Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarsko na zrádné cestě třídního boje

Švýcarsko na zrádné cestě třídního boje

21.11.2013 7:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Švýcarský systém přímé demokracie, ve kterém musí být významné zákony schváleny referendem, je často považován za nástroj, který efektivně omezuje růst moci vládního sektoru. V poslední době se ale objevují případy, kdy jsou referenda používána ke schvalování populistických kroků. Na počátku tohoto roku Švýcaři hlasovali o zákazu zlatých padáků a bonusů udělovaných ředitelům při přestupu z konkurenční firmy. Nyní proběhne hlasování o neobvyklém kroku, který by omezil poměr nejvyšších a nejnižších platů ve firmách na 12:1. Tento poměr je založen na úvaze, která říká, že nikdo by za měsíc neměl vydělat více než jiní za rok.

Pokud bude popsaný záměr schválen, v nejlepším případě dojde k tomu, že firmy přikročí k outsourcingu činností, které jsou málo placeny. Vedle toho se mohou i rozdělit tak, aby mohly svému vedení stále platit mzdy, které jim zaručí konkurenceschopnost na trhu práce. V nejhorším případě by pak došlo k obrovskému odlivu mozků. Každopádně ve výsledku na tom budou ti, kterým měla změna pomoci, ještě hůř.

Švýcarsko je jednou z nejbohatších zemí světa, příjmy na hlavu v roce 2012 dosáhly 79 000 dolarů. V USA to bylo jen 51 000 dolarů. Jedním z důvodů tohoto švýcarského úspěchu je to, že v něm sídlí vedení velkého počtu globálních firem. Příčinou je kvalitní právní systém, poloha uprostřed Evropy a neutralita země. K tomu se doposud přidával i neagresivní přístup k firmám. Pokud by společnosti nyní začaly pociťovat větší tlak, nebylo by pro ně složité přesunout se jinam.

Dobrou zprávou je to, že Švýcaři si začínají uvědomovat realitu. Podle posledních průzkumů veřejného mínění je 54 % z nich proti tomu, aby bylo zavedeno popsané omezení platů. Výsledek hlasování naplánovaného na neděli je ale stále otevřený, záležet bude na účasti a momentální náladě voličů. To, že na počátku roku byly odhlasovány kroky proti bonusům, ukazuje, že Švýcaři nejsou vůči populistickým argumentům imunní. Nikdo nikdy nezbohatl tím, že z boháčů udělal chudáky. Možná, že Švýcarsko se to bude muset učit na vlastní kůži.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • Proč
    21.11.2013 16:18

    se na to nepodíváte z druhé strany? Když budou chtít manažeři velký plat, protože mají velké výdaje se svými domy, jachtami a soukromými letadýlky, tak přece mohou dát uklízečce (ale tato činnost je nejspíš outsorsovaná ;-) či nejmíň placenému pro firmu potřebnému zaměstnanci tak vysoký plat, aby jim ten dvanáctinásobek na ty jejich hračky stačil. Konkurencde se pak postará o zreálnění a ve Švýcarsku nebudou mít problém s deflací ;-)
    Kalka.
    • Re: Proč
      21.11.2013 22:49

      .....ona to zase otočila, jak je to u ní obvyklé, pro ni příznačné, s demagogií, ve které je mistryně světa diskutovaný problém převrací naruby a raduje se se zmatkú, které tím vyvolá. manažeři nechtí vysoký plat pro své výdaje s jachtami.....nýbrž je mají, protože mají vysoký plat. proč mají vysoký plat a tudíž jachty....no protože asi něčemu hoví a firmě se vyplatí jim ten vysoký plat dávat - víme, že manažerské rozhodnutí má dopad na ziskovost firmy, tudíž její existenci v konkurenčním prostředí, potažmo s existenčními dopady na pracovníky na druhé straně spektra, kteří jsou prostě lehce nahraditelní a není důvod je přeplácet. taková je prostě realita a jakékoliv zásahy státní administrativy do ní samozřejmě smrdí socialismem a centrálním plánováním na sto honů.
      keris
      • Rere: Proč
        27.11.2013 14:47

        Keris, ambiciózní absolvent VUML (Večerní univerzity Marxismu -leninismu), který ji šel studovat proto, aby tím, že bude hovět marcxismu-leninismu získal lepší místo a mohl si koupit dům a třeba plachetnici na Slapy či lítat na Západ, nám vysvětlil, jak vypadá takové hovění, kterým se prudce odlišoval od ostatních pracovníků na druhé straně spektra... ;-)
        Kalka.
      • Jáj, Keris, toto si terazky dobre povedal
        21.11.2013 23:20

