů a číšníků (tímto se omlouvám všem poctivým taxikářům a úslužným číšníkům), takže jeden kopanec navíc nic nezmění. Osobně však začínám být poněkud alergický na plíživou bolševizaci západní společnosti, která se kromě jiného projevuje snahou opakovaně identifikovat třídního nepřítele – v tomto případě banky a bankéře. Neříkám, že by „v tom“ finanční průmysl byl nevinně, to rozhodně ne. Uvědomme si však, že bankovnictví, obchod s cennými papíry nebo finanční poradenství jsou obory podnikání. To se definuje jako „soustavná činnost prováděna samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku“ a prozatím (ještě) není nelegální. Proč se tedy nikdo nerozčiluje nad tím, kolik vydělávají automobilky, farmaceutické společnosti nebo IT firmy? Byla roční kompenzace Michaela Della za rok 2011 ve výši 4 348 373 USD (Zdroj: Bloomberg) „nestoudně vysoká“, nebo to bylo „tak akorát“? Volání po „přiměřenosti“ zisku totiž nemá s ekonomií nic společného, jde (možná) o kategorii etickou či morální a to je úplně jiná kapitola.

Výše uvedená definice podnikání v sobě navíc skrývá jednu nezpochybnitelnou kvalitu – podnikatel musí službu poskytovat „někomu“ a ten někdo musí jeho produkt kupovat a zaplatit mu za to. Každý obchod má minimálně dvě strany, a pokud by od GS jejich produkty nikdo nekupoval, velmi rychle by jejich byznys skončil. To platí pro finance, stejně jako pro mlékaře nebo natěrače oken. Odmítám věřit tomu, že všichni ti profesionální investoři měli v okamžiku koupě produktů GS u hlavy pistoli a jednali pod tlakem. Houby - byli chamtiví, možná uplacení, ale rozhodně věděli, co dělají. A pokud tvrdí, že produktům pořádně nerozuměli, vykopnul bych je velkým obloukem. Ve financích platí stejně jako kdekoliv jinde, že když tomu nerozumím, tak to nepodepisuju a nekupuju.

Otázka etičnosti či neetičnosti chování bank a bankéřů se přetřásá téměř denně. Proč se však podobná pozornost nevěnuje šmejdu v oblasti spotřebního zboží, které často nevydrží více než je zákonná záruka? Proč se až nyní lidé pohoršují nad jídlem, které se nedá jíst nebo nad zeleninou, která nikdy neviděla sluníčko a přijela k nám z druhého konce světa? Dokud si spotřebitelé čehokoliv neuvědomí, jak obrovskou sílu ve svých rukou drží, mohou nadávat jenom sami sobě. Změnili jste svoji banku, když vás naštvali? Nebo o tom jenom povídáte pod anonymním profilem v internetových diskusích?

Pokud bylo cílem textu poodhalit interní praktiky Goldman Sachs ve vztahu ke klientům, střela opět jenom sklouzla po povrchu. Nemám nejmenší iluze o tom, jakými termíny občas častuje své klienty mimo doslech taková poštovní úřednice, prodavačka v hypermarketu nebo operátorka call-centra. Ne všichni klienti jsou milí, ne všichni mají dobrou náladu – všichni bez výjimky však dokáží obratně použít osobu na druhém konci drátu/přepážky/pultu jako hromosvod pro své frustrace. „Stěžovat“ si na zákazníky je z profesionálního a podnikatelského hlediska nepřípustné, z pohledu mezilidské interakce však nezřídka pochopitelné. Jinou kapitolou je snaha zákazníka natvrdo „okrást“ či „podvést“ – zde je nejvyšší míra přísnosti rozhodně na místě a finanční sektor je v tomto ohledu regulován a dohlížen zhruba stejně přísně, jako jaderná energetika. Šrouby se po roce 2008 navíc začaly utahovat ještě o něco více a nyní to v mnoha ohledech vypadá, že bez aplikace odstavce, citujícího podmínky „vzdání se odpovědnosti poskytovatele služby“, už nelze klientovi ani podat ruku nebo uvařit kávu.

V konečném účtování tak daný dopis nakonec splnil pouze jeden jediný cíl – jeho autorovi se dostalo patnácti minut slávy a Andy Warhol měl zase pravdu…

Přeji hezký předjarní víkend, má být konečně teplo a slunečno!


Čtěte také další sloupky Petra Žabži:

Facebook nebrat! 
Jak poznáte, že jste jako spekulant konečně dospělí?
ECB na zteči...


Váš názor
  • to Žabža
    23.03.2012 11:58

    Pane Žabžo až budete odcházet z Patrie taky napíšete takový pravdivý dopis ? Děkuji vám už předem :-) A co na to PATRIK BANGA !!!!! a co na to Jan Tleskač ? a co děti mají si kde hrát ?
    martík
  • Zajímavé,
    16.03.2012 15:01

    že tu nikdo neřeší, že si pan Smith třeba to své nedostavivší se povýšení vynahradil načasovaným shortováním ;-) Ostatně když byl u Goldmanů 12 let, tak tam určitě nezažil ty idylické doby nezištné péče a la zákazník náš pán...
    Kalka.
  • nominálně seriozní web??
    16.03.2012 14:42

    S názory p. Žabži mohu po odborné stránce nesouhlasit, můžu o nich diskutovat, ale... Vysvětlete mi pane autore, co je to "nominálně seriozní web"??? Nominální hodnota dluhopisu - chápu, nominální hodnota bankovky - chápu. Ale nominálně seriozní web?? Nechápu. Co to je?? Jak potom vypadá diskontovaný web, nebo web postavený na perpetuitě?? Vaše články, pane Žabžo, čtu rád, v drtivé většině jsou zajímavé a přínosné. Jen Vás prosím, vyvarujte se těchto duševních blitek.
    bamboos
    • Re: nominálně seriozní web??
      23.03.2012 12:01

      pan Žabža je totiž kapitola sama pro sebe..... stějně jako Marek a spousta dalších boys z Patrie nejlepšího, nekrasnějšího, nejserioznějšího, nejváženějšího Tvůrce trhu v české kotlině, který ochraňuje chudé a bezmocné investory od nebezpečného TRhu dravců, všichni v Patrii by měli pít povinně mlíko jako Kalciovou bariéru jinak to nevidím můůůůůhehehehhee
      martík
  • Obor podnikání, kde velcí nesmí zkrachovat
    16.03.2012 8:48

    z článku "Uvědomme si však, že bankovnictví, obchod s cennými papíry nebo finanční poradenství jsou obory podnikání" - jako každé jiné ? Proč se tedy nikdo nerozčiluje nad tím, kolik vydělávají automobilky, farmaceutické společnosti nebo IT firmy?" ---nejsou to obory podnikání jako každé jiné, protože pod dohledem zkorumpovaných politiků, největší zástupci tohoto oboru podnikání tzv.nemohou zkrachovat, ať hospodaří jakkoliv špatně a proto je koncentrace všeho schopných gaunerů v tomto oboru statisticky poněkud vyšší a obor je poněkud zašpiněnější jak ty ostatní ! P.S.pochybuji, že se někdy budeme skládat ze státních rozpočtů na třeba Coca-colu.
    NE
  • Taky začínám být alergický,
    15.03.2012 15:20

    ale na nabubuřelé floskule typu "nový Vítězný únor, Křišťálová noc, či plíživá bolševizace", ať je užívají naši politici či ekonomové. Přirovnání se lišívají o několik řádů, jsou zavádějí, prázdná a hlavně - devalvující vůči původním pojmům. Grega Smitha jsem nečetl a nezamýšlím. U pana Žabži mě zarazila téměř naprostá absence sebezbytu. Možná je Smith na hlavu a napsal blábol, možná je pověst finančníků na úrovni taxikářů, možná bychom měli místo finanční etiky mluvit o zelenině (sic!) a možná je finanční sektor u podvádění regulován podobně jako jaderná energetika, ale přesto... Do kostela dřív lidé chodili aspoň v neděli pro pár chvil pokory. A, aniž bych to přeceňoval, hodnoty, o kterých tam slyšely, v nich trochu zůstávaly. Jestli dnes, bez kostelů, lidé s postavením ty různé Smithe okamžitě zašlapou s poukazem na psychology, bolševizaci a Warholových 15 minut, udají tím tóninu všem kolem a pod sebou. Myslím, že tím, možná fatálně, oslabují životně důležitý pilíř západní civilizace.
    • Každý se kouká do zrcadla na sebe sám
      15.03.2012 18:39

      Článek a podklad spíše filosofický. Žabža jen komentuje kazdodenní rozhodování každého z nás... mám žaludek na to prodat životní pojištění stařence 80 let a získat prémii za převod k fondu ačkoli ji jasně obírám? Přepíšu seniorovi elektriku a nevadí mi že to bude platit víc než předtím? Mám žaludek prodat šmejd za horentní sumu? Navlíknu levárnu na kamaráda a vydělám nějaké šestáky a ztratím kus duše možná i spánek a kamaráda?...... Mnoho lidí to řeší dnes a denně, pro někoho jsou prachy vše a někdo už jich prostě má tolik, že se chce ráno v zrcadle ještě bez uplivnutí vidět....někoho zase prostě neberou a zná jiné hodnoty..... O tom a o ničem jiném to není a to je každého osobní míra pocitu a síla žaludku co ještě snese a co už ne.... P.S. vidět se v ráno rád v zrcadle a neschovávat se před bližními do průchodů je pocit k nezaplacení.....a Greg Smith asi ví o čem mluví....
      TOM
    • pokorný pan Matějovský
      15.03.2012 16:10

      Jj, předvedl jste nám to pokoru. Doufám, že to po sobě pokorně přečtete a opravíte ;-) A co tím chtěl pokorný sebezpytec vlastně říct? Že jsme v novém normálu, že? ;-)
      Kalka.
  • Asi
    15.03.2012 14:14

    jde do důchodu a ulevuje svému svědomí. Pochybuji, že by ho nějaký jiný ústav po této osvětě zaměstnal. U velkých korporací ať jsou to banky, fondy nebo podniky či politické strany je situace stejná jako u GS. Jde se přes mrtvoly a za jediným cílem - za prachama a kariérou. Příklad s úrokem 0,01% na běžném vkladu není s příběhem konzistentní - nikdo mne nenutí tuto službu kupovat.
    lime
    • Re: Asi
      16.03.2012 8:13

      Žádný příklad není dokonalý. ten úrok jsem uvedl proto, že pamatuji i dobu, kdy se takto banky nechovaly. Ten nepoměr 1:890 je prostě nepřijatelný. V době, kdy na trhu nebyly "levné" banky, diktovaly ty velké podmínky a proti tomu kartelu nikdo nezakročil. Od ČSOB jsem nakonec odešel, protože ten poplatkový kartel nechci podporovat. Ani se moc nesnažili, abych zůstal. Když má banka miliardové zisky, ale zhruba 3/4 zisku tvoří poplatky, pak je asi něco špatně. Prakticky na každém lepším manažerském školení je zmíněna win-win strategie, tedy dosažení takového výsledku, aby byly obě strany spokojeny, ale v praxi jsem nepotkal moc skutečných manažerů, kteří tuto zásadu ctí.
      oh171
  • Ten úpadek je obecnější
    15.03.2012 13:12

    Zkuste si ten původní dopis přečíst a nemyslet při tom na bankéře a správce fondů, ale na naše chrabré poslance v parlamentu. Sedí to jako hrnec na prdeli!
    Tom
    • Re: Ten úpadek je obecnější
      15.03.2012 13:31

      Tak pak se nejedna o upadek, protoze se za poslednich 2000 let nezmenilo zhola nic.
      Tom
      •  
        15.03.2012 13:41

        Vždzckz mě mrzí, když se to tady zvrhne v iDnes.
        razit
        •  
          15.03.2012 13:43

          Jak můžete vidět mám nejen problém s českou gramatikou, ale také s českou klávesnicí.
          razit
        •  
          15.03.2012 13:43

