Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman ve Sněmovně: Rusnok povládne nejméně týdny s důvěrou či bez

Zeman ve Sněmovně: Rusnok povládne nejméně týdny s důvěrou či bez

07.08.2013 8:46, aktualizováno: 7.8. 11:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Strany ODS, TOP 09 a LIDEM ve středu jednotně odmítnou vyslovit důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Po společném jednání bývalé vládní koalice to novinářům řekla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Trojice stran prý stále disponuje 101 hlasy pro vytvoření vlastní vlády, v jejímž čele by stanula právě Němcová. Prezidenta Miloše Zemana chtějí na středeční schůzi Sněmovny vyzvat, aby šéfku dolní komory Parlamentu pověřil sestavením vlády, která by měla důvěru poslanců.

Podle Němcové jsou pro sestavení vlády složené ze stran někdejší koalice všichni jejich poslanci spolu s nezařazeným zákonodárcem Michalem Doktorem. Rusnokův kabinet tak zřejmě důvěru nezíská. "V případě, že nezíská vláda důvěru, je jasné, že se musí dít některé další kroky, aby země nebyla uvržena do hlubší nestability," řekla na tiskové konferenci po jednání Němcová.

Úvod hlasování ve Sněmovně provázely technické potíže s hlasovacím zařízením, je proto domluveno klasické ruční sčítání hlasů. Před hlasováním vystoupil prezident Miloš Zeman. Uvedl, že během následujících několika týdnů neučiní žádný další pokud o jmenování premiéra země, to tedy v případě, že Rusnok důvěru nezíská. Má tak jistotu, že nejméně týdny povládne i v bez důvěry. Zeman to vysvětlil závazkem vyšetřovatele Ištvana, že vyšetřování, které vede, se běhěm několika týdnů zásadně pohne. "Samozřejmě po volbách jmenuji předsedou vlády představitele vítězné strany, a to nezávisle na tom, jaká strana to bude, a budu se samozřejmě těšit na spolupráci s politickou vládou. Ta jako jediná bude mít mandát provádět nezbytné reformy," uvedl dále Zeman.

Na středeční jednání Sněmovny chce trojkoalice zařadit bod, kterým vyzve prezidenta Zemana, aby "v souladu s ústavou, ústavními zvyklostmi konal tak, aby ČR měla legitimní vládu, která by disponovala důvěrou Poslanecké sněmovny," uvedla Němcová. Vzhledem k tomu, že bývalá koalice disponuje ve Sněmovně většinou, žádná jiná vláda nemůže získat důvěru poslanců, uvedla místopředsedkyně ODS.

"Neexistuje žádná jiná vláda, která by se mohla opírat o podporu v Poslanecké sněmovně a mohla by tedy úspěšně zvládnout závěr roku," řekla Němcová. Poslance čeká v druhé polovině roku zejména schvalování návrhu státního rozpočtu. "Jsou tam i další priority, které pouze legitimní vláda s podporou většiny v Poslanecké sněmovně může úspěšně zvládnout," dodala šéfka Sněmovny.

Premiér Rusnok dnes jednal v dolní komoře parlamentu o podpoře pro svůj kabinet. Na svou stranu získal hlasy ČSSD, komunistů a Věcí veřejných. Proti němu však stojí jednotná koalice TOP 09, LIDEM a ODS. Jeho vláda tak důvěru zřejmě nezíská.

V takovém případě bude další postup v řešení politické situace na prezidentovi. Ve hře zůstává varianta, že by sestavením kabinetu pověřil předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Zeman ale může také jmenovat premiérkou Němcovou, ale i někoho jiného. 

