Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Zkušenost s rozdělením československé měny je relevantní pro eurozónu

Klaus: Zkušenost s rozdělením československé měny je relevantní pro eurozónu

07.02.2013 11:17, aktualizováno: 7.2. 11:57
Autor: ČTK

Aktualizováno

Zkušenost s rozdělením československé měny je relevantní i pro eurozónu. Na konferenci k 20. výročí České národní banky to dnes řekl český prezident Václav Klaus. Náklady na měnovou odluku nejsou nulové, ale podle Klause nesmírně nákladné může být i udržování současného nevhodného měnového uspořádání. 

"Naše měnová odluka je důkazem, že takový zdánlivě zcela výjimečný a vysoce nestandardní krok lze uskutečnit. Je naprostou nepravdou, že rozdělení měny musí mít katastrofické následky," prohlásil Klaus. I přes náklady na měnovou odlukou podle něj může být celkový výsledný hospodářský efekt pozitivní. Klaus je přesvědčen, že tomu tak bylo v případě Česka a Slovenska. 

Prezident řekl, že ekonomové by měli porovnat náklady, jaké přináší změna i zachování současného stavu. Podle Klause se ale v Evropě tímto způsobem diskuse nevede. 

Klaus rovněž uvedl, že při hodnocení dopadů je třeba vzít v potaz měřítka případných měnových odluk. Podotkl, že Řecko, u něhož se spekuluje o odchodu z eurozóny kvůli vysoké zadluženosti, představuje zhruba jednu padesátinu evropské ekonomiky. Český prezident zdůraznil, že slovenská ekonomika představovala třetinu československého hospodářství. 

"Něco se rozdělením měny samozřejmě ztrácí, a to vyvolává náklady, které někdo musí nést. Ale stojí za to uvědomit si i to, kdo a proč tyto náklady nese. Ne všichni nevinně," řekl dále Klaus. "Někdo hrál roli černého pasažéra měnové unie, využíval či zneužíval ji a žádné náklady na její existenci... nikdy nenesl. A teď najednou přichází v Evropě kontrolor jízdenek a chce zaplatit pokutu za nepodílení se na nákladech této cesty," uvedl. 

Klaus dále podotkl, že náklady měnového rozdělení mohou být nízké, pokud odluka není chaotická a je zodpovědně organizována. Důležité podle prezidenta je, aby v případě odluky byly zachovány nižší formy ekonomické integrace, jakou byla například česko-slovenská celní unie. Nutné také je, aby stát i po rozdělení měny dokázal pomocí fiskálních a měnových nástrojů udržet základní makroekonomickou stabilitu.


Váš názor
  • jinak "Kausa" Chadimová
    07.02.2013 22:23

    byla manipulace stb,,,vytrhaný stránky z pozemlový knihy apod. ...rh neví o čem mluví a přesto o tom mluví v každým příspěvku. Typické. Pro lidi jako r*h.
    db
    • Re: jinak "Kausa" Chadimová
      07.02.2013 22:25

      když už teda krysy VH tak spíš: privatizace firem zaměstnanci...odpor proti zákazu KSČ = "nejsme jako oni"...Junek a Chemapol...možná Dáša...si holt neporučil.
      db
  • Zdeněk Pohlreich kupříkladu
    07.02.2013 22:17

    ....by asi nemohl a neměl být president a ani by nechtěl. Budu na něho vzpomínat ale jako na někoho kdo pro naši zem opravdu něco pozitivního udělal....ne ty dvě "jedemedál" presidentský buzny . Tolik k rozdělení měny.
    db
    • dále třeba blízkogenerační
      07.02.2013 23:35

      vědec Holý, matematik Feireisl, astrofyzik Grygar, spisovatel a novinář Neff, lékaři Pirk a Pafko, architekti Vávra a Kaplický, hokejista Jarda Jágr, politik Tigrid, mecenáška Meda Mládková, režisér Forman, tenisté Lendl a Navrátilová, herci Čepek, Kodet, Janžurová, hudebník Hlavsa...rozhodně bych jimi po delší době vyplnil pár áčtyřek a to by tam ještě chybělo spousta mediálně méně známých.... a schválně neuvádím své kontroverznější oblíbence typu Čtvrtníček, Mardoša, Šteindler, Kellner, Janeček, Suchánek, Tomáš Řepka )))..nevím proč mám furt řešit ty dva kokoty = MZ a VK, vždyť po nich za pár let ani pes neštěkne. ;)
      db
      • Re: dále třeba blízkogenerační
        08.02.2013 0:01

        Řepka je taky kokot :-)) Neber to osobně !!
        Jesse
        • Jesse
          08.02.2013 0:09

          ty vole ...))..to byl žert ty kokote, snad tam vidíš ty smajlíky...
          db
          • Re: Jesse jinak
            08.02.2013 0:10

