Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéfka IEA ostře vystoupila proti uvolnění amerických rezerv ropy. Ať pod rouškou Íránu či bouře Isaac

Šéfka IEA ostře vystoupila proti uvolnění amerických rezerv ropy. Ať pod rouškou Íránu či bouře Isaac

28.08.2012 17:23, aktualizováno: 29.8. 9:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Šéfka Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Maria van der Hoevenová se zatím nejdůrazněji vyslovila proti úvahám USA a některých dalších vyspělých zemí o uvolnění státních strategických rezerv ropy. Samotné vyšší ceny k tomu neopravňují a s výpadkem dodávek z Íránu si světové trhy dokáží poradit, řekla dnes van der Hoevenová v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Samy vyšší ceny nejsou tím, co spouští kolektivní uvolnění zásob v rámci IEA. V této chvíli je ropný trh zásoben adekvátně," řekla šéfka agentury, která zastupuje 28 vyspělých zemí světa včetně České republiky. "O ztrátě íránské ropy se vědělo dlouho předem a trh měl čas se na to připravit," dodala.

Uvolnění strategických rezerv ropy signalizují už asi dva týdny Spojené státy, kde má prezident Barack Obama strach z dopadu zvýšených cen benzinu na nadcházející prezidentské volby. Cena severomořské ropy Brent po červnovém poklesu k 90 dolarům za barel, od té doby však vzrostla až o 30 procent a nyní se pohybuje kolem 112 dolarů. Výpadek dodávek z Íránu v důsledku amerických a evropských sankcí k tomu podle analytiků ropného trhu přispěl jen malou částí.

Van der Hoevenová poukazuje na situaci nabídky a poptávky, která je teď vyvážená. "Protiíránské sankce nepřišly zčistajasna a trh se na nižší dodávky z Íránu za posledních devět měsíců přizpůsobil. Na straně nabídky výrazně vzrostla produkce dalších zdrojů z OPEC jako Saúdské Arábie a rovněž se prudce zvedá těžba v USA a Kanadě," uvedla. Dodala, že globální poptávku nyní podkopává zpomalování ekonomického růstu.

IEA má obavy, že některé klíčové členské země jako USA, Velká Británie a Francie, by se na uvolnění rezerv mohly domluvit jen mezi sebou a krok by nekoordinovaly s ostatními zeměmi. Tím by podkopaly důvěryhodnost celé organizace. Agentura ale připouští, že USA mohou své zásoby uvolnit jednostranně, například v reakci na domácí výpadek těžby v důsledku blížícího se hurikánu. 

Mluvčí Bílého domu Jay Carney sdělil, že myšlenka uvolnění části strategických rezerv USA je stále na stole, dodal ale, že zatím v této věci nic nového nemá. USA již uvažovaly o takovém kroku na jaře, po výrazném poklesu cen od toho ale upustily. Agentura Reuters nedávno s odkazem na informované zdroje uvedla, že Bílý dům nyní tyto plány oprašuje a možným spouštěčem by se mohl stát hurikán Isaac, kvůli němuž je nyní odstavena značná část těžby v Mexickém zálivu. 

"Všechno musí být odůvodněné," řekla šéfka IEA. "Odůvodnit zásah je možné vždy, ten ale už samozřejmě nebude kolektivní," uvedla. Podle ní USA budou muset samy rozhodnout, zda si dopady bouře Isaac v Mexickém zálivu vyžádají uvolnění amerických strategických zásob.

Americké státy Louisiana, Mississippi a Alabama vyhlásily v noci na včerejšek stav nouze kvůli tropické bouři Isaac. Pohotovost již v neděli vyhlásila Florida, jejíž jižní část zasáhl vichr a prudký déšť. Oko bouře, která je na pětibodové škále intenzity hurikánu prozatím stále na prvním stupni, tedy nejslabším, dosáhlo poblíž ústí řeky Mississippi pevniny v 01:45 SELČ. Isaac nadále směřuje na New Orleans, od kterého je vzdálen asi 120 kilometrů jihovýchodně. Podle náměstka šéfa NHC Eda Rappaporta by oko Isaaka mohlo s rychlostí větrů 130 kilometrů v hodině projít oblastí západně od New Orleans směrem na Baton Rouge, na této trase má hurikán postupně slábnout.

Aktuální předpověď hrozby pro ropný průmysl v Mexickém zálivu:
001

(Zdroj: Accuweather)
 
IEA koordinovala cílené uvolňování rezerv ve vyspělém světě v roce 2005 po hurikánech Katrina a Rita v USA. Evropské země tehdy vyvážely do USA ropné produkty, zatímco Washington uvolnil federální zásoby ropy

Skupina vyspělých zemí G7 vydá v brzké době společnou výzvu ke zvýšení světové těžby ropy, oznámil francouzský ministr financí Pierre Moscovici. "Právě jsem dostal od svých partnerů v G7 slib, že podepíšou komuniké s výzvou ke zvýšení produkce ropných zemí v zájmu snížení cen ropy," řekl ministr v televizi TF1. 

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, IEA, CNBC, NYT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data