Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ prodá chvaletickou elektrárnu Litvínovské uhelné za více než 4 miliardy. Udrží dividendu?

ČEZ prodá chvaletickou elektrárnu Litvínovské uhelné za více než 4 miliardy. Udrží dividendu?

19.03.2013 14:09, aktualizováno: 19.3. 16:17

Aktualizováno

Společnost ČEZ (569 CZK, -1,08%) prodá uhelnou elektrárnu Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná, která nabídla nejvyšší cenu. Prodejní cena činí 4,12 miliardy korun, ale ČEZ dále díky smlouvě o prodeji získá i 90 procent z tržní ceny emisních povolenek CO2 přidělovaných zdarma elektrárně Chvaletice. Jedná se celkem o povolenky opravňující k emisi 5,3 milionů tun CO2, jejichž celková tržní cena dnes odpovídá asi 450 milionům korun. Smluvní transakce nezahrnuje žádné dodávky uhlí od společnosti ČEZ.

„Celková prodejní cena 4,53 miliardy korun (včetně výnosu z povolenek CO2) je mírně pod naším odhadem férové ceny elektrárny Chvaletice na úrovni 5 mld. Kč. Očekáváme ale také, že díky výnosu z prodeje může společnost udržet dividendu ve výši 45 Kč/akcie i v roce 2014,“ uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct, a zprávu celkově označil za neutrální pro dnešní obchodování s akciemi ČEZ (celý komentář ZDE). Akcie skupiny ČEZ přesto po nových zprávách o dohodě na uhlí s Czech Coal a prodeji elektrárny Chvaletice ztrácejí přes procento až na 567 Kč. Finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák již na konci února připustil, že potenciální jednorázový zisk z možného prodeje elektrárny o výkonu 800 MW by zvýšil čistý zisk a tím také základnu pro dividendu.

Dnes oznámený prodej by měl být posledním krokem skupiny ČEZ k ukončení vleklého sporu s Evropskou komisí o potenciálním zneužívání dominantního postavení na trhu. Prodejní proces, který zahájila společnost ČEZ v červenci loňského roku, souvisí s rozhodnutím ČEZ rychle ukončit šetření EK vedené od roku 2009 cestou tzv. narovnání, v rámci něhož se ČEZ zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren o výkonu 800 MW. Druhým důvodem divestice je skutečnost, že Chvaletice patří mezi elektrárny, které nebyly určeny v rámci portfolia zdrojů ČEZ k dlouhodobému provozu.

„ČEZ se v souladu se svou strategií provozovat do budoucna pouze zdroje s nižšími emisemi rozhodl podstatně investovat v České republice pouze do rekonstrukce pánevních elektráren, pro které má ČEZ zajištěné uhlí z vlastních zdrojů, a tudíž u nich nehrozí riziko komerčních sporů,“ uvedl k druhému z důvodů prodeje Chvaletic Ladislav Kříž, mluvčí skupiny ČEZ.

Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize strategie, následně na tiskové konferenci uvedl, že dnes oznámený prodej elektrárny Chvaletice by mohl letos přinést do zisku až 2 miliardy korun. ČEZ v prognóze pro rok 2013 - představené spolu s výsledky za rok 2012 před třema týdny - očekává zisk EBITDA okolo 80 mld. Kč a čistý zisk okolo 37 miliard korun.

ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal již dnes ráno oznámily podpis dlouho vyjednávané smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, a to eventuálně až na téměř 50 let. Podle vyjádření, které Patria.cz, dnes poskytla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová samotná dohoda o dodávce uhlí s Czech Coal přináší do EBITDA v roce 2013 celkem cca 1,5 až 2 mld. Kč. Mluvčí ale uvedla, že k případné revizi dosavadní prognózy skupiny ČEZ nedojde dříve než v květnu (celé vyjádření ZDE).

Evropská komise nyní ještě musí potvrdit dostatečnou kvalifikaci kupce, tedy společnosti Litvínovská uhelná a. s.  Mladá fronta Dnes v dnešním vydání informuje, že miliardář Pavel Tykač, vlastník těžební firmy Czech Coal, prodal část své skupiny, společnost Litvínovskou uhelnou, která ovládá Důl ČSA, dosavadním manažerům skupiny Janu Dienstlovi a Tomáši Fohlerovi. Šéf divize strategie ČEZ Pavel Cyrani dnes uvedl, že se domnívá, že Evropská komise prodej Chvaletic schválí. O elektrárnu se kromě Litvínovské uhelné ucházel ještě Energetický a průmyslový holding (EPH).

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dnes uvedl, že se firma pro Litvínovskou uhelnou rozhodla proto, že nabídla lepší cenu a nekladla si žádné podmínky. "Co bylo trochu problematické s tou druhou nabídkou (od EPH), bylo, že obsahovala řadu dalších ustanovení. Některá měla pro ČEZ pozitivní hodnotu, ale některá měla významně negativní hodnotu.

