Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB srazila sazby k nule a nechá je tam

ČNB srazila sazby k nule a nechá je tam "v delším horizontu". Čeká horší vývoj HDP, ale intervenci zatím neoznámila (+komentář)

01.11.2012 14:06, aktualizováno: 1.11. 18:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla snížit dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 20 bazických bodů na rekordní minimum 0,05 %, kde prý zůstane "v delším časovém horizontu". Pro toto rozhodnutí v dnešním nečekaně prodlouženém jednání hlasovalo pět ze sedmi členů bankovní rady. Dva členové bankovní rady hlasovali pro ponechání sazeb beze změny.

Lombardní sazba byla snížena o 50 bazických bodů na 0,25 % a diskontní sazba byla snížena o 5 bazických bodů na 0,05 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 2. 11. 2012. Konsensus analytiků i ekonomů dle Bloomberg (15 očekávalo ponechání, 7 snížení) i Reuters počítal pro dnešní měnové jednání ČNB s ponecháním sazeb, byť se jejich snížení ze strany ČNB do konce roku očekávalo. Patria pracovala s odhadem snížení 2T reposazby na 0,10 z 0,25 procenta.

Guvernér Miroslav Singer na tiskové konferenci následně představil novou prognózu ČNB počítající se slabším vývojem HDP v letech 2013 a 2014 (viz níže) a - po vzoru Fedu - přislíbil, že ČNB bude držet sazby na minimu v těsné blízkosti nuly v delším časovém horizontu, dokud nebude pozorovat výraznější vzestup inflačních tlaků.

Bankovní rada dnes rovněž rozhodla o přerušení programu prodeje části výnosů z investování do devizových rezerv. "Toto rozhodnutí bylo motivováno tím, že nelze vyloučit možný rozpor těchto operací s uplatňováním měnové politiky v situaci, kdy jsou měnověpolitické úrokové sazby na technické nule," uvedla ČNB.

Koruna po nečekaném uvolnění měnové politiky ČNB oslabila vůči euru až na 25,25 CZK/EUR, což bylo minimum od 3. srpna, k dolaru až na 19,453 CZK/USD. Tisková konference ale nepřinesla trhem očekávané oznámení dalších nestandardních opatření na podporu ekonomiky, o kterých spekulovala nejedna významná investiční banka, a tak koruna následně část ztrát umazala a vrátila se na 25,15 CZK/EUR.

Intradenní vývoj kurzu CZK/EUR (online):




Výnos na českém pětiletém dluhopisu klesá až o 22 bazických bodů na nové dno 0,79 procenta.

"Důvody pro uvolnění měnové politiky jsou zřejmé. Česká ekonomika je již rok v recesi a ta nepovoluje. Průmyslová produkce i stavebnictví stále klesají, objem nových zakázek a pesimismus vykazovaný ve výběrových šetřeních (indikátory důvěry, index nákupních manažerů) nedávají naději na brzký obrat. Maloobchodní tržby potvrzují pokračování recese v domácí poptávce. Nezaměstnanost (po sezónním očištění) varuje, že zhoršení již dorazilo i na trh práce. Výsledkem slabé poptávky je již více tři roky trvající deflace v jádrovém cenovém indexu (po vyloučení vlivu daní, regulovaných cen, potravin a energií)," komentuje snížení sazeb hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

"Zároveň hrozí, že zpomalí poslední motor české ekonomiky – vývoz. Prognózy pro eurozónu a další země se spíše zhoršují a v cestě je řada potenciálních překážek, které by mohly vykolejit evropskou či dokonce globální ekonomiku. Jde především o nejasnou budoucnost nerealistického řeckého záchranného programu, prohlubující se problémy španělských bank a veřejných financí a americký „fiskální útes“," uvádí David Marek.
 
Bude-li potřeba dále uvolnit měnovou politiku, obrátí se podle Davida Marka ČNB pravděpodobně k intervencím na devizovém trhu. "Naposledy tento nástroj ČNB použila před deseti lety, kdy kurz koruny posiloval příliš rychle a ohrožoval vývoj české ekonomiky," připomíná Marek. 

