Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf WTO: Francie nemůže konkurovat zbytku Evropy, natož Číně

Šéf WTO: Francie nemůže konkurovat zbytku Evropy, natož Číně

01.11.2012 13:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Francouzská ekonomika je nekonkurenceschopná nejen vůči Číně, ale i vůči zbytku Evropy, prohlásil výkonný ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy.

„Konkurenceschopnost Francie na zahraničních trzích je podkopávána posledních deset let. Nejvíc je to vidět v Evropě, kde země v poslední dekádě ztrácí tržní podíl,“ uvedl Lamy, původem Francouz, který dříve v Evropské komisi zodpovídal za problematiku obchodu.

Nejvíc se prý obchodní bilance Francie zhoršila v rámci Evropy, kde panuje zhruba stejné konkurenční prostředí, takže za hospodářské potíže země nemůže Čína, jak podle Lamyho občas slýcháme.

V nejbližší době je třeba, aby vláda snížila daně soukromému sektoru, a dát mu tak manévrovací prostor. Nedávno zvolený prezident Francois Hollande si je prý vědom toho, že Francie potřebuje závažnou reformu pracovního trhu, avšak k tomu bude nutné překonat „odpor vůči změnám, který pramení ze skutečnosti, že většina Francouzů svoji vlast považuje za velmi šťastný kousek země, obklopený strašným světem,“ prohlásil Lamy.

Stovka předních manažerů Hollandea v neděli vyzvala, aby snížil odvody firem ze zaměstnaneckých mezd o 30 mld. EUR. Vláda by měla opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti představit 6. listopadu, v den amerických prezidentských voleb.

Ve Francii se letos socialistická vláda rozhodla uvalit jednorázovou daň na občany s majetkem přesahujícím 1,3 mil. EUR (kolem 32 mil. Kč). Dědická daň, kterou předchozí prezident Sarkozy zmírnil, bude opět zvýšena. Více do státní kasy budou muset odvádět banky a ropné společnosti. Soukromý sektor bude muset nově platit 3% „dividendovou daň“ z dividend vyplacených akcionářům, což má firmy motivovat k využití volných peněžních prostředku na investice. Daň z finančních transakcí bude zdvojnásobena na 0,2 procent. Socialisté zruší další Sarkozyho kroky, například opět zavedou zvláštní daň z přesčasů. Vlajkovou lodí v daňové bitvě prezidenta Hollandea pak bude 75% sazba u daně z příjmů nad 1 milion EUR, kterou se chystá zavést od příštího roku. Nově Hollande prosazuje zvýšení daně z piva o 160 %.

Podle francouzské banky Natixis v zemi panuje velká míra netečnosti a nedostatek odhodlání ke změně. Reálné mzdy dále rostou i v prostředí vysoké nezaměstnanosti, a to kvůli odborům, jejichž zájmem je pouze zvyšovat mzdy těch, kteří práci mají, a jsou naprosto lhostejné k nezaměstnaným. K tomu se přidává vysoká minimální mzda, která nerespektuje cyklický vývoj ekonomiky a ovlivňuje velkou část platů v zemi.

Daňová zátěž je příliš vysoká a státní sektor přebujelý, ke korekci ale nedochází. Francie má všechny předpoklady k tomu, aby byla průmyslovou zemí; úpadek průmyslu ovšem pokračuje dál. Mnoho firem připomíná manufaktury z 19. století. Méně než třetina společností vydává peníze na výzkum a vývoj, v Německu je to téměř 50 %. Francie postrádá výzkumné ústavy jako třeba Frauenhofer nebo Max Planck, které úzce spolupracují s průmyslem. Její společnosti také v mnohem menší míře využívají levnější pracovní síly ze střední a východní Evropy: z regionu pochází jen 5,5 % francouzských dovozů, v případě Německa je to 18 %.

Podíl Francie na vývozu EU klesl mezi lety 2001 a 2011 ze 17 % na 10 %. V roce 2000 činil objem francouzského exportu 55 % německého, dnes je to ani ne 40 %. Pokud srovnáme konkurenceschopnost jednotlivých odvětví (podle cen, kvality a poptávky), vítězí Francie nad Německem jen ve třech kategoriích: letecký a kosmický průmysl, nápoje a IT. Německé osobní i nákladní automobily a řada dalších výrobních segmentů jsou daleko vepředu.

Podle studie COE-Rexecode se země jakžtakž držela až do roku 2003, nedostatečnou kvalitu kompenzovala nižšími cenami. Už na přelomu tisíciletí však došlo ke „zlomu“ v konkurenceschopnosti. Splasklá internetová bublina Německo zdecimovala, Francii naopak ukolíbal samolibý pocit, že se jí krize vyhnula. Byl zachován 35hodinový pracovní týden (zavedený v polovině devadesátých let) a minimální mzda mezi lety 2002 a 2005 vzrostla o 17 %. Náklady, které musí francouzští zaměstnavatelé odvádět na své pracovníky, jsou jedny z nejvyšších v Evropě. Za každých 100 EUR platu musí na různých sociálních a důchodových příspěvcích odevzdat 50,3 EUR. V Německu je to 28 EUR.

(Zdroje: CNBC, Evropská komise, Eurostat, ČTK, Bloomberg, Natixis)


Váš názor
  • nechci být jako teta Kateřina
    01.11.2012 14:58

    ale každý svého štěstí strůjcem... všichni schopní asi už dávno odešli.
    Bo
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů