Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii. Promíjí některé tresty, zastavuje část stíhání

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii. Promíjí některé tresty, zastavuje část stíhání

02.01.2013 9:09
Autor: ČTK

Prezident republiky Václav Klaus při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky vyhlásil dílčí amnestii. Vstupuje v platnost dnes 2. ledna. Ti, kterých se týká a nyní jsou ve vězení, tak budou ve středu propuštěni. Amnestie promíjí některé nevykonané nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Rozhodnutí prezidenta promíjí nepodmíněné tresty uložené na jeden rok a méně, s podmínkami i některé delší. U lidí starších může jít o tresty až desetileté.

Amnestie patří mezi pravomoci, které dává prezidentovi ústava a kde rozhodnutí společně s prezidentem podepisuje předseda vlády. Premiér Petr Nečas dnešní částečnou amnestii již spolupodepsal. Na přípravě propuštění vězňů začala okamžitě intenzivně pracovat vězeňská služba, všichni, jichž se týká, by se měli na svobodu dostat už ve středu.

Dnes vyhlášená amnestie je první od doby, kdy se Klaus ujal prezidentského úřadu. Před svým prvním usednutím v křesle hlavy státu uváděl, že by prezident neměl milostmi či amnestií opravovat soudní systém.

Klaus svou amnestií promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody, které byly uloženy do konce loňského roku a nepřevyšují jeden rok v cele. Amnestie se vztahuje i na zbytky těchto trestů. Hlava státu dále promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky lidem, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let.

Klaus také nařídil, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýká trestných činů, za které zákoník stanovuje trest odnětí svobody nepřevyšující deset let. Výjimkou z prezidentova nařízení jsou trestní stíhání proti uprchlému.

Hlava státu promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud za ně byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen za zločin, při němž byla způsobena smrt nebo těžká újma na zdraví, nebo za zločin proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem.

Prominutí trestu se také nevztahuje na lidi, kteří byli v uplynulých pěti letech před letošním 1. lednem odsouzeni k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo kteří byli ve stejném období propuštěni z výkonu trestu odnětí svobody, pokud se na ně nehledí, jako by nebyli odsouzeni.

Další prominutí trestů či jejich zbytků se vztahuje na odsouzené, kterým letos bude 70 let. Podmínkou je, aby trest nepřesáhl tři roky odnětí svobody.

Prezident také prominul podmíněně odložené tresty lidem, kteří dosáhnou 70 let věku v tomto roce či lidem, kterým byl trest uložen ve výměře nepřevyšující dva roky. Amnestie se týká i nevykonaných trestů obecně prospěšných prací a stejně tak nevykonaných trestů domácího vězení.

Klausův předchůdce Václav Havel vyhlásil v čele polistopadového Československa a později samostatné České republiky celkem tři amnestie. Největší v poválečné historii se stala hned první z ledna 1990. Na základě této amnestie československé věznice tehdy opustilo okolo 23.000 lidí, tedy zhruba dvě třetiny z tehdejšího počtu 31.000 vězňů. Kritici tomuto kroku vyčítali hlavně skutečnost, že mnozí amnestovaní neměli kam jít, zaplnili nádraží a prý způsobili značný nárůst kriminality.

Amnestii může prezident vyhlásit jako jediný člověk v zemi. Hovoří o ní článek 63 Ústavy ČR, který pod písmenem k) u pravomocí hlavy státu uvádí: "má právo udělovat amnestii". 


Váš názor
  • Tunel dědek vyhlásil dílčí, prý dílči amnestii
    04.01.2013 21:41

    Čepro, Rolins, Pomeje, Vašek pouští zloděje. Manažeři z Unionu, vesele už běží domů, Pitr Tomáš, soudce Berka, - volná je Wajglova dcerka. Hlava mi to nebere, Vašek se s tím nesere. Jen mi řekni, hlavo země, neděláš ty vola ze mě?
    mamon
  •  
    03.01.2013 10:21

    Slyšel jsem že Klaus se chystá potvrdit Tomáše Trpišovského na ministerstvo dopravy. Prý umí jezdit po dálnici.
    Homo
    •  
      03.01.2013 11:06

