Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volební průzkum STEM: TOP 09 přišla o body z prezidentských voleb. Propad ODS se zastavil

Volební průzkum STEM: TOP 09 přišla o body z prezidentských voleb. Propad ODS se zastavil

16.04.2013 16:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Voličská podpora TOP 09 se podle dubnového průzkumu agentury STEM začala po dvou měsících snižovat na úroveň před prezidentskou volbou. Strana by i tak nyní skončila v případných volbách druhá za vítěznou ČSSD, jejíž obliba se mírně zvýšila. Při přepočtu hlasů na mandáty by ale ve Sněmovně měla o jedno křeslo méně než třetí komunisté. ODS svůj propad zastavila, opět by ale skončila až čtvrtá.

"Nebývale velký podíl lidí dnes nedokáže říci, komu by dali svůj hlas," komentuje volební průzkum agentura STEM. "V této situaci se všechny zavedené strany opírají o „skalní“ příznivce, kteří jsou pevně odhodláni přijít k volbám. Ve volebním modelu to pomáhá zejména ČSSD, která by měla několik variant, jak sestavit koalici," dodala.

Do Sněmovny by se podle průzkumu, který dnes agentury STEM zveřejnila, dostaly ještě KDU-ČSL a Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Zisk strany, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, se v porovnání s průzkumem z minulého měsíce nezměnil. "KDU-ČSL ani SPOZ nejsou pro občany velkými 'tahouny' změn," poznamenala k tomu agentura. "TOP 09 zaznamenává odliv přízně po prezidentských volbách. ODS zastavila pokles, zůstává však v nízkých číslech. Komunisté dlouhodobě trochu ztrácejí, sociální demokraté dílčím způsobem posílili svoji pozici," dodala dnešní zpráva.

STEM1
 
ČSSD si podle STEM v preferencích polepšila o dva procentní body a získala by 91 křesel, tedy o sedm více než podle březnového průzkumu. Přiblížila se tak k výsledku z loňského dubna. Levice by měla v dolní komoře pohodlnou ústavní většinu 132 křesel díky šesti poslancům SPOZ a 35 poslancům KSČM, byť tato strana utrpěla jednomandátovou ztrátu.

O dva poslance více by měla v porovnání s březnovým průzkumem ODS, aktuálně tedy 24. TOP 09 by naopak podle volebního modelu STEM o deset křesel ve Sněmovně přišla, a měla by dokonce o jeden mandát méně než KSČM. STEM ale upozornil, že skutečný výsledek by se mohl lišit až o dva mandáty, neboť "zcela přesně a spolehlivě nelze zachytit rozložení politických nálad v nejmenších krajích". 

KDU-ČSL by s deseti poslanci naopak své zastoupení ve Sněmovně posílila stejnou měrou jako občanští demokraté, byť v preferencích skončila až za SPOZ. Lidovci by mohli se sociálními demokraty vytvořit většinovou dvoubarevnou vládu, tento kabinet by se mohl opírat jen o 101 poslanců. Z ostatních stran se umístili nejlépe zelení, jejichž preference se pohybují kolem 2,4 procenta. Věci veřejné přes změny ve svém vedení dosáhly v žebříčku preferencí jen 0,5 procenta. 

STEM2
 
Výsledky průzkumu, který agentura provedla do 2. do 9. dubna mezi tisícovkou obyvatel ČR, zhruba odpovídají průzkumu ppm factum z konce března. I podle něj by se do Sněmovny dostalo šest stran v čele s ČSSD.

(Zdroj: ČTK, STEM)


Váš názor
  •  
    17.04.2013 10:26

    Ale ten náš Kalousek již není členem KDU-ČSL, leda že by vytvořili koalici ČSSD +KDU-ČSL + Kalousek (a kabinet by se mohl opírat o 102 poslanců).
    Achjo...
    •  
      17.04.2013 11:18

      No nazdar! Co jsem to napsal za hloupost. Správně má být: koalice Kalousek + ČSSD + KDU-ČSL...
      Achjo...
      • hnus
        17.04.2013 11:40

        Už Kalouskovi nestačí ani kupování volebních preferencí podplacených agentur... Nedávno se chvástal, že mají 16%, ale ty byly tvrdě zaplacené z peněz daňových poplatníků. Ve skutečnosti se střízlivé odhady nezkorumpovaných pozorovatelů pohybují pod 5% hranicí. Prostě sledujeme fatální a nechutnou blamáž českých médií ve stylu - "my vám řekneme, koho můžete demokraticky volit".
        Jesse
        • Re: hnus
          17.04.2013 11:54

          co ti vadí na Kalouskovi - chci pouze fakta. Bez jeho přičinění by tu pravice už nebyla. Kdyby nezavedl superhrubou mzdu, Tlustého rovná 15% daň by Česko dostala na úroveň Řecka. Neopakuj klišé a argumenty Blesku a jemu podobných pisálků, ty mne nezajímají.
          lime
          •  
            17.04.2013 12:24

            Podrazy na české střádaly při prodeji st. dluhopisů / neuvěřitelné prosazování nesmyslných S-karet / dosazení husy Hanákové do funkce ministryně kultury / preferování husy Lanšáglové, která ráda opakuje jeho "myšlenky", z čehož musím brečet smíchy / Cassa / kecy o levných dluhopisech / rozpočtové určení daní postavené na hlavu / penzijní fondy místo průběžného systému, který eliminuje inflaci / známé hulvátství... pravičáci aby se propadli hanbou / nevzdělanost hodna postu min. financí !! / snahy o ovládání policie ČR / opovrhování živnostenským stavem / neznalost důvodů krachů penzijních fondů v zadlužených zemích / alkoholizmus na půdě státních institucí / bla bla bla. To mi chceš namluvit, že jen to málo uvedených atribudů politika svědčí o jeho pravicovosti ??? Podívej se např. na pana Baťu - jak se má chovat a pracovat pravicový člověk !!! Kalousek je společenský odpad !!!!!!
            Jesse
          •  
            17.04.2013 12:02

            Tak ti řeknu svůj vlastní postřeh - fakta: Za 1) je mi líto, ale jsi asi produktem státní propagandy. Kalousek totiž není a nikdy nebyl pravicový politik !! Pouze to o sobě prohlašoval. Za 2) Kalousek je praktikující katolík, což značí, že např "církevní restituce" jsou zjevný střet zájmů !! Za 3) jeho exces, že se chtěl podílet na vládě s KSČM ještě za působení v KDU-ČSL, dokazuje, že je neomalený prospěchář... a tahle bych mohl pokračovat o faktech do aleluja. Pravděpodobně souhlasíš s oficiální státní doktrínou o "vysněné pravici", které zde od roku 1948 neexistuje a nesleduješ konkrétní podrazy těchto lidí, kteří svou politickou kariéru utvářeli za Husákovy normalizace. Začni používat vlastní rozum a ne mediální výstupy, zaplacené i z tvých daní.
            Jesse
        • Re: hnus
          17.04.2013 11:49

          Ale Kalousek přece musí být v jakékoliv vládě (i za cenu rudé průkazky, nebo turbanu na hlavě a dalších několika manželek - netuším, co nás v budoucnu čeká!!!).
          Achjo...
          •  
            17.04.2013 11:55

            Jj, to máš pravdu. Musí. Hlavně proto, že kromě intrik a podrazů už nic jiného neumí. Ten osel by se neuživil v mé firmě ani jako vrátný !!
            Jesse
            •  
              17.04.2013 12:05

              Já si nemyslím, že je osel. Považuji jej za mimořádně inteligentního, mimořádně všehoschopného jedince.
              Achjo...
              •  
                17.04.2013 12:10

                A hlavně toho na každého hodně ví.
                berta
              •  
                17.04.2013 12:09

                To jo, souhlas, všeho schopný podrazák...
                Jesse
                •  
                  17.04.2013 12:15

                  Také se domnívám , že tato kombinace je přímo vržedná!
                  Achjo...
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university