Naposledy ČNB uvolnila měnovou politiku 27. 9. 2012, kdy byla dvoutýdenní repo sazba snížena o 25 bazických bodů na 0,25 %. Již tehdy kromě dalšího poklesu až na nulu připustila i intervenci na devizovém trhu. Pro snížení sazeb hlasovalo 5 ze 7 členů bankovní rady.

Guvernér Miroslav Singer a následně i někteří jeho kolegové na konci září označili možnost devizových intervencí centrální banky na trhu za nejpravděpodobnější z nestandardních kroků. Žádné detaily ohledně případného načasování tohoto kroku však zatím na veřejnost neproniknuly a to se nezměnilo ani dnes. Singer na tiskové konferenci pouze zopakoval, že intervence proti koruně by byla v případě nutnosti dalším nástrojem pro uvolnění měnové politiky.

 
Horší výhled růstu a slabší koruna

Na tiskové konferenci guvernér Singer uvedl, že ČNB zhoršila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky v příštím roce a očekává růst hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Předchozí odhady počítaly příští rok s růstem o 0,8 procenta. Pro letošní rok ČNB nadále počítá s poklesem ekonomiky na 0,9 procenta.

"Česká ekonomika letos klesne vlivem výrazného zpomalení zahraniční poptávky a celkově utlumené domácí poptávky," uvedl Singer. Příští rok budou podle něj proti sobě působit pozvolné oživení zahraniční poptávky a restriktivní dopady konsolidace veřejných financí. "K nějakému znatelnějšímu tempu růstu se dostaneme až v roce 2014," dodal guvernér. V roce 2014 ČNB očekává růst HDP o 1,9 procenta, zatímco dosavadní prognóza počítala s 2,5% růstem.

ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v říjnové prognóze zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl HDP klesnout podle MF o jedno procento a příští rok růst o 0,7 procenta. Nová prognóza počítá podle guvernéra s poklesem tržních úrokových sazeb a následně s jejich růstem až v roce 2014.

Inflace se bude kvůli plánovaným daňovým změnám podle ČNB pohybovat lehce nad dvouprocentním inflačním cílem. "Zdrojem inflace jsou daňové změny a postupně odeznívající růst dovozních cen a cen potravin," uvedl guvernér. Celkově přitom podle něj vývoj domácí ekonomiky tlumí růst cen.

ČNB očekává ve čtvrtém čtvrtletí 2013 inflaci 2,3 procenta, tedy stejně jako předchozí prognóza. V prvním čtvrtletí 2014 ČNB počítá v nové prognóze s inflací 1,6 procenta (dosud byl odhad 1,7 %). Měnověpolitická inflace, očištěná o vliv změn nepřímých daní, se ale bude podle ČNB pohybovat pod dvouprocentním inflačním cílem.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje jsou podle Singera celkově vyrovnaná. "Vysoká nejistota panuje okolo rozpočtových konsolidačních opatření v příštím roce a jejich dopadů do ekonomiky," uvedl guvernér.

Kurz koruny v letošním i příštím roce centrální banka v nové prognóze očekává na průměrných 25,1 CZK/EUR (původně 25,3 CZK/EUR, v roce 2013 dále čeká 25,1 CZK/EUR a v roce 2014 nově 25,2 CZK/EUR proti dřívějším 24,9 CZK/EUR.

Základní sazby ČNB:

Diskontní sazba:
měnověpolitická úroková sazba, která zpravidla představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokovýchsazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení přebytečné likvidity, kterou banky u ČNB uloží přes noc v rámci tzv. depozitní facility.

Lombardní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která představuje horní mez pro pohyb krátkodobých úrokovýchsazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení likvidity, kterou poskytne přes noc bankám v rámci tzv. zápůjční facility.

