Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ má dohodu s Czech Coal o uhlí pro Počerady až na 50 let. Do letošních výsledků může přinést až 2 miliardy (+komentář)

ČEZ má dohodu s Czech Coal o uhlí pro Počerady až na 50 let. Do letošních výsledků může přinést až 2 miliardy (+komentář)

19.03.2013 9:25, aktualizováno: 19.3. 16:26

Aktualizováno

Energetická firma ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal dnes svým podpisem stvrdily dlouho očekávanou smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, a to eventuálně až na téměř 50 let. ČEZ zároveň ve smlouvě vytyčil dva možné body, kdy může dojít k prodeji elektrárny Počerady do rukou společnosti Czech Coal, z nichž nejbližším je rok 2016. Akcie ČEZ po dohodě s Czech Coal umazaly své úvodní zisky až na 579 Kč a ztrácejí dvě desetiny procenta na 574,9 Kč.

„Dohoda může trvat až za rok 2060, proto v dnešním, pro energetiky velmi nejistém, období představuje významný stabilizační prvek – a to nejen pro obě společnosti, ale i pro celý region, kterému zajistí dostatek pracovních míst a také s tím související rozvoj. Zároveň se tím otevírá prostor pro rozsáhlejší investice do zlepšování provozu elektrárny Počerady i dolu Vršany,“ uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Podle Beneše celková hodnota kontraktu po celou dobu jeho platnosti přesahuje 200 miliard korun, což ze smlouvy činí největší kontrakt v dějinách české energetiky.

Skupině Czech Coal dnes podepsaná dohoda zajistí trvalý odběr hnědého uhlí. Ten však podle skupiny ČEZ bude o něco nižší než v minulých letech. „Klesne z dosavadních 8,5 na 5 mil tun, tj. o více než 40 %,“ uvedl Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ. Energetický gigant se tak vzdá veškerého výhřevného teplárenského uhlí, v jednání zůstává pouze odběr studeného uhlí z Vršan pro blízké Počerady. „Toto uhlí teplárny nikdy neodebíraly. Naše teplárny předěláváme především na vyšší využití alternativních paliv,“ dodal Kříž.

Podle informací ČEZu (577,5 CZK, 0,26%) je smluvená cena za jeden GJ stanovena ve výši 38,8 , což odpovídá cenám aktuálně sjednávaným na českém trhu a je srovnatelná s cenou, za kterou dlouhodobě nakupují i teplárenské společnosti. „Do roku 2023 se bude cena postupně přibližovat na úroveň 65 % ceny černého uhlí na evropských burzách (ARA),“ dodává tisková zpráva. Po roce 2024 smlouva zajišťuje dodávky uhlí i pro případný nový zdroj v lokalitě Počerady s trvalou výhodou ve výši 0,35 ceny ARA proti konkurenčním zdrojům v Německu.

ARA je zkratka pro referenční cenu černého energetického uhlí v dodací paritě do přístavů v Amsterdamu, Rotterdamu a Antverpách (ARA). Toto uhlí především australského a jihoafrického původu je cenotvorné pro celé Německo a středoevropský region. Cena je vyjádřena v USD za tunu. Hodnota ARA je velmi úzce provázána s cenou elektřiny v Německu a potažmo v České republice, protože německé černouhelné elektrárny jsou po většinou času závěrné a působí tak jako cenotvorné zdroje elektřiny.

"Oznámená cena hnědého uhlí i další podmínky dohody s Czech Coal jsou v souladu s dřívějšími spekulacemi, proto by měly být pro akcie ČEZ v tuto chvíli neutrální,“ uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct. Z delší časové perspektivy by podle něho postupný nárůst ceny uhlí na 65 % ARA měl vést sice aktuálně k nižším, ale více předvídatelným ziskovým maržím u elektrárny Počerady.

Podle společnosti ČEZ dojednaná cena odpovídá cenám, za které se hnědé uhlí běžně obchoduje. "Střednědobá kupní smlouva s Czech Coalem, jejíž platnost vypršela v loňském roce, končila na ceně 33 korun. Takže nová cena je relativně blízko původní ceně," doplnil obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. dále uvedl, že se ČEZ podařilo smluvně získat několik nástrojů, které by měly zamezit tomu, aby protistrana přestala dohodu plnit, a to prostřednictvím jak finanční kauce, tak zástav pozemků, které přináleží Vršanské uhelné k těžbě. "Takže si nedovedeme představit scénář, v kterém by bylo možné tuto smlouvu obejít a přestat plnit. Je zajištěna tak, že by to bylo velmi drahé a nesmyslné se o to pokoušet," dodal.