      Pokud by si i teď někdo myslel, že Klaus je normální a slušný politik, měl by se nechat léčit. Provokoval vždycky, na tvořivou práci se nikdy moc nezmohl, ale tohle už je trochu moc. Tak okatě způsobit statisícům lidí bezpráví, to je opravdu svoločina. Nakonec uvěřím, že jeho řídícími orgány jsou opravdu Putin a Pitr!
      Jesse
      •  
        03.01.2013 11:11

        svine typu na ktere si stezujes tam budou natotata zpet...jako u vsech amnestii..taky se mi nelibi kdyz zaslechnu treba Hsystem a vzpomenu si na ty lidi co stali na kousku zelene louky a .......ale co nadelas..ikdyby to bylo jen a jen nespravedlive co udelas |??? jak to vyresis ?? nijak..v teto hre jsme jen pesaci v prvni rade co do toho jdou prsama...uraaaaaaaaa
        OPTIMISTA
  • Budiš světlo - tak už rozsviťe proboha, už se může zase svítit
    03.01.2013 9:41

    Amnestie prezidenta republiky a postupně na povrch vyplouvající sestava nyní již opět ctihodných a bezúhonných tunelářů nám vlastně pomáhá v bilancování éry Václava Klause lépe než všechny jeho projevy, sebrané spisy a cestopisy dohromady. Díky, pane prezidente. Začalo to tím, že jsme s Václavem Klausem během transformace utíkali před právníky a neuměli rozlišit špinavé peníze. Končí to amnestií pro ty, kteří při úprku před spravedlností zaškobrtli, (na ty "nejšikovnější" nikdy ani nevztáhla ruku). Lidi, kteří ztratili práci ve vytunelovaných podnicích posíláme na nucené práce. Dluhy po vytunelovaných bankách dnes nazýváme žitím si nad poměry a posíláme lidem složenky. Opravdu, pane prezidente, nechápete, proč mají lidé blbou náladu? My ostatní si snad už konečně uvědomíme, že našim největším nepřítelem opravdu, ale opravdu není a nebyla Evropská unie. Tenhle amnestovaný šlendrián vyrostl na tomto ryze domácím českém národním smetišti.
    mamon
  • Ať žije pan prezident Václav Klaus a jeho paní Lívie!!!
    03.01.2013 9:00

    Kdo netleská není zloděj, hop, hop hop.
    mamon
  • Vm*rh*msa*kalka
    02.01.2013 21:52

    Jestli pak tusite, ze na ten vas DPH gang se amnestie nevztahuje....;)
    db
    • Re: Vm*rh*msa*kalka
      02.01.2013 22:01

      to byla má první reakce, radostná :))
      mša
    • Re: Vm*rh*msa*kalka
      02.01.2013 21:55

      o)) Tak to jsme v hajzlu..Snad nám to dá avatar.
      Velkamedvědice
  • zamyšlení...
    02.01.2013 21:43

    můžu také přidat několik ??? otazníků ??? jaký má rozměr amnestie...komu prospěje ( mimo odsouzených ) 6 800 lidí je hodně. úspora na nákladech á 204 mil. za měsíc za rok 2 a půl miliardy.. proč na slovensku pouze 500 lidí....?? a jen těch co měli drobnou majet. či neůmyslné zavinění.Jak to vysvětlit těm tisícům postižených lidí ( H-systém a pod.) co se nedočkají spravedlnosti ani ( částečného odškodnění ) jj to jsou jen ovce...na které se nemusí brát ohled...jistě, amnestie ze dne na den ...rozsudek roky ... ano, někdo tady řekl, že těch pár ( vyvolených ) to jen jen kapka v moři...ale těch několik má takovou rozsáhlou majetkovou ( zlodějinu ) několik miliard, že těch dalších několik tisíc odsouzených, co bude propuštěných určitě neudělalo. A jen takové přirovnání i když možná hloupé....10,100,1000 vrahů nebo jeden co má nasvědomí miliony...tak to jen k tomu co tady jiní píšou, že jeden nebo dva velcí se ztratí..to jen pro srovnání jsem.... pro amnes. ale né takového rozsahu. S pozdravem pěkného večera a doufám, že i zitřejšího up na burze..
    kkarlos
  • Trpisovsky
    02.01.2013 21:41

    .... Je jiste velkej kokot...ale takovejch tisice a zrovna tak je desetitisice kretenu v klobouku co se zaradej do levyho pruhu a jedoubtam svoji rychlost - ´legalní ....aaaano... Stejne jako trpisovsky si zaslouzej spis par pesti...a to je vsechno. Nechapu srovnani s h systeme, berdychovym gangem a dalsimi. Nechapu tudiz proc je tak casto vzpominan.
    db
  • co asi říkal Klaus
    02.01.2013 15:12

    před 9 lety? "Hoši, kamarádi, klidně republiku rozeberte a vytunelujte do koruny. Až budu odcházet, vyhlásím amnestii"... Je třeba ještě něco dodávat? Jména amnestovaných bijí do očí - Chvalovský za 2 milardy, Pitr, Berdych, CS fondy, H-system atd... Ti všichni kradli neúmyslně.:-((( Je Klaus pravicový politik? Není. Je to vzor sovětského gaunera.
    Jesse
  • Může
    02.01.2013 13:39

    mi někdo vysvětlit smysl této amnestie? Proč a z jakých důvodů se teď odpouští některé tresty? U Havla šlo o něco jiého. Nová doba, euforie ze svobody - odpusťme některým vinníkům a začněme novou epochu, ale teď? Připadá mi to jen jako projev EGA: "mohu to udělat, tak to udělám, aby všichni viděli co všechno mohu".Bohužel jiný smysl v tom nevidím. Pokud jsou věznice přeplněny, ať se zasadí o jinou legislativu, aby např. do vězení necpali nneplatiče výživného.Ne že bych těmto darebákům odpouštěl, ale řešit se to dá i jinak, aby na dítě platili co mají.
    jarom
    • Re: Může
      02.01.2013 14:40

      Každá taková akce by měla mít i morální rozměr. Ale ať hledám jak hledám, vidím jen stejné svinstvo jakou byla kuponovka.
      Homo
      • Homo
        02.01.2013 14:49

        Klause nemusím a blíže jsem amestii nestudoval. Je tam ale snad podmínka, že amestovaný v minulých pěti letech nesměl spáchat úmyslný trestný čin. Střílet za neúmyslné činy snad není třeba. Morální rozměr je snad i nová příležitost pro člověka, kreý chyboval, ale není zločincem. Smysl toho udělat s něj za každou cenu zločince ve vězení fakt nevidím.
        Velkamedvědice
        • Re: Homo
          02.01.2013 15:10

          Máte asi na mysly, bankéře z Union banky, H-Systému a nebo toho gaunera, který mě před barákem během jednoho mesíce třikrát zničil zámek na autě (dostal 10 měsíců, po několikáté), jen aby se podíval jestli jsem něco nenechal v poličce, nebo v kufru. V tom já morální rozměr nevidím. Souhasím,ale že dostupnost a vymahatelnost práva by měla být spojena s pojmem spravedlnosti.
          Homo
          • Homo
            02.01.2013 15:17

            Právě, že ne. Jak jsem psal. Pokud něco v posledních pěti letech dotyčný spáchal, amestii nedostane...Jasné, že nějaká minorita typu Trpišovský na tom vydělá, bohužel. Museli bychom do detailů. Morální rozměr, má třeba zastavení po 8 letém stíhání max desetiletých trestů. Pokud nedokáže v takto dlouhé době stát účinně zasáhnout, proč ničit celý život těm nevinně stíhaným atd..
            Velkamedvědice
        • Re: Homo
          02.01.2013 15:03

          Nedávno jsme se tady bavili o trestu smrti. Mno, musím odpálit míček na smeč:-) Amnestie je právě od toho, aby se dala odsouzeným, u kterých je rozsudek diskutabilní a stojí například na nepřímých důkazech bla bla bla... (nemá smysl rozvádět pro existenci více pochybností) Odjakživa se ve světě takové amnestie udělují. Předejde se tím zároveň justičním omylům. Ale Klausova prasečina s takovou amnestií nemá nic společného. Tady se zjevně promíjí tresty odsouzeným za prokazatelnou kriminální činnost a úmyslné jednání. Tohle není amnestie - to je zvůle a podkopávání právního systému. Klaus by měl za to viset !!
          Jesse
    • Re: Může
      02.01.2013 14:09

      Zřejmě chtěl propustit ty,jejichž stupeň nebezpečnosti pro společnost není, nebo již není vysoký, výchovný trest je již téměř zbytečný, /šlo použít i alternativní tresty/, takže náklady pro společnost jsou vyšší než výchovný efekt.Přeplněné věznice se vyprázdní, klesnou náklady ....Snad bude zaveden institut domácího vězení, zkoušky probíhají úspěšně plus jiné alternativní tresty a postupy..
      Velkamedvědice
      •  
        02.01.2013 14:45

        Nejspíš jsme si nerozumněli. Pokud předpokládám, že soud byl spravedlivý, pak byl i trest adekvátní. Nerozumím, proč se některým (zdůrazňuju jen některým) odsozeným trest promíjí.Potenciálnost recidívy odsouzeného, nebo společenské náklady na věznění je úplně jiná kategorie. Soudy nerpřihlíží k tomu, jestli jsou náklady na vězně velké či malé. Hlavním hlediskem je SPRAVEDLNOST! Příklad z jiné oblasti. Pokud bych si v bance půjčil peníze, které bych nedovedl splatit. Odpustí mi banka zbývající část dlužné sumy s odůvodněním, že jsem vyléčen a příště si již nepůjčím sumu, kterou nedovedu splatit? To jistě že ne.
        jarom
        • Jarom
          02.01.2013 14:57

          ...existuje institut osobního bankrotu..K předchozí otázce.Položil si dotaz. Zkusil jsem odpovědět, jak to asi viděl. Nejsem Klaus a svůj názor Ti nevnucuji. Práce soudu z amestií nesouvisí. Jsou i jiné formy trestu, míń nákladné pro poplatníky. Každý mohl udělat jednou chybu. Klaus není první prezident na světě poskytující v u vedených nečastých příležitostech amestii méně problémovým skupinám. Ale prosím, lze opět nadávat, že amestie existuje jen u nás.
          Velkamedvědice
          • Re: Jarom
            02.01.2013 19:07

            Ok.Taky svůj názor nikomu samozřejmě nevnucuji. Pokud nékdo ať již úmyslně nebo neúmyslně něco spáchá na to pamatuje již trestní zákonník. Sazby již odpovídají tomu, jestli byl někdo trestán nebo nikoliv. Tento přístup k pachatelům amnestie nesupluje. Domyslíte však, jak je asi těm poctivým policajtům, prokurátorům a soudcům, co měsíce nebo roky pracně sháněli důkazy, bojovali s prohnilým soudním aparátem a dobře zaplacenými advokáty hledajícími skulinky a procesní chybičky, aby klienta ochránili před trestem? Teď jejich práce vyjde vniveč.Teď se jim každý amnestovaný vysmějou do ksichtu. Přiště asi již od nich žádnou velkou iniciativu čekat nemůžeme. V tom je obrovská škodlivost a amorálnost této konkrétní amnestie. Ne amnestie jako instituce. Stát se topí v korupci, co devastuje společnost a první muž republiky udělí pardon i těm málo z tisíců nepotrestaných darebáků, kterých se konečně podařilo odsoudit. Prezident SR Gašparovič (není to vůbec můj typ) udělil amnestii cca 650 vězňům. Tato konkrétní amnestie v takovémto znění nemá podle mne žádné morální opodstatnění.Skutečný důvod neznám, ale určiě nějaký je. Obecný prospěch státu to však jistě není.
            jarom
            • Jarom
              02.01.2013 19:26

              Jiný pohled na věc. http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/podle-odborniku-je-klausova-amnestie-velkorysa-veznice-se-uvolni-942996.
              Velkamedvědice
              • Re: Jarom
                02.01.2013 19:55

                Diky za link.Nepopírám že,amnestie má i pozitvní stránku podrobně popsanou v článku. Zajímavé však je, že není zmíněno ani slovíčkem to, co zejména kritizuji. S odsouzenými za bagatelní činy se dostanou na svobodu i ti, kteří uškodili této společnosti opravdu vážným způsobem. Otázka je, jestli ty pozitiva převažují nad negativy. Můj názor je, že ne. Propuštění 10 cikánů odsouzených za neplacení výživného, jako pozitivum, určitě nevyváží prominutí trestu tŕeba p.Dohnala (býv.prezident NKU) nebo p. Janečka (korupce Zlín). Kdyby byly z amnstie vyňaty trestní činy za korupci, podplácení a úmyslné hospodářské trestné činy značného rozsahu, věřil bych, že slova pana prezidenta o důležitosti boje proti korupci byly myšleny úpřimně.
                jarom
      •  
        02.01.2013 14:23

        trest smrti?
        OPTIMISTA
        • Optimista
          02.01.2013 14:28

          o)) Třeba vzhledem k absenci recidivy a nízkého stupně společenské nemezpečnosti jsem zaregistroval podmínečné zastavení stíhání státním zástupcem, čímž se ušetří i celá soudní jednání vedoucí k obdobnému výsledku atd.. Mimochodem tou podmínkou absence recidivy je zajištěn fakt, že pernamentní zločinci propuštěni nebudou...
          Velkamedvědice
          • Re: Optimista
            02.01.2013 14:38

            Jasne.poslouchal jsem jejich »»bryfynk»».je to ok.hned me bezdaci pred obchodnakem upozornovali at si davam bacha na kapsare.pry se ted okotili
            OPTIMISTA
            • Optimista
              02.01.2013 14:51

              o)) Já je neposlouchal. Ten příklad alternativy byl z praxe a s vlastní amestií přímo nesouvisí..
              Velkamedvědice
    • Re: Může - mohu
      02.01.2013 13:42

      např. musi se uvolnit lůžka pro pana Šlehačku a jim podobným vytržníkům...:-))) a že jich je ,že ?
      AMN
      •  
        02.01.2013 13:49

        Třeba uvolnit lůžka pontenciálním nespokojencům, až to budou při demnstracích mydlit hlava nehlava :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university