Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nokia s provozní ztrátou na čtyřnásobku očekávání, tíhou jednorázové položky za více než 1 mld. EUR

Nokia s provozní ztrátou na čtyřnásobku očekávání, tíhou jednorázové položky za více než 1 mld. EUR

19.04.2012 12:43, aktualizováno: 19.4. 13:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost Nokia utrpěla v prvním čtvrtletí letošního roku provozní ztrátu 1,34 mld. EUR a nepříjemně tak překvapila analytiky, kteří dle Bloomberg očekávali mnohem mírnější ztrátu na úrovni 312,6 mil. EUR. V prvním čtvrtletí 2011 vykázala společnost provozní zisk 439 mil. EUR. Za výraznou ztrátou stály podle firmy do značné míry náklady na restrukturalizaci ve společném podniku Siemensu a Nokie, který vyrábí zařízení pro telekomunikační sítě. Hospodářský výsledek byl v prvním čtvrtletí zatížen jednorázovými položkami v celkovém objemu 1,1 mld. EUR, uvedla společnost.

Tržby meziročně klesly o 29 procent na 7,4 miliardy eur proti konsensu 7,37 mld. EUR, byly nejslabší za posledních sedm let. Nokia vydala minulou středu profit warning, v němž varovala před slabšími ziskovými maržemi v hlavní divizi přístrojů a služeb.

V čistém vyjádření dosáhla kvartální ztráta 929 mil. EUR proti konsensu -570,7 mil. EUR a zisku 344 mil. EUR ve stejném období před rokem. V přepočtu na akcii firma vykázala hospodářský výsledek -0,25 EUR, zatímco trh očekával ztrátu 0,149 EUR.

Nokia v reakci na ztrátu slíbila další výrazné snižování nákladů. Firma již minulý týden varovala, že její aktivity v oblasti telefonů budou v prvním i druhém čtvrtletí ztrátové, protože prodej nových telefonů s operačním systémem Microsoft Windows nevyrovná pokles prodeje běžných modelů telefonů. Nokia nyní provádí změny ve své nabídce, aby lépe konkurovala rivalům Apple a Samsung. Nově ve svých telefonech Lumia používá software firmy Microsoft, dříve používala vlastní operační systém Symbian.

Tržby v divizi přístrojů a služeb dosáhly ve čtvrtletí 4,2 mld. EUR, provozní marže -3 procenta. Firma mimo jiné uvedla, že plánuje rychlejší a výraznější snížení nákladů v této divizi. „Během prvního čtvrtletí roku 2012 ovlivnilo divizi přístrojů a služeb Nokia několika faktorů větší než očekávanou měrou,“ uvedla společnost v profit warningu s tím, že se jednalo o silnou konkurenci (zejména na rozvíjejících se trzích) v oblasti smartphonů, také makroekonomické prostředí a poptávku po jejích nových produktech.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's na počátku tohoto týdne snížila hodnocení spolehlivosti úvěrových závazků Nokie o jeden stupeň na Baa3, tedy pouhou jednu příčku nad spekulativní úrovní. Novému ratingu udělila navíc negativní výhled, který signalizuje možnost dalšího zhoršení.

„Zajímalo by mě, kdo by si titul koupil, i vzhledem k současným nízkým valuacím. Každá firma má vyšší marže než v současné době Nokia,“ uvedl analytik KBC Leon Cappaert před oznámením výsledků. Titul ztratil 20 procent hodnoty a spadl na 15leté minimum v minulém týdnu poté, co společnost 11. dubna vydala profit warning. Dnes po výsledcích akcie Nokie rostly až o 4,8 procenta, krátce na to zisky umazávají a pohybují se na včerejší závěrečné ceně.

Vývoj akcií Nokia za poslední tři dny

nokia

Nokia ztrácí pozici na trhu chytrých telefonů kvůli silné konkurenci amerických firem Apple a Google. Přispívá k tomu i její slabý výkon ve Spojených státech. Od prvního uvedení na trh telefonu iPhone společností Apple propadla tržní kapitalizace společnosti Nokia zhruba o 70 mld. EUR. V posledním čtvrtletí loňského roku klesly dodávky telefonů Nokia o 24 procenta na 83 milionů přístrojů, což je nejnižší počet za necelých 6 let.

Přístroje Lumia jsou vůbec první telefony s operačním systémem od Microsoftu. U nového modelu chytrého telefonu Lumia 900 objevil však výrobce softwarovou závadu, která by mohla způsobit, že telefon ztratí datové připojení. Splečnost slíbila odstranění závady, v nový telefon vkládá velké naděje, zvláště ve Spojených státech. Lumia 900 se začala v USA prodávat 8. dubna prostřednictvím operátora AT&T. Uvedení na celosvětové trhy Nokia plánuje v tomto čtvrtletí.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Nokia vydává profit warning. Vize slabších marží sráží akcie o 20 % na 15leté dno
11.04.2012 14:29
Pouhých osm dní před představením výsledků hospodaření za první čtvrtl...
Nokia - Moody's snížila rating. „Junk“ to ještě těsně není, nové dno pro akcie ano
16.04.2012 15:58
Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes snížila hodnocení spolehli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data