Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Raketa NWR, úspěšná Erste, Egyptem zasažen Pegas

Týden na pražské burze: Raketa NWR, úspěšná Erste, Egyptem zasažen Pegas

16.08.2013 17:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ziskový týden, s většinou titulů seřazených v růstovém pásmu, má za sebou pražská burza. Dlouhodobě stláčené NWR je titulem, který ulétl všem a jako spouštěč si našel zájem polské JSW o převzetí koksárenských aktiv. Zisk 43 % posílá akcie těžební skupiny na 24,65 . Stejně, jako na NWR se nejeví zpráva o pravděpodobném zájmu Poláků o nabízená aktiva, jako plně vysvětlující takto raketový růst, i mediální CETV s +8 % a realitní Orco s +7 % postrádají výraznou korporátní zprávu, které by jejich solidní zisky podložily. Nosnou informaci se tedy teprve i můžeme dozvědět.

Právě uplynulý týden byl výsledkovým pro akcie energetiky ČEZ. Ta v úterý představila čísla solidní, ale nenaplnila očekávání lepšího celoročního výhledu. To akcie zabrzdilo a týden končí v zásadě „na svém“.

Vyhlášené podmínky nové aukce volných kmitočtů ČTÚ, které potvrdily nastavení podmínek směrem novému hráči na trhu, spolu s postupnou sérií snižování cílových cen a investičních pohledů vícero analytiků včetně Patrie, o další růst připravily akcie Telefóniky CR. Titul si od hranice 300 za akcii vybírá oddech u mety 292 a rovněž končí týden na nezměněných metách.

Rozešly se v tomto týdnu cesty bankovních titulů. Doposud na rostoucí vlně nesená Komerční banka si vybrala oddech 2% poklesem. Podpůrně přitom působila pondělní slova finančního ředitele Libora Löflera v online rozhovoru na Patria.cz. Uvedl mimo jiné, že čeká stabilní tempo růstu úvěrů ve druhé polovině roku proti první (celoročně +4 až 5 %), očištěný celoroční pokles výnosů o 4 % a stabilní výplatu dividendy mezi 60 až 70 % čistého zisku. Dále také prostor pro akvizici menších a středních portfolií firemního i retailového financování i prostor pro růst vlastního portfolia. Erste z týdne odchází silnější o 4 %.

Z domácí ekonomiky přišla v tomto týdnu nadějná data o vývoji HDP (stejně jako z Německa a celé eurozóny), která ukončila pobývání tuzemského hospodářství v recesi. Politická scéna se posunula ke snaze rozpustit Sněmovnu v úterý 20. srpna (kdy z korporátní sféry přijdou výsledky Philip Morris ČR) a prezident Zeman prohlásil, že pokud se tak stane, Češi půjdou volit v předčasných parlamentních volbách v pátek a sobotu 25. a 26. října. Někteří politologové časování na úvod prodlouženého víkendu komentují jako cílenou snahu připepřit pravici.

Vítězové a poražení pražské burzy v aktuálním týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
NWR 42,90 24,65 Pegas -7,10 561,00
CETV 8,25 76,10 KB -1,95 4215,00
Orco 6,86 63,05 Fortuna -0,40 98,60
Erste 3,94 691,60 Telefónica CR -0,07 291,80
Unipetrol 1,37 173,85
PM ČR 0,90 11130,00
VIG 0,37 1086,00
ČEZ 0,36 445,50
TMR 0,17 1182,00

 

V úvodu právě uplynulého týdne pražská burza korigovala zisky toho předchozího, PX ubral ale jen 0,2 %. Na hladině 4300 odolala Komerční banka pokusům o výběr zisků. Podporou byla slova finančního ředitele Libora Löflera v online rozhovoru na Patria.cz. Stabilní tempo růstu úvěrů ve druhé polovině roku proti první, celoročně +4 až 5 %. Očištěný celoroční pokles výnosů o 4 %, stabilní výplatu dividendy mezi 60 až 70 % čistého zisku. Příležitosti k akvizici menších a středních portfolií firemního i retailového financování i prostor pro růst vlastního portfolia. Taková jsou některá z jeho očekávání, vyslovená v rozhovoru.

Na ČEZu se vyrovnávaly pozice před výsledky. Energetický regulační úřad chce v příštím roce snížit poplatek za distribuci elektřiny zhruba o 10 %, přesnou hodnotu ERÚ dopočítává. Jasným vítězem dne se s více jak 13% ziskem stala těžařská společnost NWR. Titul podpořila zpráva o zájmu polské těžařské společnosti JSW o koksárnu nabízenou k prodeji. O případné koupi však podle šéfa JSW rozhodnou až odpovědi NWR na dotazy ohledně rizik provozu do budoucna. S mírně kladnou bilancí končila Telefónica CR.

