Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: Solární dotace jsou tunelem. Dle šéfky ERÚ vznikl fond na pošpinění úřadu

Zeman: Solární dotace jsou tunelem. Dle šéfky ERÚ vznikl fond na pošpinění úřadu

07.05.2013 14:59, aktualizováno: 7.5. 16:02
Autor: ČTK

Aktualizováno

Za největší tunel v dějinách české společnosti označil dotace na solární energii prezident Miloš Zeman v dnešním vystoupení před Sněmovnou. Uvedl, že "solární baroni" české hospodářství do této doby připravili zhruba o 200 miliard korun. Navrhuje proto vytvoření komise, která dotace vyšetří.

Podporu obnovitelných zdrojů v Česku označil Zeman za "naprosto nesmyslnou a šílenou". České podniky kvůli ní a zvýšeným cenám elektřiny prý přišly o 165 miliard korun, české domácnosti pak o dalších 35 miliard. "Jak chcete pronášet vzletná slova, třeba tady v Parlamentě, o zvyšování konkurenceschopnosti českého průmyslu, když současně nesmyslnou dotační politikou připouštíte snižování této konkurenceschopnosti?" ptal se poslanců.

Prezident se prý postupně setkal s ředitelem Bezpečnostní informační služby, nejvyšším státním zástupcem, prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, prezidentkou Energetického regulačního úřadu a ministrem vnitra, kterým navrhl vytvoření společného týmu, "který by se tímto největším tunelem v českých ekonomických dějinách zabýval". Tým, který navrhuje, může být prý daleko účinnější než parlamentní vyšetřovací komise, jež by postihla "solární šílenství a solární barony".

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dnes uvedla, že vznikl fond, který má sloužit k poškození pověsti úřadu. Je prý stanoven i příspěvek. Na dotaz, zda za fondem stojí solární investoři, šéfka úřadu neodpověděla s odkazem na policii.

„Já jsem dostala informaci, že se vybírá 300.000 na jednu megawattu pro denunciaci ERÚ a zvláště Vitáskové," uvedla. Fond se podle jejích informací již naplňuje, mělo by v něm být 29 milionů korun. "Nebude to jen na dárky pro novináře, ale i na jinou činnost. Ale možná, že to bude i na popularizaci obnovitelných zdrojů, nevím," dodala Vitásková.

Solární odvětví zažívá již několik let napětí, zejména vzhledem k vývoji takzvaných výkupních cen. Po jejich snížení a zavedení zvláštního odvodu se zástupci solárníků obrátili mimo jiné na Ústavní soud, který jim ale nevyhověl. Trestnímu oznámení či obvinění nyní čelí bývalí i současní zaměstnanci ERÚ, včetně samotné Vitáskové. Šéfka úřadu má dokonce přidělenou ochranku.

Prezident Zeman se v parlamentu vyjádřil také k pohledu na českou ekonomiku.  Podporuje prý opoziční návrhy na progresivní zdanění i vyšší korporátní daně, nechce ale, aby se výnosy z takových opatření přelily například jen do sociálních dávek. Ve svém prvním vystoupení před Poslaneckou sněmovnou prezident zdůraznil, že hospodářský růst ČR rozhýbou jen investice "do lidí i do betonu". Poslance také vyzval, aby stejně jako on, částí svého platu přispěli do vznikajícího fondu na splácení státního dluhu. 

"Česká ekonomika je hluboce podinvestovaná, česká ekonomika žije na dluh," prohlásil prezident. Na úkor investic je podle něj nyní preferována spotřeba, ať už vládní nebo domácností. "Toto tvrzení je zcela určitě velmi nepopulární, protože investice nemají volební právo," míní Zeman. Politici, kteří usilují o znovuzvolení, proto o investice nebudou usilovat. 

Právě proto je podpora investic podle něj prezidentským tématem, neboť přímo zvolená hlava státu se nemusí ohlížet na mínění stran a může investice podporovat. Strany se podle něj místo toho snaží "rozdávat volební dárečky", ať už je to pravicové snižování daní či levicové zvyšování sociálních dávek. 

