Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dnes hlasují poslanci: Měla by vláda zvyšovat DPH? (anketa)

Dnes hlasují poslanci: Měla by vláda zvyšovat DPH? (anketa)

04.09.2012 11:35, aktualizováno: 4.9. 12:30

Aktualizováno

Dnes začíná schůze Poslanecké sněmovny, která bude znovu projednávat balík daňových změn a církevní restituce. Vládní stabilizační balíček, který zejména zvyšuje daň z přidané hodnoty od příštího roku na 15 a 21 procent a obsahuje i další úsporná opatření, zamítl levicí ovládaný Senát 17. srpna. Vláda nyní potřebuje ve sněmovně nejméně 101 hlasů, aby senátory přehlasovala.

Z novely, kterou vypracovala vláda, vyplývá, že by daň z přidané hodnoty pro tři následující roky stoupla o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a lidé z příjmu nad 100 tisíc korun by měsíčně odváděli novou sedmiprocentní daň. V souboru opatření je také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění. Balík daňových změn počítá i s omezením tzv. zelené nafty, zvýšením daně z převodu nemovitosti a srážkové daně.

Zvýšení DPH například kritizuje prezident Václav Klaus, označil jej za nerozumný tah, který brzdí ekonomiku. "Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naší ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě," řekl Klaus v srpnu.

Také například Asociace hotelů a restaurací České republiky další navyšování DPH odmítá s tím, že tento krok podle ní poškodí poctivé podnikatele a bude mít další negativní dopad na spotřebu domácností a zpomalení ekonomiky.

Podle bývalého člena ODS Michala Doktora, který kandiduje v krajských volbách za Jihočechy 2012, česká ekonomika takový manévr neunese: „Dostane další zátěž, kterou bude jen těžko schopna nést. Například součet zvýšení daně z přidané hodnoty a daně z převodu nemovitosti znovu a znovu přibrzdí a ochladí stavebnictví a bude brzdit developerský stavební trh. Opět návrh nepodpořím, budu aktivně hlasovat proti.“ (citace Český rozhlas)



Poslanec ODS Boris Šťastný v České televizi uvedl, že zvyšování daní v době krize podle něj není dobré. Nevyloučil ale, že pro návrh nakonec ruku zvedne: „Za určitých okolností se někdy stane, když jste součástí politické strany a kandidujete za ní, že můžete proti určité části programu pro nějaký vyšší cíl hlasovat. Pokud to udělám, tak to udělám s čistým svědomím a s vědomím, že si budu přát, aby se to v budoucnu nikdy nestalo.“

Vládní koalici napíná především poslanec ODS Petr Tluchoř. "Jak budu hlasovat, jsem se rozhodl již o víkendu, nicméně považuji za korektní seznámit se svým postojem nejprve své kolegy na klubu," sdělil v pondělí idnes.cz Tluchoř. Podle posledních zpráv Petr Tluchoř balíček s vyšší DPH nepodpoří a podpbně se zachová i další poslanec ODS Tomáš Úlehla. Podle informací idnes.cz je však balíček pro premiéra Nečase zásadní a pokud neprojde, je premiér připraven předložit ho znovu a spojit s ním hlasování o důvěře kabinetu.

Ve složité rozhodovací situaci se nachází i další poslanec ODS Boris Štastný. „V době krize zvyšovat daně je sebevražda,“ prohlásil Boris Šťastný v Událostech, komentářích. Je to údajně i proti programu ODS.

Poslanců, kteří vážně uvažují o negativním postoji k balíčku daňových zákonů, může být podle zjištění Hospodářských novin až deset. Ne pro všechny jsou ale důvodem odporu čistě fundamentální pohledy na ekonomiku, podle HN sporem o vyšší daně začíná zápas o vedení ODS.

Podle posledních informací o plnění státního rozpočtu v letošním roce se ale výběr DPH zlepšuje. Stát vybral na DPH ke konci srpna 127,5 miliardy korun, tedy meziročně o 1,6 procenta více. Rozpočet ale počítá s růstem o 15,5 procenta proti roku 2011, především kvůli předchozí novele zákona o DPH, která zvýšila dolní sazbu daně z deseti na 14 procent. "Pozitivní zprávou je, že oproti negativnímu vývoji za první pololetí se zlepšuje dynamika výběru DPH," řekl ČTK ministr financí Kalousek. Ministerstvo podle ČT počítá s tím, že na dani z přidané hodnoty vybere příští rok dokonce 214 miliard korun.

Ministerstvo financí dokončilo v pátek přípravu státního rozpočtu na příští rok. V návrhu počítá s růstem tuzemské ekonomiky v příštím roce o procento, s růstem jednoduché i složené daňové kvóty, s nárůstem průměrného platu ve státní správě o 0,4 procenta i s růstem počtu zaměstnanců ve státní správě o tisícovku. Složená daňová kvóta se podle MF zvýší zhruba o jeden bod na 35,5 procenta. "Já prostě nepředložím jiný rozpočet než rozpočet s deficitem pod tři procenta hrubého domácího produktu. A k takovému rozpočtu nutně potřebujeme schválení konsolidačního balíčku," řekl ČT ministr financí Miroslav Kalousek.

Zda zvýšení DPH parlamentem pojde, v tuto chvíli není jasné. Ať tak či onak, souhlasíte se záměrem vlády snižovat schodek státního rozpočtu pomocí nepřímých daní, jmenovitě zvýšením DPH? Jaký fiskální dopad bude mít na konec zvýšení DPH na rozpočet podle vašeho názoru? Lze ještě nějaké prostředky uspořit na výdajové straně státu? Neměla by vláda v současné chvíli již spíše uvolňovat fiskální restrikci a podpořit ekonomiku? Hlasujte v nové Anketě!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data