            Řepu teďka čekaj těžký časy...Vlaďka už si brousí zoubky, holi chloupky...)))
            db
      • Re: dále třeba blízkogenerační
        07.02.2013 23:48

        a to mi vypadly desítky dalších: namátkou: spisovatelé Škvorecký a Kundera...kurňa proč si zasírat hlavu zkurvenejma zkorumpuvanejma politikama a furt jim dávat prostor ??
        db
  • VM - miláček Klause :-))
    07.02.2013 21:08

    Hele medvídě, přečti si autora článku. Je to opsané z ČTK. Analytici z Patrie by sotva takovou p*čovinu napsali. Článek je obecně pojatý, tendenční, intelektuální průjem. O ničem moc neinformuje. Píše se o vcelku obecně známých faktech, které nikoho nezajímají. Jde jen o to, aby se někdo zalíbil tomu plesnivému peskujícímu mudrlantovi, který každý jiný názor považuje za útok na demokracii :-))) Ubožák, ideolog, mentor, společenský odpad. NIC víc.
    Jesse
    • Re: VM - miláček Klause :-))
      07.02.2013 21:21

      o)))Ty něco bereš?? Ravel napsal. "Jsem na ekonomickém portálu.....ale i zde, namísto toho, aby se diskutovalo o tom, co Klaus řekl o rozdělení měny, o kladech a záporech, začne se hloupě Klaus urážet.....Opravdu si to nepochopil?
      Velkamedvědice
      • už zas
        07.02.2013 21:24

        Prostě nemáš argument. To se hned pozná :-))
        Jesse
        • Re: už zas
          07.02.2013 21:26

          Si opravdu tak tupý?? Jaký argument. Ravel píše zřetelně i pro blby .....ale i zde, namísto toho, aby se diskutovalo o tom, co Klaus řekl o rozdělení měny, o kladech a záporech, začne se hloupě Klaus urážet...Načež Ty opět místo měny o svých pocitech a citech.
          Velkamedvědice
          • Ty nevíš
            07.02.2013 21:28

            co je to "urážet". Dnešní nadávky na Klause jsou spíš lichotky :-))
            Jesse
            • Re: Ty nevíš
              07.02.2013 21:44

              Lanďák to ale trochu ví ;o) : // http://www.youtube.com/watch?v=14EtAYSkRDQ
              db
  • A na večer
    07.02.2013 19:30

    No i tato staudie potvrzena kapacitou v oboru může vnést do mnoha věcí jasno? https://docs.google.com/file/d/0B-hNObXMVmitODJmMzI0MzYtOWI3ZS00MTYxLTgyOGQtOWFlYTk3NzFhZmRh/edit?hl=cs&pli=1
    Medium
  • Kdo je to Klaus ???
    07.02.2013 12:10

    Vendo, Vendo, nech už toho... Kdo a komu to tu radí??Zneuznanej táta tunelářů a profesor zlodějny, kterej nezná šedou ekonomiku, expert na rozdělování státního majetku s politickým krytím (kuponovka, koaliční smlouva, amnestie, Livie ve správních radách, synáčkovo soukromý gymnázium, dotovaný státní firmou) tady radí evropskejm státníkům a bankéřům, jak mají zrušit EURO?? Já žasnu...kdo si, Václave??? Svatej neomylnej?? Vem si Hájka do podpaždí a už běž...
    marrtt
    • Re: Kdo je to Klaus ???
      07.02.2013 16:10

      Měl jsem za to, že jsem na ekonomickém portálu, ale i zde, namísto toho, aby se diskutovalo o tom, co Klaus řekl o rozdělení měny, o kladech a záporech, začne se hloupě Klaus urážet. Bohužel názorný případ, jak ideologie zastiňuje pragmatický přístup k ekonomice a proto je Evropa tam, kde je....
      Rave
      •  
        07.02.2013 17:40

        Tak tuhle otázku zideologizované ekonomiky vyčítejte hlavně Klausovi a nikoliv marrttovi. Byl to právě Klaus, který od samého začátku své kariéry dává rovnítko mezi ideologii a ekonomiku !!! Ideologicky všechny kolem sebe zpeskoval a zmystifikoval... aby posléze znárodněný majetek v r.1948 lidu odebral státu a v devadesátých letech ho rozdal zadarmo svým oblíbencům pod stupidní záminkou, že státní majetek musí nalést konkrétní vlastníky. Ti stejní vlastníci si majetky sice zprivatizovali, ale do ekonomiky už investovat neumí. Strana a vláda je to v KSČ nenaučila !! Výsledek známe - 60.000 bezdomovců, 1.280.000 okradených akcionářů, 1.7 bilionu státní dluh... atd... Bez ideologie a lží by se Klausovi takový bankrot země nepovedl. Proč se musí jinak jeho "úspěšná transformace" (jak se často VK chvástá) v současné době reformovat? Všichni dnes papouškují slovo reforma a Klaus si mezi tím na poslední chvíli dělá oko u největších gaunerů státu formou amnestie. Co jiného to je, než sprostá ideologie??? Máte ještě něco?
        Jesse
        • Něco
          07.02.2013 18:27

