Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bouře Isaac začala bičovat svými vichry Floridu, posílá ropu vzhůru

Bouře Isaac začala bičovat svými vichry Floridu, posílá ropu vzhůru

27.08.2012 10:04, aktualizováno: 27.8. 14:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tropická bouře Isaac začal nabírat na síle na východu Mexického zálivu a hrozí, že se silou hurikánu zasáhne ve čtveřici amerických států. Bouře již také donutila ropné a plynárenské společnosti zastavit těžbu, což se promítlo i v růstu cen komodit

Americké státy Louisiana, Mississippi a Alabama vyhlásily v noci na dnešek stav nouze kvůli tropické bouři Isaac, která postupuje Mexickým zálivem a měla by již v úterý dorazit na pevninu. Pohotovost již v neděli vyhlásila Florida, jejíž jižní část zasáhl vichr a prudký déšť. Isaac by mohl postihnout i New Orleans, který se ještě zcela nezotavil z řádění hurikánu Katrina právě před sedmi lety. Guvernéři ohrožených států nařídili povinou evakuaci v nízko položených oblastech na pobřeží. Obyvatele také vyzvali, aby si udělali zásoby vody, trvanlivých potravin, hygienických potřeb, oblečení a léků. 

Oko bouře bylo dnes časně ráno místního času asi 290 kilometrů jihozápadně od Fort Meyers na Floridě a 650 kilometrů jihovýchodně od ústí Mississippi. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) vítr tropické bouře dosahuje rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině, místy je v nárazech i rychlejší. Isaac se pohybuje severozápadním směrem rychlostí 22 kilometrů za hodinu.  V neděli zasáhl větrem a silným deštěm floridské ostrovy Key West a oblast Miami, kde byla zrušena řada letů. 

Na pobřeží Spojených států by podle meteorologů mohl ničivý živel udeřit někde mezi severozápadní částí Floridy a New Orleansem v Louisianě v úterý nebo ve středu. Nad teplou hladinou Mexického zálivu by měl dále zesílit a během 24 hodin dosáhnout síly hurikánu druhého stupně. Podle pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnice by tak vítr dosahoval rychlosti 154 až 177 kilometrů za hodinu. 

"Město New Orleans by mohlo být zasaženo větrem již dnes večer (v úterý ráno SELČ) a zažít špatném počasí v úterý a ve středu," varoval starosta města Mitch Landrieu. Ve stejné době před sedmi lety zasáhl hurikán Katrina oblast New Orleansu, kde zabil více než 1800 lidí a způsobil škody ve výši miliard dolarů. Bouře Isaac již v neděli pustošila Haiti, kde zabila nejméně sedm lidí. 

"Vývoj bouře je poněkud nejistý. Jsme proto velmi obezřetní a začneme s preventivními opatřeními co nejrychleji," uvedl Landrieu. Zatím se nepřipravuje evakuace New Orleans. Pokud by na ní došlo, obyvatelé by byli přepravováni autobusy a vlaky, uvedl Landrieu. Stanice CNN uvedla, že Katrina a Isaac mají řadu podobných rysů. Například předpověď pro Katrinu v roce 2005 byla skoro stejná jako nyní pro Isaaka. "Katrina se pak v centrální části Mexického zálivu stala nebezpečným hurikánem kategorie pět," uvedla CNN. 

Guvernér Louisiany Bobby Jindal, který vyhlásil stav nouze, také nařídil evakuaci 53.000 lidí v okrese St. Charles u New Orleansu. Oko bouře mine Tampu na Floridě, kde má dnes začít nominační sjezd Republikánské strany. Organizátoři se kvůli riziku silného větru a deště přesto rozhodli zrušit dnešní program sjezdu.. 

isaac.bmp
 
Americká vláda a ropné a plynařské společnosti začaly narychlo evakuovat plošiny a další zařízení v Mexickém zálivu. Britský energetický koncern BP (444,55 GBp, -0,20%) již oznámil, že odstaví veškerou těžbu ropy na svých sedmi plošinách v Mexickém zálivu. S evakuací už začaly i další firmy, včetně amerických těžařů Chevron (112,01 USD, 0,65%), Murphy Oil (52,72 USD, 0,15%) či Anadarko Petroleum (48,46 USD, 6,39%). Americké úřady odhadly, že se tak sníží o asi 24 procent produkce ropy a o osm procent produkce zemního plynu.

Světové ceny ropy v reakci na příchod tropické bouře Isaac do Mexického zálivu vzrostly dnes v Asii o více než dolar na barel. Cena Brentu se dnes dočasně vyhoupla až na 115,50 dolaru, nyní ale koriguje zpět pod 115 USD. Americká lehká ropa WTI podražila o necelý dolar na 97,1 dolaru za barel poté, co v pátek ceny ropy oslabily v reakci na zprávu, že by Mezinárodní energetická agentura (IEA) mohla rozhodnout o uvolnění strategických rezerv ropy.

Cenu ropy tlačí vzhůru nižší vývoz z Íránu a pokles dodávek ze Severního moře kvůli pravidelné údržbě ropných zařízení. Mezi investory se také stále více spoléhá na to, že americký Fed příjme kroky na podporu ekonomiky a se svými zásahy proti dluhové krizi přijde Evropská centrální banka."Bouře bude mít na ceny dočasný vliv. Každý ale čeká na nadcházející zasedání ECB a Fedu," řekl agentuře Reuters analytik Tony Nunan z japonské obchodní společnosti Mitsubishi Corp.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, Reuters, AccuWeather)


Váš názor
  • boure Isaac bicuje Floridu cena ropy jde nahoru
    27.08.2012 23:57

    cena ropy dnes sla z 96.15 USD na 95.47 USD. opravdu hezky vzestup - podle Patrie, ktera se chlubi jak diky jejich sluzbam predvida budouci vyvoj ekonomiky az na 6 let dopredu :o)) Asi nikdy neslyseli za samochvala smrdi.
    arcos dorados
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data