Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Trhák pro banky, sešup ČEZu a politický detox

Týden na pražské burze: Trhák pro banky, sešup ČEZu a politický detox

09.08.2013 18:33
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pražská burza má za sebou rostoucí týden pod taktovkou bank. Index PX končí výš o 2,55 % na metě 972,29 bodu, Erste po růstu o 7,3 % na 665 korunách za akcii, Komerční banka s +6,7 % na hranici 4300 Kč za akcii, nad kterou se dnes po dvou letech podívala. Nasnadě jsou úvahy o krátkodobé překoupenosti. Erste roste plynule od úrovně kolem 520 korun za akcii, Komerční banku nastartovaly výsledky od mety 3800 korun za akcii. 

Komerční banku nastartovaly k růstu výsledky, představené 1. srpna, a dech akciím nesebral ani opatrnější výhled pro druhou polovinu roku. Naopak - další stimul přišel ze strany analytiků JPMorgan. Ti čekají příští rok rekordní zisk a od majoritního akcionáře Societe Generale tlak na růst dividendy. Na trhu i tato vepsaná slova nechala odezvu. Erste pak v tomto týdnu oznámila splacení participačního kapitálu včetně státní pomoci a slovy svého šéfa Treichla, že rozhodně nehodlá vyvěsit bílou vlajku na politickou i ekonomickou nestabilitou zmítaném maďarském trhu.

Politickou nestabilitou, ale i katarzí, prochází domácí scéna.  V poslanecké sněmovně se v úterý odehrálo hlasování o důvěře vládě premiéra Rusnoka, iniciované prezidentem Zemanem. Důvěru nezískala poměrem 93:100 hlasů, z čehož plyne, že bývalá koalice nepotvrdila nadpoloviční většinu hlasů ve Sněmovně. Situace vyústila v rozhodnutí Směnovnu rozpustit a vyvolat předčasné volby. Hlasování k tomu podle posledních informací proběhne v úterý 20. srpna. Následně by do 60 dnů měly být prezidentem Zemanem vyhlášeny předčasné volby. Pokud nebude znovu snaha s rozhodnutím otálet...(a pokud předtím Sněmovna skutečně své rozpuštění odhlasováním ústavní většinou stvrdí).

Týden nepřál na poklesu cen elektřiny pozice ztrácejícímu ČEZu a při růstu financí defensivněji laděným titulům Telefóniky CR či tabáku. Shrňme si podrobněji týden níže.

Vítězové a poražení pražské burzy:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Erste 7,32 665,40 ČEZ -4,58 443,90
KB 6,67 4299,00 TMR -2,07 1180,00
CETV 3,38 70,30 Telefónica CR -2,01 292,00
VIG 3,05 1082,00 PM ČR -1,07 11031,00
Pegas 2,18 603,90 Orco -0,67 59,00
NWR 1,17 17,25 Fortuna -0,50 99,00
Unipetrol -0,29 171,50

 

Pražská burza v úvodu týdne neobhájila pokus o růst a uzavření výše popáté v řadě. Směr výše ale udržela Erste a to sedmým obchodním dnem v řadě. Proti směru ale šly akcie Komerční banky, které poklesem o více jak 3 % korigovaly předcházející povýsledkový růst k úrovni 3900 . Pokles byl nejsilnější za poslední měsíc. Analytici Credit Suisse potvrdili neutrální doporučení pro titul a cílovou cenu ponechali na 3800 .

Propad akcií Komerční banky částečně kompenzoval růst akcií VIG o více jak 2 % na 1074 , nejvýš od října 2009. Poklesem kolem 0,5 % prošly akcie ČEZ. Úřadující premiér Rusnok uvedl, že v rámci změn ve vedení státních firem dojde i na ČEZ. U některých členů dozorčí rady zapochyboval o odborné výbavě, u exšéfa ČEZ Romana o vhodnosti zastupování nejsilnějšího akcionáře ČEZ – státu jeho osobou.

Zakladatel AAA Auto Anthony Denny, který loni rezignoval na pozici jejího generálního ředitele, odstoupil z pozice předsedy představenstva a všech rolí ve společnosti. Dennyho rezignace přichází krátce poté, co byly letos v červenci akcie společnosti staženy z obchodování na burzách v Praze a v Budapešti.

V úterý pražská burza navzdory slabému závěru a výběru zisků na Wall Street udržela 0,2% růst. Jeho hlavními strůjci byly banky a Telefónica CR. Erste se posunula výš o 0,5 % po osmé v řadě, KB o 1,4 %. Komerční banka dostala silný stimul od analytiků JPMorgan. Ti zvýšili cílovou cenu pro akcie na 4662 z 4500 a ponechali doporučení „overweight“. Z později dostupných detailů analýzy vyplynulo, že JPMorgan čeká od KB příští rok rekordní zisk a od majoritního akcionáře Societe Generale tlak na růst dividendy.

Akciím Telefóniky CR pomohla k více jak 1% růstu i zpráva o možném sdílení mobilní sítě s konkurenčním Vodafonem s přínosem/úsporou v řádu miliard korun. Telefónica CR by nadto získala vyrovnání kolem 1 mld. , neboť její sít je rozvinutější proti Vodafonu a pro ten by z dohody plynuly větší finanční efekty.

