Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Caterpillar srazil výhled pro zisk i tržby. Akcie ale podpořil zpětný odkup

Caterpillar srazil výhled pro zisk i tržby. Akcie ale podpořil zpětný odkup

22.04.2013 14:26, aktualizováno: 22.4. 15:35
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Průmyslový gigant Caterpillar, který svým výsledkem podobně jako GE slouží jako odraz i prognóza globální ekonomiky, uštědřil investorům nečekanou ránu výrazně horšími výsledky za první čtvrtletí roku na úrovni zisku i tržeb, ale zejména sražením celoročního výhledu hospodaření. Akcie v premarketu amerického obchodování přešly od zisků do ztrát a zpět a obchodování zahajují růstem o 1,2 % k 81,4 USD/akcie. Proti špatným zprávám hovoří cash flow, slova o zpětném odkupu akcií či ne tak špatný vývoj v Číně, jak firma očekávala.

Caterpillar, celosvětově největší výrobce těžební a stavební techniky, vykázal v prvním čtvrtletí roku 2013 čistý zisk 880 milionů dolarů či 1,31 USD na akcii po 1,59 mld. USD či 2,37 USD na akcii před rokem a zaostal za očekáváním trhu 1,38 USD/akcie. Podobný obraz nabízejí tržby, meziročně klesly na 13,2 miliardy dolarů z 16 mld. USD a zaostaly za tržním očekáváním 13,7 mld. USD.

Druhý a citelnější úder přišel na úrovni celoročního výhledu. Pro zisk na akcii Caterpillar nově předpovídá úroveň 7 dolarů na akcii celoročního zisku při dříve poskytnutém výhled 7 až 9 USD/akcie. Tržním očekáváním je úroveň 7,70 USD/akcie. Novým výhledem pro celoroční tržby je rozmezí 57 až 61 miliard dolarů proti dříve poskytnutému výhledu 60 až 68 miliardy dolarů. Konsensem trhu je v tuto chvíli 62,7 miliardy dolarů.
Vysvětlení tkví dodávkách pro těžební průmysl: ten je pod tlakem a zápasí se slabou poptávkou. JPMorgan v dubnové zprávě předpověděla, že globální investice v těžebním průmyslu letos padnou o pětinu a po dalších pěti procentech budou ubírat v nadcházejících dvou letech. BHP Billiton a konkurenti tlačí na pokles nákladů při propadu poptávky a tržních cen kovů, rostou neprodané zásoby.

Po té, co Caterpillar koupil v roce 2011 producenta těžební techniky Bucyrus International a loni čínskou ERA Mining Machinery, narostl podíl těžebních dodávek na tržbách firmy na 32 procent. Stalo se tak v situaci propadu těžebních objednávek, což firmu přinutilo k omezení produkce a propouštění v továrnách v Decatur a jinde.

Akcie Caterpillar jsou letos níže o 10 %, což znamená pozici nejslabšího článku indexu Dow Jones Industrial Average. I to v tuto chvíli chrání akcie před dalším výraznějším propadem v reakci na 1Q čísla.

„Na konci roku 2012 jsme říkali, že 1Q bude výzvou. Skutečně bylo. Hlavním faktorem byly změny zásob. Caterpillar a jeho dealeři obvykle navyšují zásoby v úvodu roku, aby se připravili na růst poptávky na jaře a v létě. V úvodu roku 2012 jsme do zásob dodali dvě miliardy dolarů, letos jsme je ale o půl miliardy dolarů ztenčovali. Dealeři před rokem doplňovali zásoby strojů o 875 milionů dolarů, letos je o 700 milionů dolarů omezovali. Jsou to prudké meziroční pohyby s ohledem na koncovou poptávku. Ty dopadly do poklesu prodejů a tržeb o 17 procent,“ uvedl bez okolků CEO Caterpillaru Doug Oberhelman. „Při uvědomění si rozsahu těchto pohybů jsem výsledkem skupiny v prvním čtvrtletí roku potěšen,“ dodal. Upozornil zejména na růst cash flow v rozsahu řádově 900 milionů dolarů.

Z globální ekonomiky dle CEO přicházejí smíšené signály, ale celkově Oberhelmer čeká mírný, relativně stabilní, globální růst v letošním roce. Pro eurozónu čeká firma letos pokračující mírný pokles (zbytek Evropy mírný růst), pro Čínu po loňských 7,8 % letos růst HDP o 8 %. Japonský HDP dle firmy vzroste o procento. K jednotlivým komoditám pak uvedl, že u mědi čeká letos průměrnou cenu 3,25 USD/lb, železné rudy 135 USD/t.

„V úvodu roku jsme se obávali o ekonomický vývoj v USA i Číně a nyní jsme potěšeni relativní stabilitou, v USA s podporou trhu bydlení. Čína znamenala v 1Q zaostání za našimi odhady, ale v souladu s vývojem celosvětové ekonomiky. Naše čínské prodeje v 1Q byly meziročně vyšší a zásoby strojů významně klesly,“ uvedl šéf Caterpillaru.

K tržnímu vývoji (ceně akcií) Oberhelmer uvedl, že nynější pokles ceny akcií vytváří prostor pro obnovení zpětného odkupu akcií firmou. Počítá s ním počínaje 2Q13 v objemu kolem jedné miliardy dolarů.

(Zdroj: Caterpillar, Bloomberg, WSJ, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.