Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lessy skončil v čele policie, inspekce ho obvinila z pomluvy. Nahradí ho Červíček

Lessy skončil v čele policie, inspekce ho obvinila z pomluvy. Nahradí ho Červíček

29.08.2012 11:19, aktualizováno: 29.8. 14:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Policejní prezident Petr Lessy skončil v čele policie a byl zbaven služebního poměru. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho obvinila z pomluvy v kauze náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové je exšéf policie stíhán také za zneužití pravomoci úřední osoby. Lessy se hodlá proti obvinění bránit. Lessyho nahradí ve funkci jeho náměstek Martin Červíček.

"Tato situace je natolik bezprecedentní v České republice, a domnívám se i v širším okolí České republiky, že není možné nechat policii v nestabilním stavu a nejistotě," prohlásil Kubice. Okamžitě dle svých slov proto ustanovil šéfem policie Červíčka a nehledal dočasné řešení. O svém kroku prý dopředu neinformoval ani premiéra Petra Nečase (ODS), což mu předseda vlády následně vyčetl.

Čtyřicetiletý dosavadní náměstek pro trestní řízení se podle Kubiceho mimo jiné zasloužil o to, že se v poslední době začalo vyšetřovat mnoho dříve stagnujících korupčních kauz. "Chci záruku, aby policie mohla i nadále nezávisle vyšetřovat," uvedl ministr. Červíček si již na dnešek podle něj sezval na poradu krajské ředitele a šéfy celostátních útvarů.

"Petr Lessy byl pracovníky Generální inspekce bezpečnostních sborů obviněn z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu pomluva," uvedla mluvčí Generální inspekce Radka Sandorová. Více nechtěla sdělit s tím, že vyšetřování pokračuje a Městské státní zastupitelství v Praze si vyhradilo právo informovat o případu.

"Dnešního dne mi bylo sděleno obvinění," potvrdil ČTK Lessy. Hned vzápětí mu podle jeho slov ministr vnitra Jan Kubice sdělil, že ho propouští ze služebního poměru. "Budu se bránit právní cestou. S celou věcí bytostně nesouhlasím," uvedl bývalý šéf policie. Dodal, že více se nebude vyjadřovat, dokud si nezvolí právního zástupce. 

Lessy mluvil o šéfovi zlínské krajské policejní správy Bedřichu Koutném a jeho náměstkovi Vaňkovi v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl prý, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího ředitele brněnské policie Vaňka.

"Nyní jsem jen občan Lessy. Proti odvolání se budu bránit právní cestou. Podle toho, co jsem viděl, mám velkou šanci," řekl pro MfD Petr Lessy. 

Ministr vnitra Jan Kubice zahájil další kázeňské řízení s policejním prezidentem Petrem Lessym. Mimo jiné mu vyčítá i to, že "nedostatečně dodržuje služební zdvořilost", napsal dnes list. Šéf policie podle Kubiceho také pozdě dodal ekonomické analýzy týkající se možných úspor v policii. Ministrovi se nelíbí ani Lessyho údajné neoprávněné obsazení volných míst služebních funkcionářů s příplatkem.

Slovy o nedostatečné služební zdvořilosti pak Kubice reaguje na nedávný Lessyho rozhovor v deníku Právo, kde prý policejní prezident uvedl některé skutečnosti, které mohly ohrozit ministrovu vážnost u občanů. Policejní prezident uvedl, že jej Kubice vydírá. Lessy tvrdí, že jeho výroky byly vytržené z kontextu, redakce listu to odmítá.

Kvůli Lessyho výrokům se Kubice před několika dny obrátil právě na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Ministr proti policejní prezidentovi vedl již několik kázeňských řízení, Lessy ale o hodnost nepřišel. Za obviněním jsou podle informací z inspekce výroky Lessyho na adresu ministra vnitra Jana Kubiceho, napsala MfD. Bývalý šéf policie pro deník Právo prohlásil, na něj Kubice vytváří nátlak. Ministr vnitra poté podal podnět právě inspekci. 


 
(Zdroj: čtk, MfD, E15, ČT)


Čtěte více:

Premiér Nečas: Lessy vykročil cestou politického aktivisty, neslučitelnou s rolí policejního prezidenta
17.07.2012 11:18
Policejní prezident Petr Lessy nakročil podle premiéra Petra Nečase (O...
Klaus podpořil Lessyho: Nemohou pokračovat přímé i nepřímé útoky na policii
18.07.2012 12:11
Policejní prezident Petr Lessy má ve snaze bránit policii od vnějších ...

