Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Protikorupční policie obvinila 15 osob za zmanipulované elektronické losovačky

Protikorupční policie obvinila 15 osob za zmanipulované elektronické losovačky

05.12.2012 12:04
Autor: mediafax

Protikorupční policie začátkem týdne obvinila 15 osob kvůli zmanipulovaným tzv. elektronickým losovačkám. Od ledna do října roku 2011 měli obvinění zmanipulovat celkem 11 zadávacích řízení na veřejné zakázky, řekl ve středu Mediafaxu mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

"Podle našich závěrů v době od ledna do října 2011 měly obviněné osoby zmanipulovat pomocí elektronických losovacích zařízení celkem 11 zadávacích řízení na veřejné zakázky. Díky včasnému zásahu kriminalistů Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) se obviněným mělo podařit dokonat trestnou činnost pouze z části, a to konkrétně jen ve třech případech, čímž měla být způsobena škoda asi šest milionů korun kvůli předražení zakázky a asi 27,6 milionu korun v důsledku neoprávněného čerpání dotací," dodal mluvčí.

Kriminalisté podle mluvčího naproti tomu zabránili hrozící škodě ve výši kolem 880 milionů korun, která by vznikla neoprávněným čerpáním dotací, pokud by se podařilo trestnou činnost dokonat. V souvislosti s realizací případu byly zadrženy celkem čtyři osoby.

"Manipulována měla být výlučně zadávací řízení, kde byl okruh zájemců o zakázku omezován losem na předem určený počet. Podle závěrů policistů ÚOKFK měly být z celkového počtu všech přihlášených zájemců do další účasti v zadávacím řízení losovány jen předem určené vzájemně kooperující firmy. Tento postup měla umožňovat právě elektronická losovací zařízení (notebooky), v nichž dle znaleckého posudku byl instalován speciální program. V důsledku toho bylo možno notebooky nepozorovaně přepnout do zmanipulovaného módu. Následně pak měly být „náhodně“ vylosovány jen ty podnikatelské subjekty, jejichž identifikační čísla předem zadala obsluhující osoba do losovacího zařízení," vysvětlil Ibehej.

Podle mluvčího měli obvinění funkce programu pečlivě připraveny. "Významnou funkcí losovacího programu mělo být automatické odstranění veškerých dat po skončení losování. Právě na tuto okolnost měli obvinění spoléhat. Podle našich závěrů v trestné činnosti pokračovali i poté, co policie první losovací zařízení zajistila. Naši vyšetřovatelé však takovou funkci programu předvídali a postupně cíleně zajistili celkem 4 losovací zařízení v různých fázích jejich použití. Tím se podařilo vlastnosti použitého programu bezpečně prokázat následným znaleckým zkoumáním," pokračoval mluvčí.

Podle závěrů kriminalistů byl losovací program vytvořen v poměrně řídce užívaném programovacím prostředí UNIFACE, kdy byl chráněn vysoce sofistikovanými bezpečnostními prvky. Právě to přivedlo vyšetřovatele na stopu české obchodní společnosti, která se programováním v tomto jazyce zabývá.

"Kriminalisté znemožnili obviněným osobám trestnou činnost dokonat tím, že na vlastnosti elektronických losovacích zařízení upozornili již v září 2011 všechny významné veřejné zadavatele a poskytovatele dotací," řekl Ibehej.

Mezi nejvýznamnější veřejné zakázky, které se obvinění měli pokusit v roce 2011 zmanipulovat, patří rekonstrukce a rozšíření využití budovy SDK, zadavatel Statutární město Kladno, předpokládaná hodnota zakázky 135 milionů korun bez DPH. Program modernizace komunikací II. a III. třídy Jihočeského kraje P3 s předpokládanou hodnotou zakázky 321,5 milionů korun bez DPH. Program modernizace komunikací II. a III. třídy Jihočeského kraje P4 s předpokládanou hodnotou zakázky 251 milionů korun DPH.

Ve všech třech uvedených zakázkách, jakož i v dalších případech, zadavatel reagoval na zjištění policejního orgánu a zpochybněná zadávací řízení zrušil. K dnešnímu dni nebyla prokázána účast veřejných zadavatelů na této trestné činnosti.

"Z dosavadního dokazování vyplývá, že trestnou činnost měly páchat bez jejich vědomí osoby činné v obchodních společnostech specializovaných na zastupování veřejných zadavatelů, jako profesionální administrátoři veřejných zakázek, osoby najímané administrátory k provedení losování, výrobci losovacích zařízení a zvýhodňovaní dodavatelé. Všechny tyto osoby uvízly v policejní síti. Mezi ně patří i lidé, kteří stáli za tzv. „karlovarskou losovačkou“ v roce 2006," dodal mluvčí.

Obvinění měli podle kriminalistů použít nepřípustným způsobem upravená elektronická losovací zařízení v celkem 42 případech. Trestnou činnost se zatím podařilo prokázat v jedenácti z nich. Ve všech 42 případech byl však policejním orgán podán podnět k šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a byla učiněna opatření k zabránění hrozících škod.

"soby byly obviněny z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů Evropské unie, dotační podvod, a to dílem dokonaných a dílem ve stádiu pokusu. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let," ukončil Ibehej.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m