Šéf skupiny Erste Andreas Treichl v rozhovoru pro maďarská média uvedl, že neplánuje odchod z maďarského trhu, přesto že motivem pro odchod z Ukrajiny byla právě politická nepredikovatelnost a nestabilní podnikatelské prostředí tak, jak je tomu nyní v Maďarsku. Jako nepravděpodobnou vidí akvizici v CEE regionu před koncem roku 2014. Polské valuace bank vidí vysoko, potenciální zájem potvrdil o Srbsko.

Negativní sentiment do ocelárenského sektoru vnesl profit warning druhé největší ocelárenské skupiny v Německu Salzgitter, která čelí dvouciferným ztrátám. Společnost zhoršila očekávání pro celoroční ztrátu na 400 milionů eur ze „středu dvouciferného pásma“ nevidí známky zlepšení v ocelárenském sektoru na střednědobém horizontu s důrazem na celkový útlum v Evropě, propad stavebnictví na jihu i slabou poptávku autoprůmyslu a čínskou konkurenci.

Skončila právní bitva o budoucnost KIT digital. Soudce Robert E. Gerber na konfirmačním slyšení schválil upravenou verzi reorganizačního plánu majoritních akcionářů v čele s dočasným výkonným ředitelem KITu Peterem Heilandem, a otevřel tím prostor pro to, aby se KIT během několika následujících týdnů znovu zaregistroval pod názvem Piksel. Akcie původní společnosti budou brzy staženy z obchodování, akcie nové společnosti obchodovány nebudou.

Varšavská burza představila nové širší indexy, které mají trh podpořit z pohledu likvidity a budoucího rozvoje derivátů. Nynější hlavní index WIG20 nahradí nový WIG30.

Ve středu pražská burza posílila druhým dnem v řadě, index PX přidal 0,6 %. Trh znovu vedly výš banky, které rostly napříč Evropou. Erste přidala 1,2 %, akcie pojišťovny VIG posílily o 0,5 % a akcie Komerční banky pak vylétly o více jak 4 % a zavřely na 4130 . Podporou Komerční bance stále byla slova analytiků JPMorgan. Pod prodejním tlakem se naopak ocitly akcie Telefóniky CR a ČEZ. Ten se dostal nejníž od června 2005.

V poslanecké sněmovně se odehrálo hlasování o důvěře vládě premiéra Rusnoka, iniciované prezidentem Zemanem. Důvěru nezískala poměrem 93:100 hlasů. Z čísla vyplývá druhá událost: bývalá koalice nepotvrdila nadpoloviční většinu hlasů ve Sněmovně kvůli dvěma poslancům ODS, což následně spustilo spád, vedoucí k rozhodnutí Směnovnu rozpustit a vyvolat předčasné volby. Hlasování k tomu podle posledních informací proběhne v úterý 20. srpna. Následně by do 60 dnů měly být prezidentem Zemanem vyhlášeny předčasné volby. Ještě před samotným hlasováním prezident Zeman ve Sněmovně uvedl, že i v případě, že vláda Rusnoka důvěru nezíská, povládne nejméně několik týdnů. Jako důvod označil posun, který má přinést vyšetřování v kauze Nagyová, jak slíbil vyšetřovatel Ištvan.

Ve čtvrtek pražská burza posílila již potřetí v řadě, index PX končil o 1,6 % výše na 971 bodech. Motorem růstu byly opět banky – Erste i KB se posunuly shodně o 3 % výš. Erste pomohly zprávy o splacení celého participačního kapitálu, včetně pomoci rakouské vlády, ve výši 1,76 mld. EUR. Komerční banka stále těží z analýzy JPMorgan, která čeká příští rok rekordní zisk a ze strany majoritního akcionáře Societe Generale tlak na růst dividendy, a z růstu nastartovaného výsledky. 

I poslední seanci tohoto týdne zakončila pražská burza v zelených číslech a opět pod taktovkou bank. Cenu 4 300 Kč, kterou KB přesáhla v průběhu pátku, jsme naposledy viděli před více jak dvěma lety. Titul se přitom na tuto hodnotu dostal během 14 dní, kdy se odpoutal od hranice 3 500 Kč za akcii.

Opačný je vývoj na ČEZ, titul se s poklesem cen elektřiny dostal až na osmileté dno 443,9 Kč. Analytici Commerzbank v pátek na titulu snížili cílovou cenu na 424 Kč z 512 Kč, doporučení bylo ponecháno redukovat.

Analytici Credit Suisse pak v modelovém doporučeném portfoliu zvýšili důraz na české akcie. Jejich doporučenému zastoupení se dostalo změny na "10% overweight" z "benchmark". 

Přehled zpráv k jednotlivým akciovým titulům na pražské burze naleznete v sekci Akcie ČR.

V pondělí od 13:00 bude v online rozhovoru na Patria.cz odpovídat na dotazy čtenářů finanční ředitel Komerční banky Libor Löfler - podrobnosti zde

V nadcházejícím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna za 2Q13. V úterý 13. srpna před otevřením trhu zveřejní výsledky za 2Q energetika ČEZ.


Váš názor
  • opět dobré zdůvodnění
    09.08.2013 18:57

    jaký pokles cen elektřiny? Cena elektřiny na EEX v tomto týdnu nepatrně vzrostla! Důvody poklesu akcií ČEZ jsou úplně jiné :-)
    Mike
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m