Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Země míří k předčasným volbám: Rusnok bez důvěry, koalice bez většiny, LIDEM bez Peake, do ODS Klaus?

Země míří k předčasným volbám: Rusnok bez důvěry, koalice bez většiny, LIDEM bez Peake, do ODS Klaus?

07.08.2013 21:45, aktualizováno: 8.8. 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezískala podle očekávání důvěru Poslanecké sněmovny. Odmítla ji někdejší koalice, ale nikoli většinou 101 hlasů, kterou před hlasováním ztratila. Další kroky budou na prezidentovi Zemanovi, co se týče vlády a na Poslanecké sněmovně, pokud jde o její rozpuštění.

Poslanecký klub TOP09 a Starostové iniciuje mimořádné jednání Sněmovny k jejímu rozpuštění a směřování země k předčasným volbám. Šéf ČSSD Sobotka žádá na zítřek schůzku lídrů poslaneckých klubů stran a tento krok uvítal. Jako nejrychlejší možný termín voleb šéf ČSSD Sobotka označil říjen letošního roku. Do té doby by dle Sobotky měla vládnout Rusnokova vláda v demisi, ale situaci nekomplikovat dalšími politickými jednáními a činit pouze nezbytné a nekonfliktní kroky.

Návrh na rozpuštění Sněmovny by měl mít nyní šanci na schválení. Je k tomu nutná ústavní většina nejméně 120 poslanců. ČSSD, KSČM, VV a TOP 09, hovořící směrem předčasných voleb, by měly dostatečný počet 133 hlasů. O předčasných volbách navíc začali mluvit i někteří občanští demokraté.

Pro důvěru Rusnokově vládě bylo 93 poslanců/poslankyň – získala hlasy ČSSD, KSČM, Věcí veřejných a nezařazených poslanců Josefa Dobeše, Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Proti důvěře vládě premiéra Rusnoka hlasovalo 100 poslanců/poslankyň. Vedle hlasů bývalé vládní koalice (ale viz dále) byla důvěra odepřena hlasy poslanců Jany Suché, Radima Vysloužila, Martina Vacka (kolem strany LIDEM), dále exposlance ODS Michala Doktora, Jiřího Paroubka a Petra Bendy (národní socialisté).

Hlasování se zdrželo či nebylo přítomno celkem 7 zákonodárců. Tomáš Úlehla a Jan Florián (ODS) před hlasováním o důvěře vládě rozbili většinu 101 hlasů, kterou se bývalá koalice chtěla prezentovat prezidentu Zemanovi a případně žádat pokus sestavit vládu pod vedením nynější předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové. Oba už loni na podzim patřili k takzvaným rebelům v souvislosti se schvalováním vládního stabilizačního balíčku. Za obratem obou poslanců dle zákulisních informací stojí pražský kmotr Tomáš Hrdlička. Těsně před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě oznámili, že se jej nebudou účastnit. V reakci na to zvolila stejný postup šéfka LIDEM Karolína Peake. Miroslav Petráň za VV nebyl přítomen, chyběli také hlasy Radima Fialy (dříve ODS, nyní nezařazený), Davida Ratha a Romana Pekárka.

„Můj hlas proti vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka byl hlasem pro dohodu ODS, TOP 09 a LIDEM. Můj hlas byl hlasem pro podporu Miroslavy Němcové a její pravicové vlády. Dohodu o stojedničce ODS porušila, podtrhla svého lídra. Jediným férovým řešením jsou předčasné volby,“ napsala ve svém prohlášení Karolína Peake.

Ve čtvrtek pak oznámila, že rezignuje na post předsedkyně strany, protože se její názor rozchhází s názorem většinu poslanců strany LIDEM i dalšími poslanci nezařazenými. "Věnovala jsem rok a půl své energie snaze o vybudování strany a o stabilní a férovou spolupráci s koaličními partnery. Strana LIDEM – liberální demokraté potřebuje někoho, kdo má sílu pokračovat," uvedla poslankyně. Ve straně podle svých slov nechce prosazovat to, co sama považuji za správné, proti vůli poslanců.

Již v červenci Týden napsal, že jeden z členů strany potvrdil informace TV Barrandov, že Peake od prezidenta Zemana dostala nabídku stát se velvyslankyní v Austrálii. "Slyšela jsem podobné úsměvné spekulace. Žádnou podobnou nabídku jsem nedostala a ani bych ji nepřijala," vyjádřila se tehdy Peake pro TV Barrandov. Manžel Charles Peake je Australan s čínskými a českými předky. Bývalý expert na telekomunikaci pomáhal s kampaní Věcem veřejným i LIDEM. Post velvyslance v Austrálii se uvolnil po Hynkovi Kmoníčkovi. Ten na pražském hradě nyní vykonává funkci ředitele zahraničního odboru.

Než poslanci Sněmovnu rozpustí, povládne Rusnokova vláda v demisi, kterou je povinna podat poté, co jí nebyla vyslovena důvěra. Rusnok po hlasování uvedl, že jeho kabinet ji podá neprodleně, očekává se tedy nejpozději ve čtvrtek. Prezident Zeman před hlasováním ve Sněmovně řekl, že Rusnokův kabinet nechá u moci nejméně několik týdnů, než skončí policejní vyšetřování (kolem kauzy Nagyová).