EPH v tiskovém prohlášení uvedl, že ho rozhodnutí o prodeji Chvaletic Litvínovské uhelné překvapilo. "Naše nabídka totiž, při prakticky shodné finanční hodnotě a ujednání ohledně povolenek, nabízela i uzavření dalších ujednání o dodávkách uhlí z produkce EPH do ČEZ, z nichž drtivá většina měla z pohledu ČEZ opční charakter, a vytvářela tak pro tuto společnost dodatečnou hodnotu," uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj. "Současně jsme deklarovali, že pro případ, že by ČEZ nesdílel tento názor o hodnotě nefinanční části nabídky, jsme připraveni nabídku upravit, a to přímo zvýšit kupní cenu," doplnil.

Předseda představenstva EPH Daniel Křetínský již včera v rozhovoru pro ČTK varoval, že prodej Chvaletic společnosti ovládané manažery skupiny Czech Coal způsobí, že z českého trhu zmizí veškeré volné hnědé uhlí. Místopředseda představenstva Czech Coalu a spolumajitel Litvínovské uhelné Jan Dienstl ale takový názor odmítl s tím, že jeho společnost hodlá nadále plnit všechny nasmlouvané dodávky zákazníkům. Možnost, že z českého trhu zmizí uhlí, odmítá i ČEZ. "Prodejem Chvaletic se v bilanci jako takové nic nemění," řekl Cyrani. "Naproti tomu platí, že Česká republika se dlouhodobě musí vypořádat s ubývající těžbou hnědého uhlí," doplnil však

Chvaletice by však nemusely být jedinou elektrárnou, kterou ČEZ odprodá. „V případě elektrárny Dětmarovice ČEZ zvažuje prodej na základě obdržených nabídek i v situaci, kdy taková transakce nemá souvislost s ukončením šetření Evropské komise,“ uvedl ČEZ na konci února. Do druhého kola výběrového řízení na prodej černouhelné Elektrárny Dětmarovice ČEZ obdržel tři nabídky. Zájemci jsou BXR (majoritní vlastník NWR), Energetický a průmyslový holding a společnost Gascontrol.

(Zdroj: ČEZ, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci
28.02.2013 8:21
Skupině ČEZ klesl v roce 2012 čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliar...
Novák (ČEZ) na Patria.cz: V energetice nepanuje mnoho optimismu. Dividendovou politiku ale měnit nehodláme
01.03.2013 18:17
„Pokles ceny akcií je bohužel závislý na vývoji cen elektřiny, které v...
Dividendy energetik jako je ČEZ nesou více než dluhopisy vlád. Je to dost pro otupení rizik?
12.03.2013 12:19
Evropské energetiky nyní nabízejí lepší dividendový výnos než je výn...
Prodej Chvaletic Czech Coalu zhorší trh s uhlím, varuje Křetínský. Dohoda ČEZ o elektrárně i uhlí prý již zítra
18.03.2013 16:37
Prodej elektrárny Chvaletice do rukou skupiny Czech Coal by pro český ...
ČEZ má dohodu s Czech Coal o uhlí pro Počerady až na 50 let. Do letošních výsledků může přinést až 2 miliardy (+komentář)
19.03.2013 9:25
Energetická firma ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny ...

Váš názor
  • Udrží dividendu?
    19.03.2013 15:57

    to be, or not to be ...!!! .....zamyšlení pro ty, kteří uvažují o počínající či "ředící" investici do této akcie. Ti , co teprve začnou nakupovat "pro divi" výnos - jistě nenakoupí za tyto ceny, aby po té o RD o výnos příšli.Důvod k růstu nyní i po RD dozajisté nebude. Pro ty, co již v pozici jsou - to musí být složitá volba a rozumím jim, "mám své troublové tickery", ale ted to vidím 2x /raději 3x / měř a jednou řež !btw. expert a střelec mě dozajista "ubijí" jejich / mnou respektovanou /TA.
    AMN
    • Naopak
      19.03.2013 16:34

      prodej ECHvaletice považuji za jeden z mála rozumných kroků ČEZ a podobně bych soudil i záměr k odprodeji EDětmarovice. Za pochybné rozhodnutí bych považoval nákup té první, u té druhé jsou rozumné synergie kupce a lepší bude i dosažená cena (pro Čez).
      lime
      • Re: Naopak
        19.03.2013 16:45

        já s tebou pravděpodobně nebudu ve sporu s tvojí úvahou, ale jen přemýšlím, jak tyto money budou dále "využity či zneužity". Jseš si jistý , že ty toky budou pod kontrlou ve prospěch všech akcionářů ?
        AMN
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university