Opoziční progresivní zdanění i korporátní daň Zeman podpořil a připomněl, že v sousedním Rakousku je korporátní daň 25 procent, na Slovensku 23 procent. "V případě ČR je složená daňová kvóta o pět procent nižší, než je průměr EU," připomněl prezident. V projevu zmínil také Švédsko a další země, které "tvrdošíjně mají vysoké daně a přitom prosperující veřejný i soukromý sektor". 

Zeman také nic nenamítá proti rozdělení daňových pásem na dvě skupiny, tedy na energetické a bankovní společnosti na jedné a ostatní firmy na straně druhé. 

"Na druhé straně odmítám návrhy opozice, aby se výnosy získané případným zvýšením daní přelily do spotřeby například zvýšením sociálních dávek," zdůraznil Zeman. Jako odstrašující příklad uvedl někdejší takzvané 13. důchody. "Myslím, že rozumní lidé na levici by tuto zkušenost nikdy neměli opakovat," prohlásil. 

Za správné má Zeman investice "do lidí", tedy do zdravotnictví, školství, sportu, ale také do infrastruktury a bytové výstavby, tedy ty s nejvyšším multiplikačním efektem. Rostoucí nezaměstnanost dnes prezident označil za jeden ze tří základních problémů současné české společnosti. 

"Investice, které jsou jako jediné schopny rozhýbat hospodářský růst. U nás se říká, že hospodářský růst je tažen spotřebou. Je to jeden z největších nesmyslů, který se vyskytuje," myslí si prezident. Vyšší spotřeba zvýší hrubý domácí produkt, ale nikoliv ekonomickou výkonnost společnosti. "Jediným motorem pro hospodářský růst jsou právě investice, jak do lidí, tak do betonu," uvedl Zeman. 

S tímto svým přesvědčením Zeman hodlá "několikrát vystupovat" před poslanci při projednávání státního rozpočtu. "Budu se vás snažit přesvědčit, abyste výnos získaný jak případným zvýšeným daní, tak rozumnými úsporami na výdajové stránce rozpočtu věnovali právě tímto směrem ve prospěch budoucího rozvoje České republiky," řekl. 

Zeman dnes také vyzval členy Sněmovny, aby stejně jako on začali částí svého platu přispívat do fondu na splácení státního dluhu. Ustavena už podle něj byla jeho správní rada, konkrétní banka má být vybrána příští týden. Svůj příspěvek, který je podle něj 60.000 měsíčně, označil za "kapku v moři", kterou zadlužování nezastaví. Je to však podle něj symbol a gesto. 

"Já věřím, že jakmile bude oznámeno číslo účtu, pak mnozí z vás, dokonce i pan ministr financí (Miroslav Kalousek), který tak často a hojně hovoří o nutnosti splácení státního dluhu, ze svého skromného platu drobným dílem přispěje," řekl Zeman.


Čtěte více:

Plán MPO: Konec podpory u nových obnovitelných zdrojů, u starých po dosažení návratnosti
21.03.2013 15:34
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce novým zákonem o obnovitelný...
Zeman: Podporuji snahy o snížení dotací na solární energetiku
28.03.2013 17:26
Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil podporu snahám o výrazné snížení d...
Vláda chystá šťáru mezi solárníky kvůli podezření z podvodů. Chce ukončit anonymitu vlastníků
12.04.2013 10:20
„Na dotace na fotovoltaiku jde 30 mld. Kč ročně. Není možné, abychom ...
Německé domácnosti dotují levnou elektřinu sousedům
15.04.2013 17:17
Rozhodnutí německé vlády odejít od jaderné energie a sázka na obnovite...
Zelené energie soupeří s tradičními o investory v Evropě, říká Allianz
26.04.2013 11:12
Výroba takzvané zelené energie a výstavba s ní spojené infrastruktury ...
ČEZ má nabídku 1,3 mld. korun za Dětmarovice. Bradáčová chce vyšetřovat Amun.Re (+komentář)
30.04.2013 8:57
Prodej černouhelné elektrárny Dětmarovice nebude pro ČEZ tak výhodný, ...

