Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ postoupil v restrukturalizaci, kterou ušetří půl miliardy ročně

ČEZ postoupil v restrukturalizaci, kterou ušetří půl miliardy ročně

26.11.2012 10:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Energetická skupina ČEZ v následujících měsících sloučí řadu firem a činností do tří společností. Napsal dnes týdeník Euro s tím, že v rámci změny struktury podnik opustí desítky asistentek, plánovačů a ekonomů. Management skupiny ČEZ předpokládá, že slučování činností a firem do tří společností přinese úspory minimálně půl miliardy korun ročně.

"Přínosy očekáváme nejen v oblasti úspor nákladů. Užší propojení obdobných činností, menší počty společností a rozhraní se jistě odrazí i v efektivnější spolupráci v rámci skupiny," řekl Euru ředitel divize strategie firmy Pavel Cyrani.

Již od 1. ledna příštího roku vznikne nová firma ČEZ Korporátní služby, napsal týdeník Euro a dodal, že má informace, že změna názvu a sídla společnosti je už zapsána v obchodním rejstříku. Nová společnost prý vzniká na základech firmy ČEZ Správa majetku, která zanikne. Korporátní služby zastřeší i účetnictví, personální služby, dopravní služby, podatelny a správu majetku pro skupinu ČEZ.

"Nové uspořádání by mělo přinést roční úspory ve výši 170 milionů korun," řekl jednomu z kroků restrukturalizace mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Mnohem zásadnější změny se spustí příští rok. Vedení koncernu odsouhlasilo, že od začátku července do konce listopadu sloučí tři divize, ČEZ Distribuce, ČEZ Měření a ČEZ Logistika do jedné firmy: ČEZ Distribuční služby.

O nutnosti změn v organizaci firmy otevřeně mluvil její generální ředitel Daniel Beneš již v říjnu, kdy označil poslední rok při vývoji cen elektřiny na trzích za dosud vůbec nejtěžší v historii firmy. „Tato firma nebyla zrovna zvyklá na to, že klesají ceny elektřiny, a tudíž i tržby. Pokud si chceme udržet ziskovost, budeme muset začít víc hlídat náklady,“ řekl Beneš v říjnovém rozhovoru pro Lidové noviny.

Ceny elektřiny podle jeho tehdejších slov byly nízké už několik let, a ačkoliv loni cena dočasně vzrostla po havárii v japonské Fukušimě, pak se vrátila zpět. Dnešní velkoobchodní cena je zpět na úrovni roku 2006. „Ale tak to zkrátka v podnikání chodí, že máte lepší a horší období. Nižší výnosy se snažíme dohnat tím, že snižujeme náklady,“ uvedl šéf ČEZu (671,9 CZK, 1,53%) před měsícem a půl. Již tehdy dodal, že firma spouští projekt snižování počtu dceřiných společností a sjednocení podpůrných činností do Střediska sdílených služeb. „Vedle toho zjednodušíme fungování firem v oblasti distribučních služeb a zákaznické podpory. Tyto kroky máme v plánu realizovat v průběhu příštího roku. Dohromady bychom mohli ušetřit víc než půl miliardy korun ročně,“ uvedl Beneš na začátku října.

(Zdroj: Euro, E15, LN)


Čtěte více:

Beneš (ČEZ) pro LN: Hlavní prioritou je Temelín, pak uhlí a úspory. Albánii buď ustojíme, nebo musíme odejít
08.10.2012 11:48
Experti, kteří posuzují nabídky na dostavbu Temelína, objevili v přípa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data