Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Novák (ČEZ) na Patria.cz: V energetice nepanuje mnoho optimismu. Dividendovou politiku ale měnit nehodláme

Novák (ČEZ) na Patria.cz: V energetice nepanuje mnoho optimismu. Dividendovou politiku ale měnit nehodláme

01.03.2013 18:17

„Pokles ceny akcií je bohužel závislý na vývoji cen elektřiny, které ve svém důsledku určuje cena uhlí, plynu a emisních povolenek v Evropě,“ uvedl finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák v dnešním online rozhovoru na Patria.cz k vývoji nejvýznamnějšího titulu pražské burzy, který minulý týden propadl nejníže od října 2008. Tento týden ČEZ oznámil mírný pokles zisku za loňský rok, čímž mírně předčil cíle vytyčené pro letošní rok. Podle šéfa financí tohoto energetického giganta se akcionáři již nyní mohou těšit na dividendu vyplácenou podle stejného klíče jako loni. A ČEZ se prý hodlá se svými akcionáři dělit stejným dílem i v následujících letech.

ČEZ plánuje zachovat výplatní poměr u dividendy mezi 50 až 60 procenty z čistého zisku a na svém výhled na dividendu nechce nic měnit ani „v nejbližší budoucnosti“. Uvedl to dnes v online rozhovoru na Patria.cz Martin Novák, finanční ředitel skupiny ČEZ. Následně nabídnul i pár faktorů, které by mohly navýšit konzervativní prognózu firmy pro letošní ziskovost.

Oznámení o navrhované výši dividendy ČEZ podle Nováka plánuje jako obvykle v předstihu před konáním valné hromady a konečné slovo boudou mít opět akcionáři s českou vládou v čele.

V loňském roce ČEZ vyplatil akcionářům 45 korun na akcii, což odpovídalo 59,4% výplatnímu poměru z čistého zisku za rok 2011. Celkem ČEZ na dividendách rozdělil 24,2 mld. , z čehož stát obdržel 16,9 mld. . Návrh dividendy byl nejprve oznámen dne 3. dubna 2012 a následně jej schválila valná hromada konaná dne 26. června 2012. Letošní termín valné hromady akcionářů zatím ještě oznámen nebyl.

Prostor pro zlepšení prognózy existuje

Za rok 2012 klesl skupině ČEZ podle včerejšího oznámení čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun. „Hlavních příčin pro pokles zisku je několik. Patří k nim hlavně povinnost kupovat emisní povolenky, stále nižší ceny elektřiny a kurz koruny vůči euru. Vliv má také pokles výroby v České republice, mimo provoz budou díky modernizaci 3 bloky v Prunéřově. Pokles proti loňskému roku způsobí paradoxně i vynikající výsledky tradingového oddělení ČEZ, které svými obchody na energetických trzích vydělalo ČEZ v roce 2012 přes 1,6 miliardy korun,“ vysvětlil dnes Novák v online rozhovoru.

Včera představená prognóza pro letošní rok navíc počítá s dalším - tentokrát již 8% - poklesem čistého zisku v letošním roce. Skupina ČEZ totiž očekává za rok 2013 čistý zisk okolo 37 miliard korun. „Naše současná prognóza je konzervativní a vychází ze všech momentálně dostupných ukazatelů. Příznivě ovlivnit jí může například dohoda se společností Czech Coal o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady, která už je v závěrečné fázi. Vliv bude mít samozřejmě také vývoj na jihoevropských trzích, který se v tuto chvíli nedá s jistotou předvídat,“ nechal se dnes slyšet finanční ředitel skupiny ČEZ. Již včera večer Novák v konferenčním hovoru s analytiky odhadnul možný pozitivní dopad uzavření dohody o dodávkách uhlí s Czech Coalem do zisku EBITDA asi na 2 miliardy korun.

Složitý trh s elektřinou a málo optimismu

Cena elektřiny na německém trhu je důležitým determinantem výsledků všech evropských energetik. Na začátku února se přitom roční kontrakt propadl na své historické dno 40,25 eura za megawatthodinu. Vyhlídky této komodity do budoucna přitom z dnešního pohledu stále nejsou nijak růžové. „Obecně platí, že pokud nedojde k růstu cen plynu, černého uhlí a povolenek, tak nemůžeme očekávat zásadní obrat ani u elektřiny,“ uvedl dnes Martin Novák v online rozhovoru na Patria.cz.