Váš názor
  •  
    09.05.2013 9:31

    zeman vyjadril postoj vestinove populace a ma pravdu, odpovednost maji zakonodarci, Vitáskové bych doporucil lecbu elektrostimulaci z jedne slunecni elektrarny, nekdy kolem obeda, plny vykon, at si to uzije holka kdyz jsou ty obnovitelny zdroje tak skvela vec, nechapu proc se likviduji pole a pekna mista v prirode, proste nejsem ods
    eple
    • Lio
      09.05.2013 11:20

      nejsi úplně vedle? Řekl bych, že tu elektrostimulaci bys potřeboval ty!
      lime
    •  
      09.05.2013 10:09

      Když o tom nic nevíš, tak si alespoň pořádně přečti článek. Pak by ti bylo jasné, že: a) Vitásková šlape na prsty solárníkům, b) Zemanova vláda a jeho poslanci se na vytvoření energetického solárního marasmu podíleli. To, že pak prohlásíš, že nejsi ods, jen dává ods body, protože se od ní distancuje trouba.
      tunguska08
      •  
        09.05.2013 11:49

        trochu mi to ujelo :) Vitásková je skveli clovek na svem miste a udala a udela vse pro to aby show pokracovala
        eple
  •  
    07.05.2013 15:51

    Fotovoltaika 800 mld.- 1 bil. x dostavba Temelína 200-300 mld.. Tzn. 3 jaderné elektrárny. Co tady řešit? Kdo nese odpovědnost?
    berta
    •  
      09.05.2013 10:07

      Když o tom nic nevíš, tak si alespoň pořádně přečti článek. Pak by ti bylo jasné, že: a) Vitásková šlape na prsty solárníkům, b) Zemanova vláda a jeho poslanci se na vytvoření energetického solárního marasmu podíleli. To, že pak prohlásíš, že nejsi ods, jen dává ods body, protože se od ní distancuje trouba.
      tunguska08
      •  
        09.05.2013 10:09

        pardon, to patřilo LIO. Omlouvám se.
        tunguska08
  • Chcije si do vlastniho stanu
    07.05.2013 15:37

    Vsadil bych se ze zneni zakona o obnovitelnych zdrojich bylo pripraveno za Zemanovy vlady. CSSD poslanci upravili (ne)moznost snizeni vykupni ceny ERU v dobe jeho prijeti. Dalsi vlady uz se vezly. Vitaskova, Zeman, Kuba, Necas jsou v tomto ohledu paranoidni posetilci spoluvytvarejici medialni maskaradu na zaklade ktere se snazi protlacit velice spatnou upravu zakona o OZE, kteryzto obor timto zrekukuji blizko nule. A cil je celkem jasny ..., nemuzu se zbavit dojmu ze nejsou ve svych nazorech objektivni a nezaujati. Celkem fundovanou reportaz vysilala CT: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/213562248420007-hra-bilionu/
    radox
    • Re: Chcije si do vlastniho stanu
      07.05.2013 15:46

      Draví, bezohlední a bezcitní, prostě bestie. Tak mluví o lidech ve vysoké politice lékař a publicista Jan ...... s odkazem na zjištění amerických vědců, podle nichž je mezi vysokými politiky a manažery mnohem větší procento nebezpečných psychopatů než mezi vězni ve federálních věznicích Spojených států. Ale na těchto hadech v oblecích to zprvu poznat není.
      ZUZKA
      • to Zuzka
        07.05.2013 15:49

        Mám stejný dojem, když se dívám na některé naše "zastupitele".
        oh171
        • Re: to Zuzka
          07.05.2013 15:54

          Tak o to Hnízdil píše konkrétně i třeba o Klausovi.
          Velkamedvědice
          • A
            09.05.2013 11:23

            má recht! Jinak se dá poslouchat nanejvýš dvakrát, opakuje se.
            lime
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university