          Pokud bys mohl být dobrý jen v jedné věci, buď dobrý ve lhaní. Protože pokud jsi dobrý ve lhaní, jsi dobrý ve všem.
          ?
          •  
            15.03.2012 13:46

            Tady chybí nejen zámeček, ale i náznak jakékoliv identity ;-)
            razit
  • A to mi ještě, Panebože, uniklo,
    15.03.2012 13:10

    že pan Žabže je "Senior makléř". No potěš nás Pán Bůh, co asi, s tímto přístupem, naučí začínající "Junior makléře"???!!!!!!! No zjevně asi to samé o čem píše odstipující ředitel GS. A o tom ten dopis byl.
    Pavel
  • Pan Žabža by měl jít na objed,
    15.03.2012 13:02

    aby nepsal z hladu. Nebo to nepochopil, to je druhá možnost a v dnešní době asi ta pravá. Když se na mě obrátí klient, který problematice moc (vůbec) nerozumí, tak je mojí morální povinností a mou profesní ctí ne toho zneužít a orvat ho, ale fundovaně mu poradit a to poradit i s tím dopadem, že je to k mé škodě (třeba méně vydělám). Nebo když je to prodělečné, tak mu elegantně poděkuji a obchod neuzavřu. Není povinností klienta, aby se dokonale orientoval v problematice a teprve, když ji má dokonale zmáknutou, se obrátil na profesionála a uzavřel s ním obchodní vztah. To by pak nikdo z nás nemohl jít třeba na operaci srdce a věřil doktorovi, že to nezbabrá, a pokud to zbabrá, tak argumentovat tím, že si to pacient měl nejdříve nastudovat, aby byl schopen podepsat souhlas s výkonem. Tisíckrát za život se s důvěrou "vložíme" do rukou cizích lidí a počítáme a doufáme v to, že je to pro naše dobro. Proč to nemá platit v oblasti financí? Pane Žabžo, než půjdete k lékaři, kupte si metrák odborné literatury a pak tam běžte a s lékařem odborně polemizujte a přete se, než jeho postup schválíte. Jinak přehodnoťte své uvažování.
    Pavel
    • to Pavel,
      16.03.2012 8:19

      Děkuji, cítim to podobně. Možná proto bych nechtěl být obchodník, asi bych na to neměl žaludek :-)
      oh171
    • jo tragéde
      15.03.2012 13:40

      čekám taky a jsem zvědavý co z tebe vypadne.
      db
    • Re: Pan Žabža by měl jít na objed,
      15.03.2012 13:32

      Jsem rád, že se moje mnoho let zanedbaná čeština začíná ujímat na zdejším fóru. Ale pár poznámek k věci. Kolik to je, aby člověk vydělal se ctí, tak akorát? Kdo to určí? A nepopíráte tak trochu trh? (Pokud trh funkčnost trhu popíráte pak se pojďme bavit někam na iDnes.) A protože medicína je tady tak čast citovaná, tak bych se chtěl podělit o zkušenost z mého života. Před dnes už mnoha léty mi v cizině našli chorobou, která se nedá léčit, ale úplně v pohodě se dá udržovat na uzdě. Jsou na to různé medikamenty, některé standardní, některé novější, některé důležité, některé situaci vylepšující. Já chodil na prohlídku každý měsíc a každý měsíc mi doktor vysvětloval která pilulka jak funguje, jaká jsou rizika, jaké jsou výhody. A já na něj koukal jak jelimánek a asi rok nechápal proč mi tedy něco z toho nenapíše. Proč pořád beru jen to co je nutné k udržení. Po roce mi to došlo, oni nechtěli abych doufal, že mě léčí správně a nejlépe. Oni se mi snažili dát veškeré informace nutné k tomu, abych se sám rozhodl pro pro mě nejlepší léčbu. Asi by mě nenechali se mým rozhodnitím zabít, ale bylo zcela na mě, jaké riziko vedlejších následků přijmu (vyvažující nějaký zvýšený životní komfort). Ty doktoři prostě nechtěli, abych se jen vezl na jejich umu a DOUFAL, že to dobře dopadne. Ano pokulhává to v porovnání s vaší operací srdce, ale vaše operace srdce steně tak pokulhává v porovnání s finančním obchodem. Mimochodem, víte jak to dopadlo s mou léčbou poté, co jsem se vrátil na rodnou hroudu. Doslava na první schůzce se specialistou mi byla bez velké diskuse předepsaná léčba (za stovky tisíc ročně, ale to je už o něčem jiném), kterou jsme v cizině rok probírali, zvažovali, jestli něco přinese a nakonec odmítli. Prostě jsme tady u nás pořád tak nějak naučení, že naši zodpovědnost za sebe sama má klidně převzít někdo druhý. A tím tak nějak uzavírám celé to kolečko o tom, kdo je zodpovědný za to, jestli ho někdo "obere nebo ne". PS: Dofám, že se některé z hrubek z mého textu opět ujmou.
      razit
    • Milý Pavle
      15.03.2012 13:11