Váš názor
  • RH
    02.09.2012 22:08

    Sorry , pálím to z hlavy. Myslel jsem Vaňka ne Štěpánka.viz Vaňka prý rozzlobila hlavně tvrzení policejního prezidenta o tom, že ho Setvák kryl a že mu za to po odchodu z inspekce zajistil "teplý flek" u jihomoravské policie. "Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechna šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru," řekl Lessy loni listu Právo. Dodal, že svého náměstka "velmi kryje" Koutný. Vaněk i Koutný všechna Lessyho tvrzení odmítli.
    Velkamedvědice
  • RH
    02.09.2012 20:11

    Říkals, že nevíš, že mu Kalousek vyhrožoval, že je vyhodí všechny , prosím http://zpravy.idnes.cz/petice-na-podporu-lessyho-09o-/domaci.aspx?c=A120714_154523_domaci_hro
    Velkamedvědice
  • Zcela náhodou
    02.09.2012 20:00

    před šesti týdny napsal Lessy otevřený dopis pilicistům o politicích http://zpravy.idnes.cz/otevreny-dopis-policejniho-prezidenta-petra-lessyho-pd3-/domaci.aspx?c=A120715_155101_domaci_klm
    Velkamedvědice
  • RH
    02.09.2012 17:52

    Ale zde přece nejde o to, kdo byl charakterní disident a kdo komu věří.Jde o jeho postup a o fakt, že Lessyho odstřlil bez možnosti obhajoby.Stačilo dočasně někoho pověřit a ne v době, kdy dokonce odmítají prozatím Lessymu nahlídnout do spisu, ho vyhodit bez možnosti obhajoby.Nic více či méně.A že Tě nepřekvapuje , že během několika hodin stanoví člověka na pět let.??Bez konzultací od pasu??Nebo ho měl připraveného.Ten krátký čas je tak absurdní, že mě připomíná Tvrdíka,který si po zvoleni do ČSA dal jeden den na seznámení ze situací a vyvození závěrů.taky nám Tvrdík dal.
    Velkamedvědice
  • Beztak je divný
    31.08.2012 11:15

    že dostane padáka nadřízený za to, že pomlouvá podřízeného. Já myslel, že to má být naopak. To sou mi fjeci :-)))
    Jesse
  • Bearbull
    31.08.2012 11:12

    Díky, už jsem o těchto společnostech slyšel, Amn je kdysi doporučoval její makléř.Pochopitelně mě zaujala u obou dvouciferná divi...Nikdy jsem je ale neobchodoval, takže bližší info jsem nezjišťoval a když si teď na ně upozorňoval, chci se na ně podívat, zda jsou vhodné k držbě....Děkuji za reakci.
    Velkamedvědice
  • Medvede
    30.08.2012 17:22

    jestli te to zajima - American Capital Agency Corp. (AGNC) is a real estate investment trust (REIT). The Company earns income primarily from investing on a leveraged basis in agency mortgage-backed securities. These investments consist of residential mortgage pass-through securities and collateralized mortgage obligations (CMOs) for which the principal and interest payments are guaranteed by government-sponsored entities,
    Bearbull
  • jen najít název
    30.08.2012 10:06

    pro vznik nové Státní bezpečnosti. StB a VB se asi neuchytí. Ale to co tady zakládá ODS s TOP09 se dá s náplní práce uspokojivě srovnávat :-(
    Jesse
  • konspirace
    30.08.2012 9:58

    jako obvykle - nikdo nevi nic konkretniho, ale tady by se hadal a pral do krve. Dr. Goebles nezemrel, ale jako Lenin je vJecny. Mne se ten Lessy libi uz od pohledu, ale na pohledy se nema dat. V mori vsech tech pruseru je to jen plivnuti do more a zitra se muzeme tesit na neco noveho. Jak malo staci aby se zapmnelo na Jackson hole :o)).
    bearbull
    • Saki
      30.08.2012 10:06

      Nedávno jsem zahlédl, že jsi upozorňoval na dva snad penzijní kapitálové fondy, jeden měl být tuším AGNC, ten druhý si nevzpomínám, jaký měl ticker??
      Velkamedvědice
      • Re: Saki
        30.08.2012 16:58

