Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko neudrží břímě svého dluhu bez odpisů veřejných věřitelů, varuje Fitch a EU se dále hádá. Euro spadlo až na dvouměsíční dno

Řecko neudrží břímě svého dluhu bez odpisů veřejných věřitelů, varuje Fitch a EU se dále hádá. Euro spadlo až na dvouměsíční dno

09.11.2012 14:49, aktualizováno: 9.11. 16:12

Aktualizováno

Vlna optimismu, kterou v září spustily akce ECB a Fedu vyprchala a eurodolar následuje výprodeje na všech trzích a propadá nejníže od 7. září. Negativní náladu, která na trzích panuje již od středy, dnes umocnily další spekulace o tom, že další tranše pomoci pro Řecko nemusí být tak blízko, jak se zdálo, a navíc opět nemusí být dostatečná. V Bruselu vedle toho pokračují neshody ohledně rozpočtu EU pro příští rok a podle informací italských médií mohou ohrozit i dva týdny vzdálený další summit EU.

Řecký parlament sice tento týden v klíčovém hlasování těsně schválil nový plán úspor a reforem trhu práce a v neděli by měl schválit rozpočet na příští rok, další tranši o objemu 31,5 miliardy eur však v následujících dnech stále jistou zřejmě nemá. Nejeden z činitelů EU včera a dnes světovým agenturám přiznal, že ministři financí eurozóny na pondělní schůzce zřejmě o uvolnění úvěru pro Řecko nerozhodnou. Důvodem má být fakt, zpráva inspektorů Trojky, která má být podkladem rozhodnutí o další tranši, ještě není hotová.

Řecko musí 16. listopadu splatit tříměsíční pokladniční poukázky v částce pěti miliard eur a původně počítalo, že na to bude moci použít nové peníze od mezinárodních věřitelů. Náměstek ministra financí Christos Staikuras dnes řekl, že hotovostní rezervy státu jsou téměř vyčerpané.

Atény si však ze svízelné finanční situace hodlají pomoci, stejně jako v minulosti, emisí pokladničních poukázek s velmi krátkou splatnosti. "V úterý vydáme čtyřtýdenní pokladniční poukázky v objemu 2,1 miliardy eur a emisi 13týdenních poukázek za jednu miliardu eur," uvedla dnes řecká správa státního dluhu. Budou to papíry s nejkratšími lhůtami splatnosti od vypuknutí dluhové krize země v roce 2010. Náměstek ministra financí Staikuras k plánu dodal, že řecká vláda přesvědčena, že poptávka po nových poukázkách bude tak vysoká, že bude moci prodat vyšší objemy, než se plánuje. "Získáme pět miliard," řekl agentuře Reuters nejmenovaný řecký činitel.

Další odpisy pro Řecko a hádky o rozpočtu EU

Agentura Fitch navíc v dnešní zprávě varovala, že i když Řecko dostane veškerou pomoc slíbenou od mezinárodních věřitelů, nebude to nejspíš stačit. Na řadu tak má po loňském odpisu řeckého dluhu v držení soukromých institucí přijít i dluh v rozvahách národních vlád a dalších veřejných institucí. „Řecko potřebuje další úlevu od dluhu, pokud se má vrátit zpět na udržitelnou trajektorii. Toto břemeno nyní padne na veřejné věřitele,“ píše Fitch.

Rozpory v Bruselu navíc pokračují i na dalších frontách. Ministři financí zemí Evropské unie se dnes zatím marně snaží dohodnout na podobě rozpočtu EU na příští rok. Jednání budou zřejmě ještě dlouhá a obtížná. Kyperský státní tajemník Andreas Mavrojanis, jehož země tento půlrok EU předsedá, varoval, že případný krach jednání by zasáhl nynější debaty o víceletém rozpočtovém rámci unie pro roky 2014 až 2020, které by měly vyvrcholit na mimořádném summitu EU 22. a 23. listopadu. Italská tisková agentura Ansa dnes s odvoláním na činitele EU uvedla, že by kvůli neshodám ohledně rozpočtu dokonce mohlo dojít ke zrušení blížícího se summitu.

Výprodeje napříč všemi trhy eskalují

Hlavní evropské burzy padají přes jedno procento, když nejvýraznější ztráty sužují bankovní sektor, který je tradičně citlivý na nejistotu ohledně dalšího politického vývoje. Podobná je situace i na českém trhu, která již padá přes 1,3 procenta včele s akcie CETV (104 CZK, -3,42%), Erste Bank (502,7 CZK, -2,39%), ČEZ (705 CZK, -1,40%) a Philip Morris (1 0900 CZK, -2,68%). Ráno přitom český trh zahajoval obchodování s mírnými zisky a zbytek Evropy byl také nejhůř na nule. Wall Street navíc v úvodu dnešní seance opět ztrácí, což znamená že povolební výprodeje v USA pokračují i třetím dnem v řadě a pokud se situace do závěru nezlepší, půjde o největší týdenní propad Wall Street od června.

Eurodolar v tomto prostředí neudržel hladinu 1,27 USD/EUR a propadá se nejníže od 6. září, kdy ECB přišla s oznámením programu nákupu dluhopisů zemí eurozóny, které požádají o pomoc. O pouhých šest dní později Fed oznámil (také) časově i objemově neomezenou další vlnu kvantitativního uvolňování měnové politiky, což podpořilo tehdejší rally na trzích.



"Na eurodolaru se odráží celkové zhoršení nálady na finančních trzích a prodeje rizika. Stejně tak padají akcie, na druhé straně ceny amerických dluhopisů jsou výš. Žádná důležitá data odpoledne nevyšla a nejsou tu ani nové zprávy, které by trhy tlačily dolů. Nervozitu může před víkendem působit otázka dalších peněz pro Řecko, o které mají v pondělí jednat ministři financí eurozóny," okomentoval dnešní situaci na trzích Tomáš Vlk, analytik Patria Online.

Další ztráty dnes zaznamenává i ropa, která klesá o 0,3 procenta až pod hladinu 85 dolarů za barel. Zlato ale naopak mírně roste, a to o 0,2 procenta na 1734,9 USD/unce a stříbro dokonce o půl procenta na 32,49 USD/unce.

Po lepším výsledku dnešních nejdůležitějších dat v podobě indexu spotřebitelské důvěry University of Michigan však dochází na trzích k určité korekci. Wall Street mírně roste a dává Evropě sílu smazat část ztrát a euro se vrací nad 1,27 USD/EUR.

(Zdroj: Ansa, Bloomberg, Reuters, ČTK)


Čtěte více:

Řecký parlament těsně schválil nový balík úspor, Samaras mluví o lepších zítřcích
08.11.2012 8:01
Řecký parlament dnes v noci těsnou většinou - 153 ze 300 možných hlasů...
Rozhodnutí o uvolnění dalších peněz Řecku zřejmě v pondělí nepadne. Průmysl se v září vrátil k propadu
09.11.2012 11:23
Pondělní schůzka ministrů financí členských zemí eurozóny definitivní ...
EU řeší dodatečné peníze pro rozpočet, od ČR chce 1,7 mld. Kč
09.11.2012 15:03
Ministři financí zemí Evropské unie se dnes v Bruselu snaží dohodnout ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení