Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Experti ČSSD navrhli prolomit limity pro ČEZ, u Czech Coal ne. Ta chystá novou nabidku

Experti ČSSD navrhli prolomit limity pro ČEZ, u Czech Coal ne. Ta chystá novou nabidku

22.05.2013 8:31, aktualizováno: 22.5. 8:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ekologičtí a energetičtí experti ČSSD doporučili posunout těžební limit u Severočeských dolů patřících firmě ČEZ, v případě hnědouhelných dolů společnosti Czech Coal miliardáře Pavla Tykače se to podle nich naopak nevyplatí. S odkazem na dokument, který má k dispozici, to dnes napsal internetový server Insider. Stínový ministr životního prostředí Vladimír Špidla serveru řekl, že materiál je podkladem pro diskusi, dokument odrážející plány ČSSD bude podle něj připraven do tří až čtyř měsíců. 

Cílem dokumentu bylo shrnout fakta pro ústřední výkonný výbor ČSSD, vznikl v odborné komisi pro udržitelnou energetiku. "Z objektivních analýz vyplývá, že k zajištění dlouhodobého zásobování české energetiky a teplárenství hnědým uhlím je nutné posunout územní ekologické limity na lomu Bílina," cituje server z dokumentu. Důl Bílina patří společnosti Severočeské doly. 

V případě lomu ČSA, který patří společnosti Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal, podle expertů posunutí limitů těžby potřebné není. "Je ve skutečnosti v zájmu pouze společnosti Czech Coal," cituje server. Dokument upozorňuje u dolu ČSA na nevypořádaná vlastnictví pozemků, nutné odstranění Horního Jiřetína a řady silnic a výhledově potřebu likvidace chemičky Unipetrol Litvínov. Experti varují také před rizikem sesuvů svahů Krušných hor. 

Czech Coal chystá po sedmi letech novou nabídku lidem z Horního Jiřetína a Černic, aby se vystěhovali a umožnili vytěžit hnědé uhlí dosud chráněné limity, uvedl spolumajitel firmy Jan Dienstl pro HN. „Myslím, že nová nabídka je nutná. Pokud se chceme v dnešní době nějakým způsobem dohodnout, musíme obcím a jejich obyvatelům něco nabídnout. Primárně by to měla být přímá dohoda mezi těžařem a lidmi, kterých se to týká," uvedl Dienstl.

Nově se má podle něj vyrovnání uskutečnit ve dvou rovinách. Nejprve bude firma zjišťovat, co lidé chtějí - zda peníze, nový dům nebo pracovní místo. Následně prý přijde nabídka obcím, co je pro ně Czech Coal schopen udělat, například ochranné valy nebo novou silnici.

„Na podzim bychom na tom měli intenzivně pracovat, abychom měli plán začátkem příštího roku hotový. Neříkám, že už to budeme nějak prezentovat, ale musíme mít podklady, abychom mohli začít přemýšlet," řekl HN Dienstl. 

Územní limity vytyčila vláda v roce 1991 a zamezují dalšímu postupu těžby. Spolumajitel Litvínovské uhelné Jan Dienstl nedávno ČTK řekl, že firma bude usilovat o prolomení těžebních limitů. Slibuje si od toho zachování pracovních míst a rozvoj regionu. S názorem, že útlum těžby by v regionu zvýšil nezaměstnanost, ale experti ČSSD podle Insideru polemizují. "V obci Horní Jiřetín je v současné době podle sdělení obecního úřadu 811 aktivních pracovních míst, která by prolomením limitů těžby zanikla. Naproti tomu Litvínovská uhelná podle své výroční zprávy zaměstnává 913 pracovníků, přičemž zachování limitů nebude znamenat okamžitou ztrátu zaměstnání pro všechny," porovnává dokument dopady. 

Jeho autoři předpokládají, že část zaměstnanců se bude podílet na rekultivaci lomu ČSA po jeho případném uzavření. Upozorňují také na možnou ztrátu necelých čtyř tisíc pracovních míst v areálu bývalých Chemických závodů Litvínov, pokud by se lom posunul až k němu. 

Materiál rovněž uvádí, že cena tepla z uhlí je vyšší než například z biomasy. Podle expertů ČSSD bude navíc teplo z uhlí zdražovat kvůli rostoucím cenám uhlí a investicím do tepláren, aby plnily emisní limity. Spotřebu hnědého uhlí v Česku by podle dokumentu mohlo snížit omezení exportu elektřiny, větší rozsah spalování zemního plynu, přechod na obnovitelné zdroje a zateplování budov.

(Zdroj: čtk, HN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data