        - 2Q13 total revenue of $101.3 million grew 51% year-over-year - 2Q13 total mobile revenue of $59.2 million grew 86% year-over-year - 2Q13 total listener hours of 3.30 billion grew 80% year-over-year - Active users reach 54.9 million growing 48% year-over-year
        VM
      • Re: Saki
        30.08.2012 16:41

        vidim ze tvoji otazka byla jiz zodpovezena AMN. Jsem prekvapen ze pri tve expertyze jsi o nich predtim neslysel. Budes -li si prat poslu ti jine tituly k zamysleni - tyto dva propaguje Velky Cramer jiz leta. Ovsem dnes je ve stredu pozornosti Pandora P - media. Ani na tu sell in may ...... neplati. Jen od zacatku Kvetna 9 USD do dneska na 12 USD. Dnesni volume - hodinu po otevreni NYSE - 12 mil akcii. Lepsi relativne nez AAPL. Ovsem AGNC a NLY maji jinou reputaci a jsou pod vetsi kontrolou. Tam maji sve penize velke unie a panove a jejich aktivity jsou pod lupou verejnosti. Jinak hezky den.
        VM
      • Re: VM
        30.08.2012 10:16

        AGNC,NLY,HTS a O. O techto typech jsem tu psala jiz v létě 2011.Tyto info přinesl do PRG Big Larry a básnil nám o nich na private party.Sice trochu ubraly z výše divi, ale stále je to" nej " mezi ostatními. Krásné ráno :-)))
        AMN
        • Amn
          30.08.2012 10:19

          Vím, že jsi o nich psala.Myslel jsem NLY....Díky...
          Velkamedvědice
          • Re: Saki
            30.08.2012 17:02

            omluva za popleteni titulek s Jmeno box. Ale ty si to urcite preberes - ty nejsi ..............vis kdo :o)).
            Bearbull
          • Re: Amn
            30.08.2012 10:22

            ´....a music nebude ...? :-)
            AMN
            • jaky musik??
              30.08.2012 17:05

              asi mas na mysli NFLX :o))
              bearbull
  • to VM
    29.08.2012 14:57

    lépe bych to neřekl, pouze dodal: ODS a TOP09 páchají veřejné harakiri pravděpodobně proto, že se zbláznili. Vždyť už není koho volit. Zpátky do Rakouska Uherska bez práva na sebeurčení na národní spoluúčast ve vládě i v názvu.
    lime
  • Můj názor
    29.08.2012 14:28

    Nejsem konspirativní typ, ale tenhle postup mi smrdí.Mám velmi málo informací.Rád bych věřil, že to není Kalouskova pomsta, za zveřejnění údajného vydírání po telefonu.Okamžitý vyhazov, ztráta výsluhy...Z toho mála, co o věci vím, pokud smím soudit, přeji Lesymu vitězství při podání odporů.
    Velkamedvědice
  • Jen na okraj
    29.08.2012 14:07

    Ministrovu vážnost u občanů v tomto případě ohrozit nelze, neboť žádnou nemá. P. Lessymu doporučuji podat trestní oznámení adresované nejvyššímu státnímu zastupitelství s podezřením ze zneužití pravomoci úřední osoby (GIBS+státní zástupce, z důvodu účelového otevření a přehodnocení již jednou vyřešené kauzy ve které bylo konstatováno, že k trestnému činu nedošlo) a s podezřením ze zneužití pravomoci veřejného činitele v případě ministra vnitra, který překročil své pravomoci a propustil policejního prezidenta ze služebního poměru pouze na základě pouhého obvinění z možného trestného činu, které se může, ale také nemusí prokázat. Policejní prezident měl být postaven mimo službu do pravomocného rozhodnutí soudu, zda se trestný čin stal či nestal. Řízením policie měl být dočasně pověřen první náměstek. Tak by to udělal poctivý, slušný a inteligentní ministr, kdybychom nějakého měli. Bohužel, vrána k vráně sedá, stejný stejného si hledá.
    Jarda
  •  
    29.08.2012 13:15

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/zive-vysilani/, dívám se na tiskovku a ten Kubice se neumí podívat ani do televizní kamery a docela obstojně koktá.
    Homo
    •  
      29.08.2012 13:21

      Slouha. Kalousek zavelel a Kubice udělá poslušně haf haf.
      Jesse
  •  
    29.08.2012 11:50

    ODS přechází do protiůtoku, potřebují tam svého člověka. Kubice je třída
    Homo
  •  
    29.08.2012 11:43

    Slovy o nedostatečné služební zdvořilosti pak Kubice reaguje na nedávný Lessyho rozhovor v deníku Právo, kde prý policejní prezident uvedl některé skutečnosti, které mohly ohrozit ministrovu vážnost u občanů..... "A kolik občanů máte na mysli, pane ministře. Jednoho, dva nebo všechny tři?"
    Achjo...
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.