Hned ve čtvrtek, jak již oznámila šéfka Sněmovny Němcová, začínají jednání o předčasných volbách. Grémium ODS jedná o tom, jak se bude strana na ně připravovat. Podle politologů je ODS dlouhodobě v krizi a události kolem středečního hlasování o důvěře znovu ukázaly, že se neumí sjednotit v zásadním okamžiku. Poslanec Boris Šťastný si myslí, že by proto strana měla požádat svého bývalého předsedu a exprezidenta Václava Klause, aby se vrátil a pomohl s její záchranou. Šéf poslanců Stanjura oznámil, že ODS poslance Úlehlu a Floriána vyloučí ze strany buď na regionální úrovni a pokud ne, tak rozhodne výkonná rada ODS. "Tím rozhodnutím se nechali koupit a nemají v ODS co dělat," řekl Stanjura. Florián následně již dopoledne sám oznámil rezignaci, Úlehla ji odmítá.

(Zdroj: ČT, čtk)


Čtěte více:

Rusnokova vláda má podporu ČSSD, VV i KSČM
06.08.2013 15:01
Nejužší vedení sociální demokracie jednomyslně doporučilo svým poslanc...
Zeman ve Sněmovně: Rusnok povládne nejméně týdny s důvěrou či bez
07.08.2013 8:46
Strany ODS, TOP 09 a LIDEM ve středu jednotně odmítnou vyslovit důvěru...

Váš názor
  •  
    09.08.2013 9:36

    Tato republika by měla vyhlásit referendum a zjisti zda obyvatelé nemají zájem se připojit k drahému Německu a vytvořit Velkoněmeckou říši. Protože na co tady politici sáhnou to je průser. Moje rodina je pro a moji příbuzní v Německu taky.
    Jezdec.
    • Jezdec
      09.08.2013 9:51

      Asi ti ale uniklo, jak se i po třiadvaceti letech chovají Wessies k těm, co nazývají Ossies. Tví příbuzní v Německu jsou asi značně otrlí a neumějí moc německy. Nebo jsou to Ossies a nechtějí být nejnižší kategorií... ;-)
      Kalka.
  • Oprava názvu článu
    09.08.2013 9:28

    Země míří do prdele : Rusnok bez důvěry, koalice bez většiny, LIDEM bez Peake, do ODS Klaus?
    oradapoisson
    • Re: Oprava názvu článu
      09.08.2013 10:10

      Tandem Klaus - Zeman se formuje již od prezidentských voleb. ODS je v háji, nastal návrat Klause a čeká se na nějaký teatrální vstup ve stylu "celý v bílém vcházím já". Miloš rozdělí socany a vytvoří koalici SPOZ s nějakou frakci od socanů. Předtím nastane nálada (vyvolá se) všeobecné nasranosti a oba pánové budou vzývání, aby novou verzi oposmlouvy uchránili českou zem.
      Medium2
  • největší fór
    08.08.2013 12:43

    je ten o tom Klaunovi co stane v čele ODS aby ji zachránil Myslím že lepší strategie jak ods vymazat z mapy není
    Bo
    • Re: největší fór
      09.08.2013 9:31

      taky si myslím, popularita propisky po amnestii je na bodu nula
      sid_cz
  •  
    08.08.2013 9:06

    Zdá se, že moudré státnické rozhodnutí pana prezidenta , zajistilo výměnu, smečky dosud vládnoucí, za smečku čekatelů. Bude zajímavé sledovat pohyb figurek na šachovnici páně Zemanova. Jsem hlavně zvěšdav na tahy těch, kteří jsou nad věcí a je jim jedno jestli vládnou dlouhoužší, nebo zubatí, hlavně, aby penězovody byly zajištěny. Vzniká taky nová sportovní disciplína, šplh k perspektivní straně a tedy ke korytu.
    Homo
  •  
    08.08.2013 6:19

    Já jsem přesvědčen, že tu svou slavnou 101. zase nějak uplácají. Přece neopustí korejtka...
    Achjo...
    • Ach jo
      08.08.2013 13:00

      Zeman jasně řekl, že ani v tom případě, je vládnout nenechá, prý až. / opět jeden z jeho ústavních forků, skončí vyšetřování Nagyové..
      Velkamedvědice
  •  
    08.08.2013 1:04

    .. a po velkých vítětných říjnových volbách vítězná levice zrušila konečně pražskou burzu a všechny neprodejné akcie férově proplatila všemu drobnému akcionářskému lidu..
    Karl von Bahnhof
  •  
    08.08.2013 0:41

    oliwer cromwell přišel v osobě zemana a rozehnal tu pravičáckou sběř.víc není co dodat,lid si oddechnul.
    bob
    •  
      08.08.2013 13:04

      Který lid si odechnul. Ten co má rád hry a nebo někdo zlevnil chleba nebo tak?? o)
      Velkamedvědice
    • Lidská blbost je neměřitelná......
      08.08.2013 9:31

      to samé říkali blbci o Klémovi v 48. a jak jsme dopadli. Ted' nás Mišlouf naservíruje Putinovi i s Temelínem. Neznáš staré přísloví "ve zdravém těle zdravý duch" Jen někdo hodně retardovaný nevidí co za intelekt se skrýva v Zemanovi. Nejpřejhorší jsou užitečný idioti, který mu žerou ty jeho lži a kecy.
      Žoržínek
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data