Vyjednávání o důvěře pro kabinet Jiřího Rusnoka skončilo konfliktem v ČSSD. Je to strategie prezidenta Miloše Zemana a Rusnokovy vlády, jak sociální demokracii "maximálně rozebrat". V rozhovoru pro ČTK to řekl předseda ODS Martin Kuba. Podle něj se prezident snaží tak trochu ponižovat i strany bývalé koalice tím, že po nich chce 101 notářsky ověřených podpisů. I podle Kuby strany bývalé koalice svoji většinu ve Sněmovně ve středu prokážou. "Poslední dny ukazovaly, že to takhle skončí. Že to skončí konfliktem ve straně. Je to jedna ze strategií Miloše Zemana a vlády maximálně rozebrat sociální demokracii," řekl ČTK Kuba.

(Zdroj: čtk, ČT)


Čtěte více:

Rusnokova vláda má podporu ČSSD, VV i KSČM
06.08.2013 15:01
Nejužší vedení sociální demokracie jednomyslně doporučilo svým poslanc...

Váš názor
  • Schwarzenberg
    10.08.2013 11:28

    předevčírem prohlásil, že ho situace v parlamentě nepřekvapila, že celou dobu počítal s tím, že "101" nebude. To to nemoh' říct Němcové? ;-) Radši začal s Kalouskem (goebelsovské) štvaní proti Zemanovým "nedemokratickým" praktikám. Jj, skvělý vzor pro karlovce - naši inteligenci a kulturčíky. Na začátku 50. let takoví taky hned naletěli novým pánům a psali častušky...
    Kalka.
    • Levičácká agitace
      10.08.2013 11:51

      Je neuvěřitelné, že může někdo tak překrucovat realitu a ještě se přitom vysmívat protistraně. Zvláště ta nechutná přetočená poznámka z 50 let. Jak Zeman se chovali komunisti. To jsi na výplatní listině koho? Co se týče kulturního cítění, s tím se musí nčlověk narodit. Co máš proti Burianovi, kterého Balvín absolutně necitlivě odvolal. No někdo na sluhu dvou pánů, jiný jízliv doma chleba s tlačenkou. Hezký víkend! PS. Vždyť už vydrž, Tvá milovaná levice zavládne a pečení holubi budou létat do huby.
      Velkamedvědice
      • Re: Levičácká agitace
        10.08.2013 12:09

        :-))) Jen jsem chtěla vědět, jestli jsi už vzůru. Hezký den!
        Kalka.
  • Ze slovenského tisku
    08.08.2013 21:04

    „Zeman de facto spojil funkci prezidenta a premiéra, parlament zredukoval na debatní kroužek a Rusnok je i v nejlepším případě něco jako jeho první lokaj. Když jde o kšefty, říká se tomu spíš bílý kůň.”
    Velkamedvědice
  • Volala
    08.08.2013 18:56

    jsem rodičům a ty mi řekli, že politická situace v naší zemičce stojí za hovno..Tak nevím co si o tom myslet
    ZUZKA
  • největší paradox ale je že
    08.08.2013 18:54

    Politická strana, které hlavní heslo bylo ...kupředu levá....nás táhne o dalších 40 let zpátky. Pomalu ale jistě. Jak dlouho musíme čekat, než zase děti školou povinné budou sepisovat petice žádajíci smrt političky na základě smyšlených obviněni. Nesmějme se, už ted' manipuluje pan prezident s překrucováním co kdo a kdy řekl a lidé slepě věří, protože věřit chtějí. Dr. Goebles hadr. Nakonec nám zase zbydou jen oči pro pláč. Kdo se nepoučí z historie ten si zaslouží aby se historie opakovala. Nepřipadá vám zdejší situace poněkud povědomá. Vy mladí - zeptejte se rodičů.
    xxx
  • podívejte se
    08.08.2013 18:30

    jak se může poctivý člověk upracovat..http://zpravy.kurzy.cz/355104-superman-v-politice-michal-hasek-cssd-ma-27-funkci/
    ZUZKA
  •  
    08.08.2013 17:22

    lakmusový, / pro ty jež se realizují opravami hrubek/,
    Velkamedvědice
  • Typické pro nás
    08.08.2013 17:21