      už si druhy člověk, který přirovnává makléře či investičního bankéře či profesionálního obchodníka s lékařem...směju se až se za břicho popadám..rád bych vás viděl ve skutečnosti..:-D :-D. A mimochodem potkal jsem spoustu arogantních a/nebo špatných a/nebo neochotných doktorů...poškozujících pacienta třeba levnými léky, za které jim pojišťovny nestrhnou penále za "nadměrnou péči"...neochotného a arogantního makléře jsem myslím u party nepotkal. Rady neposuzuji, pokud by měly po každé vydělávat, tak by tam ehm kluci nemusely pracovat, že jo. To je známá tautologie.
      db
      • Re: Milý Pavle
        15.03.2012 13:13

        abych upřesnil, co se týče rad, který potřebuje svépravný a dospělý investor-začátečník k technickému provedení obchodu, informační servis atd....nemohu si s odstupem v nejmenším stěžovat.
        db
        • Aha
          15.03.2012 13:18

          Poctivý pan Žabža.No třeba tomu pánovi z GS začalo vadit,že super vysoké cílovky na nej zboží-akcie-s doporučenim buy jsou vlastně podvod a GS jednal opačně než doporučoval.Asi 98% toho co vydá patrie je taky přesně v opačném gardu než sama činí.Ono se asi pak toto tzv.poctivé podnikání zdá jako podvod?
          ?
          • Re: Aha
            15.03.2012 14:03

            A vy snad máte univerzální kouli, ve které vidíte všechno jako na dlani? A že se tu s námi unůváte, místo abyste si užíval svých - zatím - miliónů ($ ;-))
            Kalka.
          • Re: Aha
            15.03.2012 13:21

            co chybí: zámeček, argumenty, důkazy, logika (Žabža není analytik, nedělá cílovky!) co nechybí: paranoia, ublíženost, obvinění bez důkazů....
            db
  • ***** z 5
    15.03.2012 12:59

    vynikající naprosto přesný článek včetně té bolševizace, situaci krásně ilustrují i diskusní vzlykoty nad tým kterým "zmanipulovaným a sráženým" titulem....stupid money has to die ! :-))
    db
  •  
    15.03.2012 12:13

    Zrovna jsem reagovala na Erste, tak ještě jednou zde: Hm, klíč bude zřejmě ve druhém odstavci: "Zatímco dříve prý podnik povyšoval lidi, kteří mysleli na klienty a na to, aby jednali správně, nyní mají ve společnosti šanci zaměstnanci, kteří jí vydělávají dost peněz" Takových 'zneuznaných' Smithů známe ;-) Jinak nic proti výroku, že "nyní jsou banky veřejně obchodované a vládne jim zaměření na krátkodobé zisky. Zároveň erodovala loajalita ke klientům"- jj, nový normál ;-)
    Kalka.
  • Ještě dodatek k poznámce obhajoby investičního bankovnictví, apod. z pera p.razit
    15.03.2012 12:11

    ...k OBJEDU může pocházet opravdu z pera nějakého padlého investičního bankéře; nebo p. Market Makera?
    plejer
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m