Repo sazba: základní měnověpolitická úroková sazba ČNB, kterou je úročena nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím tzv. dvoutýdenních repo tendrů.


Sazby světových centrálních bank a CEE:

Základní sazba Evropské centrální banky, která platí pro všechny země eurozóny včetně Slovenska, je 0,75 procenta. Americký Fed má sazby nastaveny v pásmu nula až 0,25 procenta (u nuly nejméně do roku 2015), Japonsko v pásmu nula až 0,1 procenta a Švýcarsko v pásmu nula až 0,25 procenta. Bank of England má základní sazbu na 0,5 procenta. Ve středoevropském regionu drží Polsko sazbu na úrovni 4,75 procenta a Maďarsko na 6,25 procenta.


Čtěte více:

Nordea: Koruna zůstane slabá, větší posílení jí nedovolí ČNB
10.10.2012 17:11
Českou měnu v následujících měsících žádná rally nečeká, Česká národní...
Oslabte korunu nebo spusťte QE, doporučuje RBS českým centrálním bankéřům. Ti jednání prodlužují
01.11.2012 11:14
„Snižování úrokových sazeb není efektivní cestou ke stimulaci růstu ...
David Marek: Sazby na minimu očekáváme i příští rok, česká koruna nemá téměř žádný prostor k posílení (video)
01.11.2012 17:58
ČNB dnes snížila sazby na rekordní minimum - což překvapilo většinu tr...

Váš názor
  • mne jen přijde stále ještě vtipné
    01.11.2012 16:11

    jak paní Ing. Zamrazilová několikrát, a to ještě vcelku nedávno, plédovala za zvýšení sazeb. Ještě že jich je tam 7 a většina rozumnejch
    Bob
  • nemohu se přestat smát
    01.11.2012 15:24

    čnb BANDA DILETANTŮ , A PITOMCŮ :-) MŮŮŮŮŮŮŮŮHEHEHEHEHEHEHEHEHEEHEH --------- těším se na tiskovou konferenci to zas bude průjem radoby inteletuálních kravin :-) A to jsem tu s nima nedávno diškutýrovla a výsledek dají to na 0 a bude to stejně k hovnu :-) ------- A co dál chlapci a děvče a co dál ? :-) dal už bude jenom poslední zhasne :-) a zamkne :-) ----- prej oslabit kurz koruny kam k 27 za Euro to bude stát benál 45 a pak to půjde úplně do háje :-))))))
    martík
    • Re: nemohu se přestat smát
      01.11.2012 15:29

      Ty jsi vazne debil....
      Smata
      • smato když já jsem debil
        01.11.2012 16:48

        tak co jsi ty retard :-) z ústavu :-) ---------- Copak můžu za to že jsem lepší ekonom a analytik než 99 procent těchto profesionálů v českých luzích a hajích a že jsou v ČNB diletanti já je tam nezvolil :-) ani ty docentury jsem jim nerozdal :-) ------- Tak si běž koupit lízatko a běž psát úkoly zítra máte písemku :-)
        martík
        • Hahaha. některý lidi fakt nestojej
          01.11.2012 18:16

          ani za slovo...hlavně ty co všemu rozuměj a všude byli a všechno říděj a ke všemu se vyjádřej, jak jinak než že měli pravdu.
          Bob
  • neočekávaně ???
    01.11.2012 14:30

    jak dlouho se čekalo na toto neočekávané, když to všichni již dlouho očekávali, že ?
    AMN
    • Re: neočekávaně ???
      01.11.2012 15:01

      Tak už má česko prim nejen v Kalouskovi,ale i nul sazbám.Vzhůru na barikády.Singer je vůl.
      ?
  • 0,05%
    01.11.2012 14:15

    To je pořád neskutečně mnoho, není to náhodou lichva? Adekvátní by bylo asi něco mezi -2,5 až -3,25%
    mamon
  • up
    01.11.2012 14:08

    no tak teď zž to může jen nahoru :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data