    Prolhaný křívý lump se mstí, nerespektuje ústavu, ústavní vlastnosti jsou idiotské, předstírá konzultaci s parlamentem jen pro větší aroganci, aby se mu vysmál a udělal si vládu ze svých kámošů, napříč jeho deklarované 101, a češi mu tleskají jako osvoboditeli. Co prý udělal špatného. Nenechte se mýlit, Ti dva co, odešli, Němcovou pro vládu podporovali. To ND je typický lakmusoví papírek a křupani, jimž kultura ani nacházející sezona nic neříká se smějí. Herci mají držet hubu a být rádi, že nejsou hladoví. Škoda slov. Pokud někdo nevidí a ptá se, co vůbec zen křupan udělal, jiný píše, že pozorovatelům píšou komentáře bez spolehlivých zdrojů , že psali projev i německému prezidentu. Je mi z toho divadla smutno. Zemanovi voliči jsou nadšeni, jak vláda bez práva na existenci provádí desítky nezvratných čistek atd. Kdo má kulturní duševní rozhled velikosti toho ješity ryčí nadšením.
    Velkamedvědice
    • Re: Typické pro nás
      08.08.2013 18:35

      Udělali jsme si dobrovolně kozla zahradnikem. A to jen proto, že se necháme oblbnout starým nemocným ožralou, který zdemonizoval Kalouska. Typické pro nás Čechy závist a nenávist nás oslepuje do té míry, že máme raději zprofanovaného starého křivého komunistu na místě ministra financi než někoho, kdo nebyl perfektní, ale určitě daleko lepši než po uši zadlužený Fišer. Ted' si nakonec zase dosadíme na hrad komunisty-pohrobky těch co zruinovali nejen celý národ, jeho hrdost, kasu ale i udělali z celé generace moralní kriply. A to jim ještě provoláváme slávu. Jsme vůbec normální ? My si tu hicpartu zasloužíme.
      Žoržínek
      • Žoržínek
        08.08.2013 18:56

        Taktická .Kalouskobijci jaksi nechápou, že jeho roli ještě upevní, pro většinu pravičáků po dění v ODS to bude jediná přijatelná "pravice"
        Velkamedvědice
    • Re: Typické pro nás
      08.08.2013 17:54

      Jáj, medvedica, myslíš, že u tých dvoch došlo k prejavu?
      Šaňo
      • šaňo
        08.08.2013 18:04

        To je nehezké, ošklivé slovíčko, údajně kliku střídali Zemanovi a Klausovi posli, vyloučit to oprabdu, ale opravdu nebudu. Netuším ani, co špital nezávislý Ištván do ouška, ale podmiňovat legální vládu dokončením jakéhosi trestně právního stíhání, to je vrchol arogance.
        Velkamedvědice
        • Re: šaňo
          08.08.2013 18:14

          Pozri, medvedica, hlavu hore, teraz sa musíme sústrediť na voľby, veď sme tuna takmer všetci voliči ódéesky. Len o Nečaska mám starosť, lebo včera ani nemukol, však. Jáj, aby sa pod tým nátlakom ešte tak nervovo zosypal. Ja som tuna už viackrát písal, že policajný štát, ktorý zatvára ľudí za bagateľnú trestnú činnosť nie je žiadná demokracia a teraz došlo na moje slová, dobre ja hovorím.
          Šaňo
          • Šaňo
            08.08.2013 19:18

            o)) Florián dělal pro jednoho z největších VK koníků Borise Štastného...Vztah VK o ODS netřeba připomínat, snad jen opakované výkřiky Štastného, ať VK zničenou stranu posléze zachrání..
            Velkamedvědice
  • Rath
    08.08.2013 14:57

    změnil taktiku..o) Už netvrdí, že o penězích nevěděl a krabice byla past. nýbrž , že úplácení je všude normální, ale u nás se přeceňuje..
    Velkamedvědice
    • Re: Rath
      08.08.2013 15:08

