Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chávez králem ropných zásob. Spolu se Saúdy drží třetinu světových rezerv

Chávez králem ropných zásob. Spolu se Saúdy drží třetinu světových rezerv

14.06.2012 16:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Venezuela má největší prokázané komerčně využitelné zásoby ropy na světě, jen o něco málo pozadu zůstává Saúdská Arábie, uvádí se v aktuální energetické ročence BP. Jihoamerická země, jíž od roku 1999 vládne autoritativní prezident Hugo Chávez, podle BP ve svých ložiscích skrývá téměř 300 mld. barelů ropy, zatímco saúdské zásoby jsou odhadovány na 265 mld. barelů. Díky rozlehlým ložiskům roponosných písků patří se 175 mld. barelů třetí příčka Kanadě.

Venezuela oproti předchozím statistikám předstihla Saúdy; její zásoby byly ještě v loňském roce odhadovány na 211,2 mld. barelů. Důvodem výrazné revize je jednak načasování ročenky, která vychází dřív než většina oficiálních vládních odhadů, a jednak vysoká cena ropy, díky níž se do využitelných rezerv započítávají i hůře dostupná ložiska, na nichž by se jinak těžit nevyplatilo.

Celosvětové zásoby meziročně vzrostly o 1,9 % na 1,65 bilionu barelů. V roce 2001, kdy ropa stála kolem 24 USD/barel, je BP odhadovala na 1,3 bilionu barelů. Vloni se barel severomořského Brentu prodával v průměru za 107,38 USD. Ceny nejsou očištěny o inflaci.

Díky skokovému meziročnímu nárůstu nyní Chávez kontroluje 17,9 % světových zásob ropy, přičemž podíl Saúdské Arábie činí 16,1 %. Dohromady tak dvěma státům patří třetina světové ropy. Téměř polovina (48 %) potvrzených rezerv se nachází na Blízkém východě. Země kartelu OPEC, kam krom šesti států v Perském zálivu patří i Alžírsko, Libye, Nigérie, Angola, Ekvádor a Venezuela, kontrolují 72,4 % světových zásob ropy. V Rusku, které je druhým největším těžařem černého zlata, se nachází jen 5,3 % světových rezerv (88,2 mld. barelů). V zemích Evropské unie se nachází pouhopouhých 0,4 % celosvětových zásob. Šest sedmin dostupného množství ropy je uloženo v zemích mimo klub vyspělých ekonomik OECD.

Těžba je rozložena o něco rovnoměrněji. Na OPEC loni připadlo 42,4 % celkového vytěženého množství ropy denně, i když řada členských zemí kartelu by tento poměr ráda změnila ve svůj prospěch. Chávez ve svém programovém prohlášení slíbil do sedmi let zdvojnásobit produkci na 6 mil. barelů denně, pokud bude v říjnu počtvrté zvolen do úřadu. Velké plány s nedávno objevenými podmořskými ložisky má Brazílie. Skokově už roste těžba v Iráku, který letos pravděpodobně předběhne Írán na místě druhého největšího producenta OPEC.

Nejvýkonnějším světovým těžařem byla v loňském roce s víc jak 11 mil. barelů denně Saúdská Arábie, která se i letos snaží navyšovat produkci, a zabránit tak možným potížím na trhu v souvislosti s embargem Západu na íránskou ropu. Tyto snahy ale vyvolávají nevoli zbylých členů kartelu OPEC, kteří se bojí prudkého propadu cen své hlavní exportní komodity. Od března ropa zlevnila o 30 USD na barel.

Zatímco Saúdská Arábie upřednostňuje 100 USD za barel jako optimální dlouhodobou metu, ostatní tuto cenu považují za spodní hranici, kterou je třeba bránit omezováním produkce.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, BP Statistical Review of World Energy June 2012)


Váš názor
  • Řečeno s Jamesem Bondem
    15.06.2012 14:44

    "jste prezidentem pouze doživotně". (c) Licence to Kill
    Hans
  • Hugo Šavéz
    15.06.2012 11:18

    se snaží po vzoru svých socanských kámošů použít stratégije spálené země. Snaží se celou zem totálně zdevastovat aby tam pro Obamu a jeho nenažrané kapitalisty nezbylo nic k použítí. Používa styl sveho přítele ze Syrije proletáři ...........
    gazda
  • jo,jo,
    15.06.2012 8:41

    budem zase muset bojovat o vytvoření opravdové Demokracie ve Venezuele do posledního Venezualana,o ropu samozřejmě nepůjde.Ideál je ideál,že.
    mira s
    • Re: jo,jo,
      15.06.2012 9:07

      Ale deže Míro. Bolševici tu svou ropu potřebují prodat. Mysli trochu. Nic jiného neumí, páč jsou to lemry, ale zase potřebují plnit své volební sliby, budovat armádu a posilovat úřednictvo. Kde na to vzít? Mají pouze tu ropu. Je to klasický příklad Ruska i Arábie. Kdyby od nich svět ropu nekupoval, měli by holé zadky a režimy by se jim hroutily. Takže my všichni slýcháme politické proklamace a na pozadí toho všeho se jaxi v tichosti drancuje přírodní bohatství států OPEC a vyváží do světa, aby měli sódruzi vystaráno. Jde o obchod a ne o války. Války jsou téma pro média a chudinu :-)))
      Jesse
      •  
        15.06.2012 9:13

        to víš Jesse,já jako prostý člověk mám takový názor,se kterým duševní intelektuál Tvého formátu a rozhledu nemůže zaručeně souhlasit.
        mira s
        •  
          15.06.2012 9:16

          Ale Míro, to není o míře intelektu, či souhlasu a nesouhlasu. Jsme přece na fóru a vyměňujeme si názory. Nic víc :-) Já jsem si jen dovolil napsat něco, o čem jsem se z jiných kanálů mohl dozvědět a co se běžně nekomentuje, páč je to celkem neatraktivní téma.:-)))
          Jesse
          •  
            15.06.2012 9:56

            A já chavezovi držím palce.Ovšem pokud by chtěl zničit svou zemi a zásoby ropy a nerostného bohatství nechat zmizet bez užitku vlastní zemi je tady možnost.Na několik let mu půjčit naši českou vládu k vedení jeho země.Zásoby ropy by prodali za desetinu a rozvrátili celou zemi k nové revoluci.
            ?
            •  
              15.06.2012 9:59

              Bať bať, pravdu díš hochu. Venezuela je krásná země. Škody by ji bylo. Bojím bojim, aby ji sódruzi nesplundrovali, tak jako mnozí jiní před Chávezem v zemích východního bloku:-)
              Jesse
  •  
    14.06.2012 16:31

    Další na řadě ...
    maart
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m