        šak o dobrej a tvrdej robote manažerov, ktorá prináša firme rozprávkové zisky sa píše tuna : http://www.novinky.cz/ekonomika/319749-jpmorgan-pomohla-zasit-semena-hypotecni-krize-zaplati-rekordnich-13-miliard-dolaru.html
        Šaňo
  • Socialistické Švýcarsko?
    21.11.2013 15:01

    To je zase úvaha - nikdo nemá za měsíc vydělat, to co jiný za rok. Takže když bude ve firmě jeden flákač, který neudělá nic, tak ostatní budou mít max. 12x víc než nic? Ať někdo dostane za měsíc klidně tolik co jiný za sto let, když si na to vydělá.
    al321
    •  
      21.11.2013 15:14

      alespoň 10% toho socialistického Švýcarka bych naší zemi upřímně a co nejrychleji přála. btw. téma si vůbec nepochopil.
      AMN
  • Dobrý vtip.
    21.11.2013 14:33

    Nikdo nikdy nezbohatl tím, že z boháčů udělal chudáky. Možná, že Švýcarsko se to bude muset učit na vlastní kůži.Takže když bude mít někdo jen??? 12 násobek platu těch hůře placených bude z něj chudák???????Poněkud zvrácená logika.Nevyjadřuji se k tomu jestli je to omezení správné nebo ne.To ať so rozhodnou ve Š. sami ale k těm 12 násobným chudákům.
    Mira
    • Re: Dobrý vtip.
      21.11.2013 14:38

      Míro to jsi opsal z pod originálu , že ? Ale nepochopila jsem, do které dvanáctiny chceš náležet. Článek záměrně zveřejnuje i procenta - jakoby chtěl napomoci % v daném smyslu, toho článku sepsaného.
      AMN
      • RE
        21.11.2013 14:48

        Zkopíroval jsem jen poslední 2 věty článku.O smyslu referenda nepolemizuji.Jen s tím názorem redakce kde podsouvají,že pokud by to prošlo vznikla by podle nich asi nová vrstva chudáků,což je tak uhozené že skoro nemá cenu se k tomu vyjadřovat.Konkrétně ve Švýcersku by ten 12 násobek zaručoval naprosto luxusní život.
        Mira
        • Re: RE
          21.11.2013 15:03

          význam zafixování 12 násobku je jinde než jak se ted prezentuje např.ve WSJ a jak je vidět i ty jsi jim na to skočil. Referendum na toto téma jeho smysl a účel je jiný.Lidé jež jej zvolili nejsou žádní chudáci ani podřadní zaměstnanci. Jde o velikost vyplaceného objemu, který poté neslouží společnosti a dané zemi.
          AMN
        • Re: RE
          21.11.2013 15:02

          Předpokládám, že spor je o to, zda to navrhované opatření má smysl v soukromých společnostech. Z těch špičkových manažerů se chudáci asi nestanou. Ale ty společnosti si nebudou moci dovolit zaplatit ty nejlepší manažery (ti půjdou jinam). Společnosti tedy asi budou o něco hůře řízeny (vlastníci firem přeci ty manažery "nepřeplácejí" pro sradnu králíkům), vydělají méně, neporostou, nevytvoří další pracovní místa ..... Za rok třeba někoho napadne, že manažerům by měl stačit 10-ti násobek ...... za 10let třeba dvojnásobek. Bude díky tomu švýcarský ekonomika úspěšnější? Pochybuju, spíš naopak. Tat to asi rup*hej myslel.
          Kaibab
          • Kaibab
            21.11.2013 15:20

            Otázka je, kam se nůžky při zvrácené mentalitě lidstva až dostanou. Jestliže 70% procent obyvatel maká na 8% multimiliardářů a to ještě část z nich hraje o přežití, není to pravé ořechové .
            Velkamedvědice
            • Re: Kaibab
              21.11.2013 15:49

              Copak je někde v ústavě a zákonech psáno, že se musí pracovat pro zlé a lakomé kapitalisty a ještě od zlých a lakomých kapitalistů nakupovat zboží a služby? Proč si ta cca polovina (tu větší, tu menší) rovnostářů nezřídí podniky (třeba na družstevním základě), ve kterých si budou vyplácet vyšší mzdy a platit nižší ceny za zboží? Bude to ráj na zemi a s kapitalismem amen. :-)
              Kaibab
          •  
            21.11.2013 15:08

            dostuduj ještě daňový systém - která je jeden z nejvýhodnějších v Evropě - možná ti poté dojdou souvislosti významu tohoto referenda.
            AMN
            •  
              21.11.2013 15:35