      Ma pravdu a proto za to pujde do pastaku :o)). Past nepast - krast se nema. Jets si ho pamatuju jak se rozohnoval ve snemovne a poucoval o moralce a ozralstvi - ted ma ozralu, sveho kakose za spolubidliciho.
      Saki
      • oprava
        08.08.2013 15:17

        spolubidlici - prece jen je to spolubydlici. Myslel jsem puvodne ze oba sedi jako ptaci na hradlu :o)).
        saki
  • Vládnout bude ten koho určím já
    08.08.2013 14:56

    a to i bez důvery. Tak na co si chceme stěžovat, nebo potřebujeme nějakou ústavu, když tady takového ožralu ještě oslavuje půlka národa. Opravdový demokrat pro 10 milionů. Občany této republiky používá jako toaletní papír.
    Lien Ho seng
  • Je li pravdou stara moudrost ze
    08.08.2013 14:45

    Ve zdravem tele zdravy duch, jak propagovali jiz stari Rekove nebo i sokolove tak se ma cesky narod, s takovym otylkou opravdu na co tesit. Take jsem si myslelze po Klausovi uz nic horsiho prijit nemuze - mylil jsem se. Ja se jen mylil, narod vsak bude trpet, ale narod si za to muze sam. Kdo to zase pohnojil ?? Narod sobe :o)). Ja jdu na NSDQ
    Saki
  • mezi slepymi jednooky kral
    08.08.2013 14:31

    Nevyzvedavejte tady inteligenci nebo uroven Zemana. Mezi normalnimi inteligentnimi lidmi by se urcite takto vysoko nedostal. Jinde by mu ty jeho moudra, lzi a oblbovaci kecy nebrali a hnali ho svinskym krokem odkud prisel. Je to politik 3. tridy. Ovsem mezi 4.cenovymi odborniky ma pochopitelne naskok. Ucitse ucitse ucitse - lide bdete :o).
    saki
    • Re: mezi slepymi jednooky kral
      08.08.2013 15:32

      Are you fishing for compliments? Evidentně nás chceš přesvědčit, že máš dvě oči. Nejspíš ale se zeleným zákalem, co se projevuje už i jinde...
      Kalka.
  • škoda mluvit
    08.08.2013 13:47

    Ti co tahají za provázky jsou v poho no tak aby "lid" moc neječel, tak se domluví výměna a jede se dál, bych chtěl vidět, jak se někdo pouští naducaného státního penězovodu. jediná cesta by byla max. osekat stát jako takový, ale o to 3/4 populace nestojí páč tak nebo onak ze státního mají aspon drobky :o) takže taťka velký Z si zahraje na zachránce, dostaví se Temelín, kanál Labe Odra Dunaj a ještě pár kravinek no a Ti co nejvíc skáčou radostí to zase zamáznou a kruh se uzavře :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Pozbirat veškerou tu
    08.08.2013 12:28

    verbež naložit do autobusu spolu s tim opillcem z vysočiny a hurá za ratem.Už je mi s té naší politiky na blití.Fisher si sedne do křesla a ma na stole 5 v českých ,PEAK po slibu velvyslankyně zapomene za koho kope a tohle nikomu nepřipada jako uplatky a trafiky .
    pb
    • Re: Pozbirat veškerou tu
      08.08.2013 13:13

      těší mě , že jsi zase už ve formě.V názoru na marasmus létající okolo nás ,se zřejmě shodneme, ale "zlatý" pohled zřejmě nikdy nepochopíš, že ? Nebo, že bys se jen předevčírem večer nudil ?
      AMN
  • Dyt to rikam uz hodne dlouho
    07.08.2013 16:43