„Dokud budou tyto komodity na sestupné trajektorii, bude to mít vliv na výsledky všech energetik včetně ČEZu. Obecně lze říci, že na energetickém trhu je situace složitá a nepanuje mnoho optimismu,“ dodal. Pro konkrétnější představu o citlivosti zisku EBITDA skupiny ČEZ na ceny elektřiny potom Novák nabídnul investorům následující jednoduchý výpočet: „Zjednodušeně je to asi 1,5 mld. na 1 EUR poklesu ceny při produkci 60 TWh ročně.“

ČEZ ale díky předprodeji své produkce pro příští roky má již část elektřiny zajištěnou za vyšší ceny. Podle včerejší aktualizace ze strany obchodního ředitele Alana Svobody je cena letošní produkce elektřiny ČEZ zajištěna asi na 51 EUR/MWh a pro rok 2014 má předprodáno 54 procent při ceně 49,5-50 EUR/MWh. „Je pravdou, že na další roky máme prodáno méně a v hodnotě cca 46 eur za megawatthodinu,“ doplnil dnes celkový obrázek Martin Novák. 

Snahu Evropské komise omezit nabídku emisních povolenek v aukci a normalizovat tak trh s emisemi Novák v rozhovoru pochválil: „Věříme, že se přesunutí části povolenek do dalších let třetího období projeví ve stabilizaci jejich hodnoty a celý systém tak dostane znovu impuls k tomu, aby plnil svou úlohu, tedy vedl výrobce elektřiny k investicím do technologií s nízkými emisemi CO2. Dojde tím de facto k odstranění umělého přebytku povolenek CO2, který vznikl nikoliv modernizací a ekologizací výrobních zdrojů, ale především nižší výrobou danou výrazným ekonomickým zpomalením.“ Následně ale přiznal, že zůstává nejisté, zda se nakonec podaří prosadit toto opatření, které by zvýšilo jednu ze složek velkoobchodní ceny elektřiny, a mohlo by tak přispět k odrazu energetických trhů ode dna.

Albánie je účetně uzavřenou kapitolou, záruky SB nejisté

Vleklý spor s albánskou vládou loni vyústil ve ztrátu 5,8 miliardy korun na úrovni EBITDA. Před více než měsícem došlo ke kulminaci politického sporu v Albánii, kdy tamní energetický regulační úřad rozhodl o odebrání licence distribuční společnosti CEZ Shpërndarje a stanovil administrátora firmy, čímž fakticky ČEZ přišel o možnost řídit tuto divizi. ČEZ kvůli ztrátám z investic v Albánii již požádal o plnění ze záruk Světové banky a zahájil první kroky ve věci mezinárodní arbitráže.

„Působení ČEZ v Albánii již bylo definitivně ukončeno, takže hospodaření tamní distribuční společnosti na výsledky Skupiny ČEZ nemá žádný vliv. Nyní se již jen kladně projeví to, co získáme v arbitráži a to o kolik převyšují zaúčtované ztráty skutečně realizované ztráty v hotovosti (prvotní investice, dodaná elektřina, manažerské služby, atd…). Možnost uplatnění záruky Světové banky se pověřením administrátora, který převzal veškerou zodpovědnost za fungování společnosti, velmi zkomplikovalo. ČEZ ale nemohl jednat jinak, záruka musela být navázána na investici nikoliv investora, to byla podmínka Světové banky. Takový postup je zcela běžný, má bránit investorovi ve snadném odchodu ze země, ale zároveň alespoň částečně ochránit investici v dané zemi jako takovou,“ vysvětlil dnes finanční ředitel skupiny ČEZ na Patria.cz.

Kompletní přepis online rozhovoru dotýkající se také dostavby Temelína, vládních garancí za ceny elektřiny z nových bloků, situace v Bulharsku, nebo rozmachu břidlicového plynu naleznete ZDE


Čtěte více:

Albánie odebrala ČEZu licenci, stanovila správce a dále mluví o blíže neurčených škodách. ČEZ nesouhlasí a zahajuje arbitráž
21.01.2013 14:52
Energetický regulační úřad v Albánii dnes jednomyslně rozhodl o odebrá...
ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci
28.02.2013 8:21
Skupině ČEZ klesl v roce 2012 čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliar...
ČEZ - Další pokles zisků v letošním plánu (komentář)
28.02.2013 10:39
ČEZ oznámil své výsledky za 4Q12. Zveřejněné zisky byly v souladu s ce...
ČEZ nejspíš spor s EK vyřeší prodejem Chvaletic. Navíc může prodat i Dětmarovice
28.02.2013 13:23
Za nejpravděpodobnější naplnění podmínek dohody o ukončení antimonopol...
ČEZ seškrtá plány na expanzi větrných elektráren v Rumunsku. Peníze potřebuje doma (+komentář)
28.02.2013 18:36
Místo nových větrných elektráren o výkonu 1000 megawatt postaví ČEZ v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m