Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
John skončí jako předseda Věcí veřejných. Ty vyloučily poslance Šťovíčka za podporu vlády

John skončí jako předseda Věcí veřejných. Ty vyloučily poslance Šťovíčka za podporu vlády

01.11.2012 10:52
Autor: ČTK

Grémium opozičních Věcí veřejných vyloučilo poslance Milana Šťovíčka ze strany kvůli tomu, že podporoval vládu a ve Sněmovně hlasoval s koalicí. ČTK to dnes řekl místopředseda VV Tomáš Jarolím. Rozhodnutí širšího vedení strany podle něj bylo téměř jednomyslné. Proti byl jen poslanec David Kádner, uvedl Jarolím.

Předseda strany Radek John oznámil úmysl skončit v jejím čele. Věci veřejné budou nástupce dosavadního předsedy vybírat zřejmě 5. ledna. Kandidaturu na šéfa strany zvažuje současný místopředseda Tomáš Jarolím. John nadále bude pracovat v médiích, kde prý chce informovat o korupci a kriminalitě v politice, poslanecký mandát si ponechá.

Starosta Litvínova Šťovíček souhlasí s vládními reformními kroky. V minulosti uvedl, že kabinet bude podporovat do té doby, dokud vláda zaručí zachování územních limitů těžby v severních Čechách. Podle stanov VV je rozhodnutí grémia platné okamžitě. Šťovíček tak již není členem strany, za kterou byl zvolen do Sněmovny. "Důvodem je jeho postoj a podpora vlády a hlasování s koalicí," sdělil ČTK Jarolím. Právě místopředseda VV hlasování o vyloučení neposlušného poslance ze strany inicioval.

Šťovíček má podle stanov právo se do konce listopadu proti rozhodnutí grémia odvolat k rozhodčí a revizní komisi VV. "Odvolání nemá odkladný účinek a do rozhodnutí komise usnesení platí," řekl Jarolím. 

"Zvažuji přijetí nominací na předsedu. V minulých volbách jsem měl bez kampaně o jednu nominaci méně než Radek John a v rámci loajality jsem poté odstoupil," řekl Jarolím ke svému úmyslu kandidivat do čela VV. Další místopředseda VV Jiří Kohout uvedl, že o kandidatuře ještě nezačal přemýšlet.

Strana staronového předsedu Johna zvolila opět na konci letošního června. Těsně za ním skončila místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. John měl ve funkci být další dva roky. Ve čtvrtek ale náhle oznámil, že stranu již nechce nadále vést. Předložil proto grémiu návrh na svolání volební konference na začátku příštího roku. Odůvodnil to tím, že podepsal s vydavatelstvím Empresa Media smlouvu a hodlá publikovat své texty o "mafiánské chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi". John od listopadu nastupuje v tomto vydavatelství mediálního magnáta Jaromíra Soukupa coby vedoucí. Předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová sdělila, že grémium a předsednictvo souhlasilo s volební konferencí na začátku příštího roku.

Předseda VV si sám volí svůj tým místopředsedů. Jarolím dnes řekl, že pokud bude na šéfa strany kandidovat, své nejbližší spolupracovníky do vedení strany vybere z lidí mimo Sněmovnu.

VV se po posledních sněmovních volbách staly součástí vládní koalice s TOP 09 a ODS. Později ale po neshodách ve vládě i samotných VV kabinet opustily a přešly do opozice. Součástí vlády se stala strana LIDEM, která vznikla odštěpením části bývalých členů VV. Šťovíček zůstal v původní straně, v důležitých hlasováních ale podporoval vládu. Šťovíček se staví proti zrušení územních limitů těžby uhlí, které by mohly ohrozit obce na Litvínovsku.


Váš názor
  • Lahůdka
    01.11.2012 11:58

    Publikující investigativní novinář sedící v parlamentu na výboru pro bezpečnost a ve stále komisi pro kontrolu BIS ... to je celkem lahůdkové. "Pane novináři, odkud máte tu informaci ... sorry, nepovím, musím chránit své zdroje."
    razit
    • Re: Lahůdka
      01.11.2012 12:26

      Jako poslanec, člen vlády, zařídím si zákon, který mě usnadní ředitelování nemocnice, poč.firmy, stavební fimy, Nebo si natáhnu velice dobré zakázky.CO JE HORŠI.
      Homo
      •  
        01.11.2012 13:11

        Jo a není tak trochu role novinářů hlídat politiky. No jo no, pan John je čistota sama, tak asi nemáte probém, že bude hlídat sám sebe.
        razit
      •  
        01.11.2012 13:09

        Pokud zařídíte zákon, pak děláte svou práci, přesvědčíte požadovanou většinu, všechno v richtigu. Ten zákon samozřejmě v richtigu být nemusí, no ale to je jiná otázka. Nevím jak se natahují velice dobré zakázky, nemá zkušenosti a v jednacím řádu sněmovny se to nepíše. Tak nějak jste mě spíš měl sepsout s tou komisí, ta je samozřejmě pro kontrolu GIBS and ne BIS. Zatracený G mi někam uteklo a taky jsem si hrál na přesmyčky. Zpět k tý novinařině a třeba bazpečnostnímu výboru ... to Vám fakt nepřijde divný, že pan John bude mít přístup k relativně "vzácným" informacím a kdyby náhodou něco použil v novinařině a někdo mu to vyčítal, tak on prostě bute "chránit své zdroje". To je divný, ne?
        razit
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data