Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komoditní supercyklus pokračuje. Vlády nemají odvahu zastavit tištění peněz

Komoditní supercyklus pokračuje. Vlády nemají odvahu zastavit tištění peněz

15.05.2012 13:39
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zlato, ropa, měď a řada dalších komodit tento týden ztrácí, a prodlužují tak sestupný trend posledních měsíců. Nabízí se proto otázka, zda komoditní „supercyklus“, který odstartoval na začátku tohoto tisíciletí, náhodou nekončí.

Po 13% poklesu v loňském roce Dow Jones-UBS Commodity Index do tohoto týdne kvůli obavám ze zpomalení růstu světové ekonomiky vstoupil na nejnižší úrovni od září roku 2010. Ceny surovin, zejména zlata a stříbra, tlačí níže i silnější americký dolar, který profituje z evropské dluhové krize.

Podle Franka Holmese, výkonného ředitele fondu U.S. Global Investors, lze v nejbližší budoucnosti u komodit očekávat další oslabování, zčásti kvůli sezónním faktorům a také kvůli zpomalování růstu. Ropa by se prý mohla v létě bez problémů propadnout na 80 USD za barel, přičemž zlato by mohlo její vývoj kopírovat.

Krátkodobý pokles cen však Holmes, dlouho zastávající býčí pozici na komoditách, považuje za příhodnou nákupní příležitost, a to z jednoho jednoduchého důvodu: „Když dojde na nejhorší, budou se tisknout peníze.“

Stejně jako v minulých letech tak podle Holmese komoditám pomůže uvolněná měnová politika centrálních bank v Evropě, Spojených státech, Japonsku i jinde. Pozornost se sice soustředí hlavně na americký Fed, ale i centrální bankéři na rozvojových trzích po loňském utahování opět přepnuli do stimulačního módu. „Z dlouhodobého hlediska vládám chybí mravní síla, odvaha otočit a chovat se finančně odpovědně,“ shrnuje svůj názor na vývoj na Západě šéf významného investičního fondu.

Protože se centrální banky stále snaží povzbudit růst, úrokové míry v řadě důležitých ekonomik světa zůstávají poblíž nuly, což znamená, že inflace převyšuje krátkodobé úrokové míry. Z historického hlediska je zlato výhodnou koupí, dokud sazby nepřekročí inflaci o 2 %, tvrdí Holmes. Při meziročním růstu indexu spotřebitelských cen o 2,7 % by to znamenalo, že aby se trend otočil, hlavní sazba Fedu (federal funds rate) by se musela přiblížit 5 %.

„Pokud by sazby v sedmi největších ekonomikách světa začaly převyšovat spotřebitelskou inflaci o 2 %, byl by to velký bod obratu,“ uvádí Holmes. Měnová politika ale jde opačným směrem, k větší míře stimulace. Komoditní supercyklus tak prý pokračuje a nynější pokles lze přirovnat k mnoha podobným jevům - včetně propadu roku 1987 – provázejícím akciovou rally let 1982 -2000.

(Daily Ticker, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data