              Moc nechápu tu souvislost s daněmi. Omlouvám se, ale moc se mi nechce studovat podrobnosti šv. daňového systému. Ale i kdyby měli např. až extrémně degresivní systém nebo dokonce "pouze" daň z hlavy, tak není namísto navrhovaného omezení lepším lékem změna daní např. ve smyslu snížení degrese apod.?
              Kaibab
  • RH +
    21.11.2013 13:02

    ostatním skeptikům k významu referenda. Nejdříve si nastudujte alespoň základní parametry toho jak referendum ve Swiss funguje - potom kritizujte a vyvarujte se nesmyslů. Prohlasovat lze téměř vše. Tedy i daně. Od roku 2010 zde prošlo hlasováním v referendu mnoho daňových. Např. zdravotní pojištění, danové výhody stavebního spoření, penzijní daňové odvody, nejnověji za pár dnů se bude konat referendum k výši daně užívání státních silnic. Bohužel referendum tak, jak si přeje pan O., aby zde bylo zavedeno nesplní úlohu takovou, jakou od něj lidé očekávají z rétoriky p.O. Referendum by u nás, ale i v jiných zemích plní /bude - bz mělo plnit/ doplňkový institut, ve Švýcarsku má konstitutivní charakter na politický systém a tím závazně ovlivňuje jeho funkci. V ČR místní referenda upravuje zákon Zákon č. 298/1992 Sb a je velmi špatný a nedostatečný. Pokud tento zákon tak, jak ho pan O. navrhuje nebudou současně následovat i zákony o Svobody projevu, cenzuře s masivní garancí nestranného zpravodajství a volnému přístupu k informacím/víme jak probíhaly např.poslední volby na základě lží a zmanipulovaných informací/ vše se mine účinkem. Současně by se mělo pracovat na zákonu o povinné výuce k právním znalostem o ústavě /včetně referenda/. Což vše ve Swiss existuje.Pokud toto nebude součástí návrhů pana O. mine se referendum u nás jako účinný nástroj lidu proti vladnutí politické garnitury.Posledním ukazatelem toho je i NOZ. Zpracovaný tak, aby napomohl všemu a všem , ale jeho všelidová znalost je tristní , zrovna tak jako gramotnost finanční.
    AMN
    • Re: RH +
      21.11.2013 13:24

      Klidně to také podepisuju.
      jarom
    • Re: RH +
      21.11.2013 13:18

      Co vím, tak pan O s těmito atributy počítá... Mno, někdo a někde s tím musí začít, to snad víme...
      Jesse
      • J.
        21.11.2013 13:37

        četla jsem jeho "elaboráty", ale mám pocit, že tam velmi mnoho zřetelných faktů chybí. Ale ty máš k němu blíže /regionálně / než já :-) a tak asi máš info i inseder :-), že ? Já jsem zatím neměla tu čest :-)
        AMN
  • super
    21.11.2013 11:57

    jak jste všichni optimističtí a srovnáváte ČR se Švýcarskem ha ha ha. Je to relativní, pokud bude průměrná mzda u nás 120 tisic tak budou všichni nasr..ní ze zvýšení daní o 7 % solidární přirážkou no a až budeme všichni chudí a budeme mít všichni 10 měsíčně, tak si snad budeme méně závidět ale ještě mi furt nikdo nebyl schopen vysvětlit kdo to pak vše zaplatí asi CNB bude tisknout a tisknout. a pokud jde o referendum tak dokud platí 1 individum 1 hlas je to kravina, až bude platit 1 CZK odvedená na daních = 1 hlas tak jsem pro
    Mike -Green D. is killing Europe
  • nehorázný článek
    21.11.2013 11:09

    Vidno, že sprostá propaganda na obhajobu parciálních zájmů starých struktur v rádoby pravicových stranách ODS a TOP09 zuří nad existencí hnutí, která uspěla v posledních volbách. mafie má strach ze ztráty mocenských pozic. Takže udělají z rozumných plánů o přímé demokracii (ANO a Usvit) a trestní zodpovědnosti populistické tendence. Nechápu redakci Patrie, že na tak ubohý nátlak české ekonomické mafie poražených stran tak servilně reaguje a současně použivá zcela zkreslená fakta o švýcarském modelu. Hnus !!! Když tu několik ruphejů obhajuje fňukání Němcové, nebo idiotizmus Kuby, dá se to ještě snést. Ovšem pokud rozšiřuje tyto záludné nesmysly server na úrovni patrie, je to napováženou. To co je správné a odpovídá právnímu stavu, morálce, odpovědnosti za peníze daňových poplatníků NENÍ v žádném případě populizmus !!! Opakujte si to 100 krát - NENÍ TO POPULIZMUS. Naopak, populizmus je přesně to, co hulákají mocenské struktury stran, které přichází o vliv - tj. hesla typu "nabízíme odpovědného a svobodného občana...bla bla...aby vzápětí tyto podvedené voliče okradli (o akcie, majetky, pozice ve společnbosti...) a pak si z nich udělali po 20 letech závislé důchodce skrze 2 pilíř atd... Patria u mne kleslka tímto servilním lhaním o velký stupeň.
    Jesse
    • Re: nehorázný článek
      21.11.2013 11:43