V úterý se trhu dařilo, PX zpevnil o 1,3 %. Zájem pokračoval o NWR, výsledky přinesl ČEZ. Silný růst o 9 % bez korporátní zprávy zaznamenalo Orco. Čísla ČEZu byla víceméně v souladu s tržními odhady a titul na ně po předchozím poklesu reagoval menší růstem o půl procenta. Management ČEZu kvůli ponechání rezervy na testování aktiv nezvýšil celoroční prognózu hospodářských výsledků, jak se čekalo v souvislosti s prodejem elektrárny Chvaletice. Pouze mírně navýšil cíl celoroční produkce a zveřejnil objemy předprodané produkce na další roky a průměrné prodejní ceny. ČEZ také potvrdil možný odsun tendru na dostavbu Temelínu až o dva roky a nově varoval před možností tvorby opravných položek k dlouhodobým aktivům v důsledku trendu klesajících cen elektřiny.

Pod „palbou“ nákupních objednávek byla nadále NWR. Za úvodní dva dny týdne připsala přes 25 procent. Korekcí si v průběhu dne prošla Komerční banka, která se v odpoledních hodinách držela na dosah 4225 . Větší nákupní objednávka však titul v závěrečné aukci vynesla na závěrečných 4269 a akcie banky tak ztratily jen 0,7 %. Podporu ze strany analytiků JPMorgan obdržela Erste Bank. Došlo k novému zvýšení cílové ceny z 832 korun na 904 korun a potvrzení doporučení "overweight". Rumunský bankovní sektor jako celek generoval v první polovině roku 2013 čistý zisk 1,15 mld. lei proti ztrátě 200 mil. lei před rokem, ukázaly čerstvé statistiky. Podíl špatných úvěrů stoupl na 20,3 % ze 17 %. V Rumunsku provozuje svou dceřinou banku BCR skupina Erste.

U telekomu Telefónica CR analytici HSBC snížili cílovou cenu na 283 z 290 , ale doporučení ponechali beze změny na "neutral". Akcie Telefóniky přesto posílily o více než 1,8 procenta až nad 298 korun za akcii. Z menších titulů růstu vévodilo CETV se 7% zisky a Orco se zmíněnými 9 %.

V celodenní středeční bilanci Praha vymazala ztráty, vnesené v úvodu bankami. Podporou byla data o vystoupení české ekonomiky z recese i výsledek HDP za Německo a celou eurozónu. Komerční banka otestovala denní minima na dosah 4200 , aby uzavírala opět na dosah 4300 . O dalších 7 % výš se posunulo NWR a zhodnocení od počátku týdne intradenně přesahovalo 50 %! Přes 300korunovou metu se po ránu podařilo dostat Telefónice, a titul svůj zisk udržel až do konce seance, když končil na 302 . O další 4 % výš se posunulo Orco, dařilo se i CETV.

Čtvrteční obchodování přineslo pražské burze 1% ztrátu, v červeném obchodovala i západní Evropa. Lokální trh postrádal výraznější aktivitu, když byla část středoevropského regionu z důvodu svátku uzavřena, včetně pro Erste a VIG domovské Vidně. Erste odepsala 1,5 %, KB 2 %. ČEZ zamířil pod 450 metu. Energetici začali zvyšovat výkon druhého bloku jaderné elektrárny Temelín o 40 MW na 1050 MW. Využijí tak projektových rezerv. Cílového výkonu dosáhne reaktor na konci srpna. NWR posílilo o 4 %.

Negativní dopad situace v Egyptě byl patrný na akciích Pegasu, který v odpolední části obchodování propadl k 575 a utržil tak 3,15% ztrátu. Stalo se tak po oznámení, že firma zastavuje ve zkušebním provozu rozjetou výrobní linku v Egyptě. Ta byla přitom spuštěna teprve v červenci, do plné kapacity má teprve naběhnout. Firma ale uvedla, že v místě závodu je situace klidná a zaměstnanci nejsou ohroženi.

V červených číslech končila i Telefónica CR, u které negativně působily nově vyhlášené podmínky LTE aukce frekvencí. V té pro nového operátora zůstaly vyhrazeny dva bloky v lukrativním pásmu 800MHz, což stávající operátoři mohutně kritizovali. Termín pro přihlášky do aukce je konec září, spuštěna má být do poloviny listopadu. Na Telefóniku CR také dopadly detaily analýzy Komerční banky. Ta počítá s udržením dividendy ještě v příštím roce, ale pozvolným poklesem tržeb i zisku kvůli vývoji situace a konkurence na trhu.

Závěr týdne přinesl indexu PX více jak procentní zisk, tahounem dne byla Erste. Pod tlakem prodejců byla opět Telefónica CR, která se dnes zastavila až u 290 . Poklesem reagují akcie Telefóniky CR na včerejší zveřejnění podmínek LTE aukce ČTÚ, ve kterých zůstaly výhody pro nového operátora. Ze strany analytiků Patria přišlo snížení cílové ceny na titulu na 260 z 309 při ponechaném doporučení „redukovat“. Naopak se dařilo akciím tabákového výrobce Philip Morris ČR, který si připsal 1,27 % zisku. Titul bude reportovat mezitímní výsledky za první polovinu roku příští úterý 20. srpna. Pegas Nonwovens pak pokračoval v oslabování po včerejším oznámení o uzavření egyptské linky kvůli bezpečnostní situaci v zemi.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie – ČR.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny můžete sledovat na odkaze zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m