Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Tichým vítězem Orco, zisky vrátila CETV. Dařilo se Erste, klesal ČEZ

Týden na pražské burze: Tichým vítězem Orco, zisky vrátila CETV. Dařilo se Erste, klesal ČEZ

11.01.2013 18:28
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Do roku 2013 vkročil index pražské burzy PX ve zkráceném týdnu 2,3% růstem, týden právě uplynulý z tohoto zisku 0,83 procenta na 1053,7 bodu ukrojil. Z domácích událostí byla významná nepříznivá makrodata, která ukázala na skokový vzestup nezaměstnanosti, utvrzující o recesi české ekonomiky, což podtrh propad maloobchodních tržeb. Údaje mohou přiblížit vstup ČNB na trh. Jednomyslné rozhodnutí ECB o ponechání sazeb nastartovalo rally na eurodolaru. Euro posílilo od úrovně citelně pod 1,3200 USD/EUR až výrazně přes 1,3300, tedy řádově o dva centy.

Akciovým vítězem týdne jsou bez korporátní zprávy akcie developera Orco. Posílily o více jak 8 % k 69 . V úvodu února akcionáře čekají řádná a mimořádná valná hromada, které mají rozhodnout o snížení nominální hodnoty akcie na 2,00 z 4,10 EUR a účetním převedení zdrojů do rezervy a dále o nominování zástupců dominantního akcionáře Radovana Vítka včetně jeho samotného do vedení OPG a rovněž jmenování zástupců dalších významných akcionářů. Dle Vítka i výkonného ředitele OPG Vobruby je snížení nominální hodnoty akcie předstupněm a podmínkou následného tržního navýšení kapitálu společnosti, nemá ale dojít je zvyšování počtu vydaných akcií.

O výrazných 5,5 procenta k 667 posílily akcie Erste, polepšila si také Fortuna, Pegas a AAA Auto. Úvodní optimistmus naopak prudce vyprchal na akciích CETV, které ale byly ovlivněny měnovým vývojem na koruně a dolaru. V úvodním týdnu roku 9,96 % přidaly, nyní 10,42 % odepisují a končí u 108 Kč/akcie. Ztrátový byl týden celkově pro energetické tituly v čele s ČEZ, který odepsal 3,66 % na 655 . Do konce ledna energetika přijde o licenci v Albánii, potvrdil tamní regulátor. Přes 3 % ke 171 odepsal Unipetrol, 1,5 % k 100 ztratilo NWR.

Vítězové a poražení pražské burzy v uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Orco 8,03 68,60 CETV -10,42 108,30
Erste 5,50 667,00 ČEZ -3,66 655,10
Fortuna 2,53 89,00 Unipetrol -3,39 171,00
Pegas 1,22 498,00 VIG -2,81 1004,00
AAA Auto 0,40 25,30 Telefónica CR -2,56 323,50
NWR -1,53 100,00
KB -1,26 3999,00
PM ČR -0,01 10800,00

 

Týden zahájila pražská burza v červených číslech, když výběr zisků na ČEZu a Komerční bance převážil nad dalším růstem akcií Erste Bank. Největší objem Praze protekl přes akcie energetického gigantu ČEZ, který zamířil až k denním minimům u 664 a podobný vývoj byl vidět i na německých či francouzských utilitách E.ON či Gaz de France. Analytici Deutsche Bank dnes snížili cílovou cenu pro akcie skupiny ČEZ z 800 na 700 , ponechali doporučení "držet". Ostřejší byli právě vůči západním energetikám, když snížili doporučení na „prodat“ z „držet“ pro E.ON, RWE a EDF.

Komerční banka ignorovala rally v celém bankovním sektoru a uzavírala pod 4 000korunovou metou se ztrátou 1,5 procenta. Pozitivní sentiment mezi banky přinesla zpráva týkající se zmírnění podmínek v rámci pravidel chystané regulace Basel III a posunutí jejich plné implementace nově až do roku 2019. Celý bankovní sektor si tak v průměru připisoval okolo 3 procent.

Rakouská realitní skupina Immofinanz prodala budovu C pražského administrativního komplexu BB Centrum. Koupil ji uzavřený investiční fond VIG Fund. Odborníci na trh s kancelářskými nemovitostmi odhadují, že by se cena mohla pohybovat kolem 30 milionů eur.

Snížení nominální hodnoty akcie realitní skupiny Orco Property Group (OPG) ze 4,10 eur na 2 eura, které bude obsahem mimořádné valné hromady OPG dne 4. února 2013, předchází následné navýšení kapitálu společnosti, uvedli výkonný ředitel OPG Aleš Vobruba i Radovan Vítek, dominantní 30% akcionář skupiny a majitel realitní skupiny CPI. „Podle práva nemůžeme navyšovat kapitál pod nominální hodnotou a ta je teď vyšší než tržní cena akcií. Když se sníží účetní hodnota na dvě eura, tak to umožní navýšit kapitál za tržních podmínek,“ vysvětlil motivaci ke kroku Vobruba a potvrdil, že celkový počet akcií zůstane stejný. Z řad analytiků ale také padá obava, zda vyčlenění zdrojů do rezervy nemůže posloužit k následnému rozdělení majetku mezi akcionáře (uvolnění majetku proti podílu v rezervách).

Z velké míry v zahraničí budou ležet klíčové faktory pro vývoj domácího akciového trhu v roce 2013, otevírají čerstvý výhled pro jednotlivé tituly na pražské burze v roce 2013 analytici Patria Direct. Pro domácí trh označují za nejdůležitější téma dopad řešení dluhové krize na banky, díky významnému podílu finančního sektoru (Erste, Komerční banka, VIG). „Naši investicí číslo jedna na pražské burze jsou akcie Philip Morris ČR. Společnost má k dispozici dostatek hotovostních prostředků, nabízí slušný dividendový výnos a jeví se nám zajímavá také z pohledu vyhlídek ziskovosti v letošním roce. Výkonnost zbytku domácího trhu by v prvních letošních měsících mohly překonat i akcie Pegas Nonwovens,“ uvádějí mimo jiné analytici Tomáš Sýkora a Tomáš Tomčány.

Úterní obchodování přineslo na pražskou burzu menší růst v rámci celého indexu, který smazal skoro celý pondělní pokles a končil s 0,6% ziskem na 1061 bodech. Opět zářily akcie Erste s více jak 2% ziskem. Titul plně kopíroval okolní dění v bankovním sektoru, kde hlavními tahouny růstu byly především francouzské tituly v čele s akciemi Société Générale. Naproti tomu zcela defenzivně k tomuto vývoji přistoupila Komerční banka.
Z krátkodobě překoupených úrovní ustoupilo NWR, stabilizoval se ČEZ. Partner energeticko-výzkumné společnosti ENA Jiří Gavor v médiích prohlásil, že je hluboce přesvědčen, že projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín nebude realizován, pokud nebudou poskytnuty státní záruky, především v podobě garantované ceně vyrobené elektřiny.

V červeném uzavřela Telefónica CR. Akcie hlavní rakouské telekomunikační společnosti Telekom Austria od rána nastoupily do až 3% ztrát k 5,7 EUR/akcie poté, co firma oznámila, že v roce 2013 počítá s pokračujícím poklesem tržeb a ostrým konkurenčním bojem, který se projeví tlakem na marže i dalšími cenovými válkami v sektoru. Firma se rozhodla zrušit celoroční výhled hospodaření a ponechat výhled pouze pro tržby a CAPEX.

Realitní skupina ECM, s jejímž akciemi bylo obchodování pozastaveno již před rokem a půl, teprve dnes reportovala, že 20. září 2012 prodala akcie společností EPOQUE-LANCASTER a.s. a EPOQUE HOTEL a.s Tyto společnosti byly projektovými společnostmi pro výstavbu tzv. mrakodrapů na Pankrácké pláni. Došlo k plnému uspokojení Raiffeisenbank a.s., jakožto banky zajišťující projektové financování obou projektů, zároveň k postoupení vnitroskupinových pohledávek společností ze skupiny ECM vůči společnostem EPOQUE-LANCASTER a.s. a EPOQUE HOTEL a.s. na kupce akcií za cenu cca 185 mil. . ECM dále informovala, že dne 22. října 2012 společnost VARENSKÁ OFFICE CENTER, a.s., také společnost ze skupiny ECM, prodala administrativní budovu v Ostravě zvanou „Varenská office center“. Kupní cena byla použita na úhradu části ještě nesplatného úvěru poskytnutého UniCredit Bank, zbytek bude postoupen za úplatu do skupiny ECM.

Ve středu si index PX připsal 0,5 %, trh vedla výše Erste. Ranní sada českých makrodat ukázala na prosincový skokový nárůst míry nezaměstnanosti na 9,4 procenta z listopadových 8,7 procenta, který ale byl očekáván. Stejně tak se dle očekávání vyvíjí spotřebitelská inflace, v prosinci s meziměsíční změnou o 0,1 %, meziročně o 2,4 %.

Z energetických titulů se dařilo ČEZu a NWR. Po delší odmlce se probudily akcie tabákového výrobce Philip Morris ČR. Titul se posunul o 2 % výše a zakončil nad 11 000 úrovní. Kolem nuly zakončily akcie Telefóniky CR. List LN otevřel spekulace o zájmu Kellnerovi skupiny PPF o českou Telefóniku CR, pokud by se ji španělská matka rozhodla nabídnout k prodeji. Celkově se investice Kellnera soustředí vedle financí do telekomunikací (v případě vítězství v LTE aukci se jeho firma stane čtvrtým mobilním operátorem) a energetiky (zejména EPH a chystané investice). Odpoledne vyšla informace, že Telefónica CR kvůli údajnému porušení smluvních podmínek odpojila ve své síti několik set mobilních telefonních čísel, které u ní provozovala společnost LeeToo. Spor obou firem již od loňského roku řeší Český telekomunikační úřad. Ten následně rozhodl, že Telefónica CR musí LeeToo obnovit služby, rozhodnutí je ale v první instanci, tedy lze se odvolat.

Čtvrtek znamenal agresivnější výběr zisků, který PX index stlačil do 1,7% ztráty a to na vysokém objemu 1,5 mld. . Výprodeje na českém trhu akcelerovaly po poledni, kdy na trh dorazily zprávy o ztrátě licence skupiny ČEZ v Albánii. Podporu akciím následně nedodala ani ECB, kde jasně proti prosinci poklesla chuť stimulovat ekonomiku (i akcie) dalšími zásahy.

Horší vysvědčení vystavila českým akciím analýza investiční banky Citigroup. Zatímco v uplynulém kvartále se mohla Česká republika jako jediná v rámci střední a východní Evropy těšit z investičního doporučení „overweight“, aktuální doporučení pro české akcie zní „neutral“. Známka byla v aktuální analýze snížena také polským titulům, a to z „neutral“ na „underweight“. Zlepšení hodnocení dorazilo pouze v případě maďarských akcií, u nichž Citi zvýšila doporučení na „neutral“ poté, co si tamní trh podle stratégů pršel „slabým“ posledním kvartálem loňského roku, který zatraktivnil tržní ocenění titulů. Celý region CEEMEA si dnes vysloužil nové, horší doporučení „underweight“ s dodatkem, že zde není žádný trh, který by stála za investici jako celek.

Krátce po dnešním otevření trhu tvrdě narazila rakouská Erste Bank a v celodenní bilanci uzavřela se ztrátou 1,4% pod 665 . Erste v regulatorním hlášení oznámila, že asociace rakouských pojišťoven Austria Versicherungsverein držela k 1. lednu 17,436 milionu akcií, tedy asi 4,42% podíl.

Česká bankovní asociace zhoršila prognózu pro českou ekonomiku. Aktuální odhad počítá pro letošek se stagnací, proti říjnovému výhledu počítajícímu s růstem HDP o půl procenta. Růst poskytnutých úvěrů byl podle ČBA v loňském roce na úrovni 2,4 procenta a letos by měl zrychlit na 2,5 procenta.

Australská skupina Invigor se rozhodla zažalovat KIT digital o částku 15,2 milionu australských dolarů, zhruba 14,5 mil. USD, kvůli odepření vydat v její prospěch nové akcie, s čímž počítala klauzule v červnové dohodě z loňského roku, navázaná na pokles hodnoty akcií pod určitou mez. Informace o podání dokumentů včetně oznámení americké komisi pro cenné papíry SEC byla potvrzena později. Již včera představila novou strategii a jméno bývalá KIT digital Content Solutions, která se oddělila od KITD v červenci loňského roku. S okamžitou platností dochází k přejmenování firmy na utd. by content, zaměřuje se na media management a digitální distribuci služeb v odvětvích médií a zábavy.

V závěru týdne dokázala pražská burza posílit o 0,5 %. Západoevropské burzy se po většinu pohybovaly v zelených číslech, což podpořilo především finanční tituly. Na obrat na evropských trzích po negativním otevření na Wall Street již investoři v Praze nestihli zareagovat. Z makroekonomických událostí negativně zapůsobily tuzemské maloobchodní tržby, které v listopadu meziročně klesly o 1,8 % při očekávané stagnaci.

Mezi finančními tituly vládly akcie VIG, které přidaly bezmála dvě procenta. Výrazně menší zisky do 0,5 % si připsaly oba dva bankovní tituly. Vítězem dne se staly akcie Orco, které posílily o 8,6 % na 68,6 při nejvyšším nárůstu od poloviny listopadu. Na růstu pražské burzy se významnou měrou podepsaly akcie Telefoniky CR, které posílily o necelé procento při mazání týdenních ztrát. Český telekomunikační úřad nařídil Telefónice CR, aby obnovila poskytování mobilních služeb společnosti LeeToo. Operátor minulý týden firmě odpojil tisícovku SIM karet kvůli údajnému porušení podmínek smlouvy. ČTÚ vydal rozhodnutí v prvním stupni, proti kterému se mohou firmy odvolat. V odůvodnění ČTÚ uvedl, že „Telefónica CR neměla důvod odstoupit od rámcové dohody, protože nebylo prokázáno, že by navrhovatel porušil své smluvní povinnosti“. "Doposud jsme žádné rozhodnutí ČTÚ neobdrželi. Pokud nám bude doručeno, seznámíme se s ním a rozhodneme o dalších krocích," reagoval prozatím mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Americký Nasdaq Stock Market po dohodě s technologickou společností KIT digital rozhodl, že její běžné akcie budou s konečnou platností delistovány z trhu Nasdaq ke dni 22. lednu 2013, efektivně k úvodu obchodování.

NWR by měla v polovině ledna zveřejnit své vybrané provozní ukazatele spolu s indikací průměrných cen na 1Q 2013. Přesné datum není známo, je možné, že k tomu dojde v průběhu tohoto nebo příštího týdne. 

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.