    Jen narod polomozku si muze zvolit nekoho jako je Zeman za Prezidenta. Ted konecne lidi vidi jak si ten jesita dela to co chce on, bez ohledu na moralku nebo vzite zvyklosti a slusnost a jeste to okecava, za potlesku blebecku, ze to dela pro lidi. Jak maly pepicek na piskovisti si dupne a musi byt po jeho. No kdyz mu to ten narod zere tak proc ne. Ale sranda to je - tedy z druhe strany velke louze :o))))))))))))))))).
    Saki
  •  
    07.08.2013 13:33

    Jistě Nečasova vláda nebyla nic moc, Nečas jakoby zezadu kýmsi řízem odvolával i nejlepší ministry, původní většina 118 poslanců vzala rychle za své když se provalilo co jsou zač VV (btw. Lidem je určitě původním VV voličům víc legitimní zbytek VV než nepřejmenované mafiánské jádro pididiktátora Bárty a Klasnové) a dál se pokračovalo jen za cenu pochybných kroků (ovšem v naší politice léta zcela běžných, jen (kýmsi najatý?) Ištván v tom vidí zločin). Ale to co dosadil teď Zeman je řádově horší, na rozdíl od ODS se sem tam nějakým bývalým komančem (Němcová v KSČ nebyla!!!) a s mafiány od kterých se pomalu ale přeci jen ODS očišťovala tohle už je ryze bolševický projekt (viz např. http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/glosar/triadvacet-let-po-sametu-soudruh-vedle-soudruha_274772.html ), ani náhodou vláda odborníků, ale jen soudruzi a mafie, včetně neuvěřitelných kreatur typu Balvína. To co očekávám že přijde po příštích volbách bude ovšem pravděpodobně ještě mnohem horší než tahle Zemanova trucvláda. Po Listopadové revoluci pomalu a jistě přišla plíživá kontrarevoluce, a bolšanům dnes už zbývá velice málo k tomu, aby drželi všechny veřejné pozice jako před 89. Neměl bych nic proti sociální demokracii západního typu, ale taková naše socdem minimálně od Zemanova nástupu do jejího čela v 90. letech ani vzdáleně není, pravda ovšem je že až rozsáhlá bolševizace jí přinesla mohutné volební úspěchy. Máme a budeme mít tedy to, co naši voliči většinově chtějí.
    karel304
    • Re karel 304
      07.08.2013 22:53

      S tvou poslední větou lze v celku souhlasit.K poslední větě v tvém dalším příspěvku jen tolik.Jak to že všechny okolní země mají ten vývoj HDP o dost lepší než než ta naše řízená tím tvým vychvalovaným Kalouskem.
      Mira
    • Kolik ti za tu propagandu UV ODS platí?
      07.08.2013 14:10

      Nevím jak ty, ale celá společnost může srovnávat a sledovat v živém přenosu remake, jak to asi probíhalo v roce 1948 před únorovým pučem. To si několik nenažraných a neomalených politiků duplo, tvrdili o sobě že jsou ti správní pravicoví politici, kterým záleží na svobodě a demokracii ... aby mezi tím mohli dál rozkrádat státní kasu, kšeftovat a participovat na státní správě. To je naprosto podobná situace... tak dlouho provokovali a vůbec si neuvědomovali, jak svým nabubřelým hyenizmem posilovali komouše. Dnes je to samé - omezený a tupý ignorant Kalousek s idiotem Nečasem a spolkem lemplů kolem sebe neustále destruují ekonomiku státu aniž by jejich mozek pochopil, jak to celé může skončit. Tvrdím, že chodící hovna nemají co dělat v politice, natož lhát lidem, že jsou pravice a že jim záleží na parlamentní demokracii. Jim totiž záleží pouze na sobě, páč si myslí, že jen oni jsou stát. My, co chceme volit pravici, jsme halt podvedení tlupou hajzlů. No, snad ten výsledek nebude stejný jako v r.1948. Je naštěstí jiná doba.
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data