Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ING propouští tradery v regionu, včetně Prahy. „Lepší než na západě,“ kontruje UniCredit, ale také ruší vlastní trading

ING propouští tradery v regionu, včetně Prahy. „Lepší než na západě,“ kontruje UniCredit, ale také ruší vlastní trading

01.10.2012 18:33, aktualizováno: 1.10. 18:52

Aktualizováno

„Zavíráme akciové divize na rychle rostoucích trzích Evropy a v Rusku,“ překvapila dnes trh nizozemská bankovní skupina ING. Zdroje z trhu nám upřesnily, že v ING skončí i pražská pobočka obchodování s akciemi. Firma se tak v regionu rozloučí se stovkou traderů a dalších zaměstnanců akciové divize a do budoucna se soustředí pouze na obchodování v domovském Amsterdamu a dále také v Polsku. ING (6,41 EUR, 4,26%) přitom není jedinou bankovní skupinou, která zeštíhluje a koncentruje své zastoupení na akciovém trhu v našem regionu...

„Podmínky na trhu jsou velmi tvrdé a délka ekonomického útlumu se prodlužuje,“ uvedl dnes mluvčí skupiny ING Adrian Simpson k oznámenému propouštění v akciových divizích skupiny napříč trhy „emerging Europe“, kde hodlá zcela ukončit své tradingové aktivity.

Kromě jednoho sta pracovníků divize akciových obchodů, kteří pro ING pracovali především v Londýně, má o práci ve střední a východní Evropě přijít také třicítka zaměstnanců divize korporátních financí, uvedl ke konkrétním číslům mluvčí ING s tím, že se bude jednat především o pracovníky zaměřující se na střední a východní Evropu.

Mluvčí bankovní skupiny ING se sídlem v Amsterdamu se při dnešním oznámení propuštění odvolal především na pokračující snahu firmy snižovat své náklady spolu s tím, jak dluhová krize v Evropě ztenčuje objemy akciových obchodů na burzách i hodnoty fúzí a akvizic v regionu CEE. „Musíme být velmi disciplinovaní, pokud jde o řízení našich nákladů v tomto prostředí,“ uvedl Adrian Simpson k plánům na restrukturalizaci ING

Letmý pohled do výsledků ING opravdu vede k zamyšlení. V prvním pololetí letošního roku divize finančních trhů banky vykázala nárůst poměru nákladů vůči realizovaným výnosům na 75 procent z loňských 59 procent za prvních šest měsíců. Ziskovost této divize přitom za stejné období klesla z 235 milionů eur na 100 milionů eur.

Oficiálnímu oznámení ze strany ING dnes předcházely spekulace trhu. Již dopoledne se mluvilo o ukončení aktivit v oblasti obchodování s akciemi v Praze i dalších městech Evropy, kde měla ING dosud zastoupení tradingu, s výjimky polské Varšavy a nizozemského Amsterdamu. To mluvčí ING po poledni potvrdil. Uvedl přímo, že skupina ING zavře oddělení obchodování s akciemi v celé "emerging Europe", hodlá se nadále soustředit na trading v Beneluxu a bude také provozovat svůj trading desk v Polsku. Podle našich informací se tak propuštění nevyhne ani tradingu ING v Praze, Budapešti nebo Bukurešti.

Potvrdily se také informace zdrojů agentury Bloomberg, které dnes ráno mluvily o ukončení provozu ruské pobočky ING, jež zajištovala trading a výzkum v oblasti akcií v této velmoci. ING již dříve oznámila svůj záměr prodat do konce příštího roku celou svou divizi pojišťovnictví, aby tak naplnila podmínky Evropské unie v oblasti státní pomoci, kterou bankovní skupina čerpala v krizových letech 2008 a 2009. 
 
UniCredit propouští tradery v celé Evropě

Podobný odsun z oblasti obchodování akcií započala již téměř před rokem italská bankovní skupina UniCredit. Loni v listopadu oznámila, že v rámci partnerství přesune své aktivity v oblasti obchodování s akciemi na investiční banku Kepler Capital Markets. Tehdy se jednalo pouze o západní Evropu.

V polovině letošního roku však UniCredit se přidal i odsun z akciového byznysu v našem regionu. Na samém začátku června banka uvedla, že v Londýně i New Yorku ukončuje své pobočky zajišťující obchodování s akciemi v regionu CEE, a zavře i stejný provoz v Rusku. Dotknout se to mělo celkem 95 zaměstnanců. Práci převzala partnerská společnost Kepler Capital Markets a ústředím nově konsolidovaných akciových aktivit se stala Varšava.

Navzdory propouštění banka UniCredit označuje střední a východní Evropě za „komfortní zónu“ pro své podnikání a zdejší trhy jsou podle banky v lepší kondici, než-li ty na západě kontinentu. Ekonomický růst ve střední a východní Evropě letos dosáhne 2,5 procenta a v roce 2013 zrychlí na 3,1 procenta i „navzdory silné závislosti některých zemích na vývozu“, uvedl minulý týden v rozhovoru pro rakouský tisk Gianni Franco Papa, který je šéfem italské bankovní skupiny pro tento region.

„Je tu sice určité zpomalení, ale stále jsme v komfortní zóně. Domácí spotřeba se loni začala zotavovat a ekonomikám pomáhá,“ uvedl Papa k poslednímu vývoji v regionu CEE a dodal, že sleduje „lepší a udržitelnější růst, než dříve.“

 
(Zdroj: ING, UniCredit, Bloomberg, Wiener Zeitung, Reuters)


Čtěte více:

Unicredit: Růst úvěrů v CEE bude jen pozvolný, na předkrizové úrovně nedosáhne. Přijdou prodeje poboček bank
18.01.2011 11:55
Vrchol špatných úvěrů v regionu střední a východní Evropy jako celku p...
Pojednání o mizící likviditě na pražské burze
17.06.2011 17:07
Při pohledu na zobchodované objemy během posledních týdnů by se mohlo ...
Treichl (šéf Erste Bank): Střední a východní Evropa již má nejhorší za sebou, ale pořád je to zlé dost (+video)
31.08.2012 14:03
Třetí největší hráč na bankovním trhu ve střední a východní Evropě, sk...
Valuace bank v regionu versus realita po nedávné rally - analýza Patrie
19.09.2012 17:54
Od vydání naši poslední analýzy valuace bank v regionu (čtěte ZDE) akc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data