Dopad dohody do hospodaření ČEZ

Finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák na samém konci února v konferenčním hovoru po výsledcích za loňský rok uvedl, že smlouva se společností Czech Coal by měla pomoci zvýšit letošní výhled EBITDA o 2 miliardy korun. Tři týdny stará prognóza skupiny ČEZ pro rok 2013 očekává EBITDA okolo 80 mld. Kč, zatímco za loňský rok byl výsledek 85,5 miliardy korun. Alan Svoboda, šéf divize prodeje energetické skupiny ČEZ, na tiskové konferenci po výsledcích uvedl, že představený výhled výroby elektřiny pro letošní rok je založen na scénáři bez dohody se společností Czech Coal. V případě dohody na dodávkách uhlí bude podle Svobody výhled revidován.

"Samotná dohoda o dodávce uhlí s CC přináší do EBITDA v roce 2013 celkem cca 1,5 až 2 mld. Kč, komplexní dopad této dohody na prognózu EBITDA Skupiny ČEZ je však závislý zejména na optimalizaci těžby v Severočeských dolech v horizontu let 2013-2015, na vývoji dodávek uhlí od ostatních dodavatelů a na vývoji cen elektřiny a nasazení zdrojů v letošním roce," uvedla dnes na dotaz Patria.cz Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ. K případné revizi dosavadní prognózy skupiny ČEZ ale podle Půlpánové nedojde dříve než v květnu.

Prodej Počerad možností

Smlouva s Czech Coal v sobě zároveň nese opci ČEZ na prodej počeradské lokality v případě, že podmínky na energetických trzích nebudou výstavbě nových uhelných zdrojů nakloněny. Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. To je podle skupiny ČEZ také první termín, kdy se může společnost dohodnout s Czech Coalem na jejím prodeji. Druhou takovou možnost smlouva stanovuje na rok 2024. Cena je předem sjednaná a pohybuje se na úrovni nabídek z loňského roku, kdy ČEZ nabídl v rámci podmínek dohody o narovnání s Evropskou komisí k prodeji několik svých elektráren.

Mladá fronta Dnes v dnešním vydání informuje, že miliardář Pavel Tykač, vlastník těžební firmy Czech Coal, prodal část své skupiny, společnost Litvínovskou uhelnou, která ovládá Důl ČSA, dosavadním manažerům skupiny Janu Dienstlovi a Tomáši Fohlerovi. Důvodem dělení skupiny je podle MfD právě fakt, že část Czech Coalu, jež zůstává Tykačovi, se dohodla se společnosti ČEZ na dodávkách uhlí na příštích 50 let a možnosti koupě elektrárny Počerady. "Při přípravě smlouvy s ČEZ se s tímto novým majetkovým uspořádáním už počítalo,"řekl MfD Dienstl.

Pro další hospodaření společnosti ČEZ bude nyní důležité také to, jak dopadne vleklý spor s Evropskou komisí kvůli možnému zneužití dominantního postavení, který spěje k vyřešení v podobě narovnání prodejem jedné či více elektráren. Média již v posledních týdnech spekulovala o tom, že ukončení vleklého sporu s Evropskou komisí proběhne prodejem elektrárny Chvaletice. Deník E15 včera uvedl, že ČEZ chce dnes podepsanou smlouvu o dodávkách uhlí "časově spojit" s dohodou o prodeji elektrárny Chvaletice. O koupi Chvaletic od ČEZ se ucházejí Litvínovská uhelná, která spadá do těžební skupiny Czech Coal, a EPH vedená Danielem Křetínským. Podle informací MfD nabízí Litvínovská uhelná za Chvaletice přes čtyři miliardy Kč, cena EPH není známa.

(Zdroj: ČEZ, MfD, E15, ČTK)


Čtěte více:

ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci
28.02.2013 8:21
Skupině ČEZ klesl v roce 2012 čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliar...
ČEZ nejspíš spor s EK vyřeší prodejem Chvaletic. Navíc může prodat i Dětmarovice
28.02.2013 13:23
Za nejpravděpodobnější naplnění podmínek dohody o ukončení antimonopol...
ČEZ - Pozitiva pro letošek, zastřený delší horizont zůstává (komentář)
01.03.2013 17:28
Management elektrárenské skupiny ČEZ (596,6 CZK, 0,78%) včera pro anal...
Prodej Chvaletic Czech Coalu zhorší trh s uhlím, varuje Křetínský. Dohoda ČEZ o elektrárně i uhlí prý již zítra
18.03.2013 16:37
Prodej elektrárny Chvaletice do rukou skupiny Czech Coal by pro český ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university