Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asijské banky - horký favorit příštího roku

Asijské banky - horký favorit příštího roku

27.12.2012 18:44
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Negativní vývoj čínských bankovních titulů, který převládal v první polovině roku, začíná ustupovat a v příštím roce by sektor mohl zažít razantní vzestup, domnívají se analytici oslovení CNBC. Stejně světlou budoucnost předpovídají i japonským bankovním ústavům.

Velkým čínským bankám k odmazání části ztrát v posledních měsících pomohly lepší než očekávané výsledky. Sektor předtím ke dnu táhly obavy z raketového nárůstu nesplácených úvěrů a ze zpomalování čínské ekonomiky. Banky nicméně zůstávají relativně levné a stávající úroveň ziskovosti by měly v příštím roce udržet.

V porovnání se zisky jsou oceňovací multiplikátory čínských bank skutečně nízké. Bank of China letos na burze připsala 19,6 %, konkurenční Industrial and Commercial Bank of China posílila o 19,7 %, China Construction Bank přidala 14,6 % a Agricultural Bank of China je výš o 11,1 %. Jejich ukazatel P/E pro letošní zisky ani v jednom případě nepřevyšuje 8násobek. Index šanghajské burzy letošní rok zakončí téměř beze změny.

Sektoru by mělo pomoci zrychlení růstu ekonomiky jako celku, a to na 8 %, oproti letošním 7,5 %. I když se dá očekávat zvýšený výskyt nesplácených úvěrů, banky by to nemělo vykolejit z naběhnutého růstového trendu.

Optimismus ekonomů posílily lepší než očekávané sady dat z posledních dvou měsíců. Průmyslová výroba v listopadu meziročně vzrostla o 10,1 % a index nákupních manažerů HSBC (653 GBp, -0,44%) v prosinci vzrostl na hodnotu 50,9 bodu, nejvíc za posledních 14 měsíců.

Lepší hospodářský výhled by měl pomoci i japonským bankám, jejichž akcie letos přidaly víc jak 50 % a překonaly 20% růst indexu Nikkei . Japonská ekonomika letos popáté během 15 let zabředla do recese.

K většině zisků velkých japonských bank jako Mizuho a Mitsubishi pomohlo prohlášení nastupujícího japonského premiéra Šinzo Abeho, který hodlá centrální banku donutit k dalekosáhlému uvolnění měnové politiky, jež by mělo pomoci Japonsku uniknout z deflační pasti a oslabit jen. Ten během dnešního obchodování na devizových trzích ve světě oslabil až na dvouleté dno vůči dolaru. Podobně euro vůči jenu zpevnilo až na 113,65 JPY, což je nejvyšší kurz za téměř rok a půl.

Bankám by měl pomoci i všeobecný růst akciového trhu, jelikož mají ve svých rozvahách velké množství právě těchto cenných papírů. Velikost jejich akciových portfolií je odhadována na 2 % jejich aktiv. V první polovině finančního roku, který začíná v dubnu, činily odpisy z přecenění akciového portfolia tří největších japonských bank 6,7 mld. USD. To by se nyní mělo zvrátit, a banky by tak ztráty mohly vymazat.

(Zdroje: CNBC, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data