Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministryní práce je Müllerová. Bezpečnostní velitel Víta Bárty v mé vládě nebude, vzkázal Nečas k dopravě

Ministryní práce je Müllerová. Bezpečnostní velitel Víta Bárty v mé vládě nebude, vzkázal Nečas k dopravě

16.11.2012 11:31
Autor: ČTK

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval ministryní práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou (TOP 09). Nahradila stranického kolegu Jaromíra Drábka, který post opustil ke konci října, poté co policie obvinila jeho bývalého prvního náměstka z podplácení.

"Moc bych vám přál, aby se vám podařilo problémové ministerstvo, alespoň viděno z venku, stabilizovat, aby vážně dělalo ty věci, které dělat má, a přestalo experimentovat s věcmi, které se mu moc nedaří," popřál nové ministryni Klaus.

Podle prezidenta dosud vedení MPSV chyběl "radikální krok v tom, co se musí osekat z příliš přebujelého systému". Současně ale podle něj neměl úřad ani potřebnou citlivost, aby nedělal věci, které mají nepříjemné a nezasloužené dopady na jednotlivce.

Někdejší politička KDU-ČSL a nyní TOP 09 Müllerová je třetí ženou v Nečasově vládě. Na ministerstvu práce působila už v letech 2002 až 2004 jako náměstkyně ministra. Pak byla zvolena do Senátu. Po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně.

Jako jeho nástupkyně má nyní před sebou řešení několika sporných záležitostí. K nim patří třeba nové sociální karty, přes které mají potřební dostávat dávky a podpory. Projekt kritizuje opozice, odbory, rada postižených i někteří koaliční politici. Müllerová ČTK řekla, že chce kompromis hledat v koalici i s opozicí. Jednat se chystá i s Českou spořitelnou, která karty provozuje. Nová ministryně chce zkontrolovat také chystané zakázky.

Premiér Petr Nečas znovu a ještě ostřeji odmítl dosazení Roberta Vacka za LIDEM na post ministra dopravy. Reference na Roberta Vacka, kandidáta strany LIDEM na funkci ministra dopravy, byly podle premiéra Petra Nečase (ODS) mimořádně špatné. Představu, že by mu ho někdo mohl vnutit, označil za dětinskou. Zopakoval ale, že respektuje právo strany LIDEM navrhnout nového ministra dopravy, očekává však jiné jméno.

"Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě jako ministr sedět nebude, tečka," uvedl dnes premiér na dotaz novinářů. Dodal, že na kandidáty do vlády, které nezná, si vždy opatřuje reference. "Prakticky nikdy jsem se nesetkal s tím, aby ty reference byly tak jednoznačně negativní jako v případě tohoto kandidáta," prohlásil. Jako předseda vlády prý disponuje jistými zdroji informací, o kterých nemůže mluvit, aniž by porušil zákon. Vacek byl bezpečnostním ředitelem ministerstva dopravy, když ho vedl neformální lídr Věcí veřejných a bývalý šéf bezpečnostní agentury ABL Bárta. 
 
Nečas již ve čtvrtek uvedl, že Vacka prezidentovi nenavrhne, nebyl by podle něj pro resort přínosem. Peake pak ČTK řekla, že strana nyní nehodlá navrhnout jiného kandidáta. Předsednictvo strany podle bude příští týden jednat "o situaci a smyslu setrvání ve vládě".


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data