          Něco by bylo. Rozpovídal si se pěkně, ale mimo mísu. Rave upozornil na fakt, že nikdo nereaguje na podstatu článku. Místo názoru na dělení měny jen řešení minmdráků a emocí. Říkal Rave. A co dělení měny?
          Velkamedvědice
          • nepovídej fákt?
            07.02.2013 21:01

            Totálně mimo mísu jsi ty. Přečti si ještě jednou, co Rave psal. Na rozdíl od tebe čtu: "jsem na ekonomickém portálu"... "jak ideologie zastiňuje pragmatický přístup k ekonomice "... Ty jsi oficiálně prohlášen za pako?:-)) Ravemu totiž vadí na diskutujících to, co je nosný kámen Klausovy kariéry. Tím je ona ideologie. Proto jsem reagoval tak, jak jsem reagoval. Vadí ti na mém názoru o nejvyšším představiteli českého ekonomického podsvětí ještě něco?
            Jesse
            • Re: nepovídej fákt?
              07.02.2013 21:08

              o)))Ty něco bereš?? Ravel napsal. "Jsem na ekonomickém portálu.....ale i zde, namísto toho, aby se diskutovalo o tom, co Klaus řekl o rozdělení měny, o kladech a záporech, začne se hloupě Klaus urážet.....Opravdu si to nepochopil?
              Velkamedvědice
              •  
                07.02.2013 21:12

                články z ČTK bez jména jejich autora mají ve světě médií už známou pověst. Dvěma slovy - "nemastné, neslané". Ale zas na druhou stranu takové bezobsažné a nevýznamné plky, lidi jako ty, zajímají. Mají totiž pocit, že se zařazují do společnosti aktivním způsobem :-)))
                Jesse
                • Jesse
                  07.02.2013 21:24

                  Vím, že jsi natvrdlý. Znovu. Autorovo téma, bylo rozpad měny. Na to Ravel upozornil. S Tebou je to opravdu marný boj.....Tak čti znovu. ..ale i zde, namísto toho, aby se diskutovalo o tom, co Klaus řekl o rozdělení měny, o kladech a záporech, začne se hloupě Klaus urážet...
                  Velkamedvědice
                  • Re: Jesse
                    07.02.2013 21:32

                    Slyšel jsem Klause a zvedal se mi žaludek. Opakuji - neřekl nic nového, jen se chvástal. O čem chceš diskutovat. Nechápavý jsi ty, když považiješ svého oblíbence za kult osobnosti.:-))
                    Jesse
                    • Jesse
                      07.02.2013 21:36

                      o))))))))))))) O dělení měny Ty fole!!
                      Velkamedvědice
                      • Re: Jesse
                        07.02.2013 21:41

                        Tak si běž rozměnit kilo a budeš mít dvě pajcky :-))) To je celé gró věci a ty bys chtěl z toho dělat diskuzní théma. Opakuji - není o čem diskutovat. Jedině o Klausovi, jak velký je gauner.
                        Jesse
                        • J
                          07.02.2013 21:55

                          Marný boj. Možný rozpad eura a Klausův názor na něj, Tě evidentně v článku nezaujal.
                          Velkamedvědice
          • tak to rozdělení
            07.02.2013 19:31

            měny to byl fakt majstrštyk, jak to že Václovovi Kikině Klausovi nedali Nobelovku? Taková paráda, taková mamutí prácička, nesmírnej úspěch. To patří do učebnic! Místo sv. Václav by měl bejt na koni Václav Kokot Kaus. Koně by měl držet za vocas Václav Křivák Klaus jr. a nad celou scénou by se měla vznášet Livie Čeština Klausová s andělskejma křídlama! ....tak to je snad včecko...Nezapomeneme na rozdělení ani na tvůj krasný moudrý, chapající a skromný úsměv Sv. Václave Flusy. Děkujeme gigante manžílku státníku buzerante!
            db
            • Re: tak to rozdělení
              07.02.2013 20:04

              noblesní KS by na podobné kváky pravil: když se kecaj voloviny, usínám.
              mša
              • já jsem chtěl
                07.02.2013 20:08

                aby rave, kterýho neznám, viděl, že tady ne ekonomickým fóru mluvíme k věci...tak jsem pragmaticky reagoval na podstatu článku, ne mimo mísu jak praví vm, ale pěkně do mísy....je něco špatně, já soudruha Václava přeci chválil..tak co je teda ďjevčicá ?....dej mi k tomu i ty ertepláký...
                db
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m