      WSJ je sprostá propaganda na obhajobu parciálních zájmů starých struktur v rádoby pravicových stranách ODS a TOP09? -- Diskuse na patrii si opravdu s novinky.cz už moc nezadají.
      razit
      • razit, bez urážky, prosím
        21.11.2013 11:56

        Na Novinky.cz nechodím, neznám tamní prostředí. Ale sleduji snahy politiků a jejich kmotrů na pozadí. Souvislosti s posledním vývojem na domácí scéně jsou dost viditelné. Copak nesleduješ výroky a kroky špiček české scény? Hesla a volební sliby těchto poražených jsou vskutku populistická prohlášení. Nemám co dodat. Závěrem uvedu jeden signifikantní populistický výrok - "my jsme pravicová strana". Ano to je POPULIZMUS, zapamatuj si to. Tenhle populismus totiž musí lhát a on opravdu lže. Jelikož jsem pravcicově cítící jedinec, nemám rád, když mi někdo lže, je neomalený, nenažraný a chová se neslušně ke zbytku společnosti, čiliž dává najevo klasické levičácké atributy. Chtít žít v právním státě společně s trestně odpovědnými politiky a spoléhat se na zákony a spravedlnost NENÍ NIC POPULISTICKÉHO !!!
        Jesse
        • Re: razit, bez urážky, prosím
          21.11.2013 13:03

          "Copak nesleduješ výroky a kroky špiček české scény?" ... Ne, nijak yvlášť detailně. Proč? Měl bych. Na muj život mají relativně malý vliv.
          razit
          • tak je sleduj
            21.11.2013 13:17

            stačí čistě jako v mém případě - pro větší rozhled, informační obohacení, zálibu, lehce nad věcí... nikoliv k získání vědomostí vedoucích k zuřivým debatám :-))
            Jesse
  •  
    21.11.2013 10:22

    nasim reformnim komunistum by tohle urcite prospelo ;-)
    matous
  •  
    21.11.2013 9:51

    "V nejhorším případě by pak došlo k obrovskému odlivu mozků." Tak určitě jsou mozci nejlépe placenými zaměstnanci. Nebo... nebudou to spíš top manažeři, kdo je nejlépe placeným článkem firmy? Protože pak to při vší úctě rozhodně není o mozcích.
    Berounskej
  •  
    21.11.2013 9:24

    Většina lidí se jak v referendu, tak ve volbách rozhoduje na základě osobních emocí a pozice ve společnosti. A protože pořád bude ve společnosti více chudých než bohatých, více neúspěšných, než úspěšných, stratil se rozdíl mezi levicí a pravicí. Každá strana, která chce ve volbách/referendu uspět, musí oslovit většinu. A většina je příjemcem, nikoliv přispěvatelem státního rozpočtu. Otázka tedy zní: proč o rozdělění peněz, které někdo musel vydělat, zaplatit státu daň, rozhoduje taky někdo, kdo nepřispěl ničím, ale má jen nataženou ruku. Netvrdím, že mezi úspěšnými lidmi nejsou podvodníci, ale většina určitě není. A určitě by nevolila stávajícího prezidenta a .....
    Pepa
    •  
      21.11.2013 9:39

      Není pravda, že většina je příjemcem, nikoliv přispěvatelem státního rozpočtu. Právě naopak.
      jarom
  • Na objednávku?
    21.11.2013 7:44

    Je to zcela jisté článek na objednávku s cílem ovlivňování veřejného mínění. Okamuru s jeho referendama sice moc nemusím, ale myslím, že stále platí "Vox populi, vox dei". Tedy, když si to většina obyvatel Švýcarska tak přeje, tak je to pro Švýcarsko dobře i když se to extrémně bohatým bankéřům a managerům zřejmě moc nelíbí. Tím, že jsou bohatí, jsou snad něco více než většina ostatních (untermensch) Zpupnost, povýšenectví a egoizmus v krystalické podobě.
    jarom
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university